ЧЕЗ – държавна собственост? Горанов: Против!

Решението на държавата е за успокоение на потребителите
4 мар 2018 11:40,
253
ЧЕЗ – държавна собственост? Горанов: Против!
Снимка: архив Reuters

Продължавам да смятам, че не е нужно държавата да купува активите на ЧЕЗ в България, но ще се подчиня на общото решение.  Това обяви финансовият министър Владислав Горанов по повод скандала около сделката за ЧЕЗ и последното решение държавата да се намеси в нея.

Той уточни, че до решението държавата да се намеси правителството се е стигнало, за да успокои потребителите на ЧЕЗ в България след истерията, която е създала опозицията около сделката.

Още по темата

"Истерията, която се налага от опозицията ме кара да мисля, че една партия от опозицията, разполага с информация, която не е известна на правителството. Високият тон говори, че има някой разсърден и некласиран от чехите“, коментира Горанов пред bTV.

Финансовият министър обясни, че собственикът на "Инерком" Гинка Върбакова не отива в Чехия да преговаря от името на държавата, а да преговаря с чехите отново да отворят договора, за да може държавата да се намеси. Чешката ЧЕЗ може да се съгласи, но може и да откаже, напомни Горанов.

На въпроса какво следва оттук нататък той отговори: "Ако се стигне до положително решение на чешката компания ние може директно да влезем купувайки компанията "Инерком" или част от нея, или да проведем други преговори“.

За цената той обясни, че тя ще е тази, която двете страни вече са постигнали, ако не се стигне до нови преговори.

Владислав Горанов напомни, че ЧЕЗ води арбитражно дело срещу българската държава за десетки милиони и в тази връзка преговорите между компанията и българската държава ще са трудни.

Изказването на Делян Добрев, че новината, че "Инерком" е купила ЧЕЗ, е фалшива, означава, че държавата няма никакво отношение към тази сделка, обяви пък председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред БНТ.

"Електроразпределителните дружества нямат нищо общо с електропреносната мрежа. Електроразпределителните дружества са приватизирани, държавата взима 33%. След всичките години след приватизионния договор са спечелени 41 млн лева дивиденти към държавата. 2005 година, с решение на МС, се взима решение да не се взима дивидент от 2004-та и 2005-та", заяви Цветанов пред БНТ.

"Електроразпределителни дружества нямат никакво отношение към регулиране цената на тока, защото българският парламент взе решение КЕВР да бъде далеч от властта. За всички тези години има две стратегически подобни дружества - ЕСО и Булгартранс газ. Тези дружества са управлявани честно и коректно от ГЕРБ", каза още Цветанов.

"Аз не знаех, сигурен съм, че и премиерът не е знаел за сделката. Това не е по българското законодателство, това си е частна сделка и правителството няма наистина отношение. Ние сме длъжни да осигурим сигурността на хората, че народът няма да има проблеми с тока", заяви Цветанов.

"Гинка не е от ГЕРБ. Никой по никакъв начин не е влияел на сделката. Тя е подписана по британското законодателство", уточни Цветанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
0
 
5
 
! Отговори
България - 681г. преди 6 години
Хмх, и аз не искам да си министър ама си там....
210
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спортистът с виШОто да не говори по правни въпроси. Сделката е по наши закони,защото дружеството е регистрирано по бг право. Ако тоеа наистина са сумите за дивидент - то тази фирма направо се подиграва с държавата. Отново се питам защо НАП не направи ревизия на тази кака Гинка и да се види откъде има паричките?
209
0
 
9
 
! Отговори
Топля се на ток преди 6 години
За КТБ не знаели,за ЧЕЗ не знаели,за Гинка и за Минка не знаели.Ами какво правите горе,освен да се разхождате из Европа-та?За какви заслуги ги получавате тея пари дето си ги увеличавате самосиндикално на почти всеки 6 месеца?Че и срам нямате!
208
0
 
4
 
! Отговори
Топля се на ток преди 6 години
Щял да се подчини "на общото решение"...Ами това "общорешение",що не го проверихте овреме..а позволихте да изпаднете в такава патова ситуация сьс тьмната сделка, която от кьдето и да я погледнеш си е от национално значение?Дьржавата била лош стопанин.Ами ако вие управлявате дьржавата,то тогава излиза че вие политиците сте ЛОШИТЕ СТОПАНИ ...тука от 30 години насам бе ей тикви с тикви! Врьщайте си заграбеното за жьлти стотинки и го подьржайте с парите които хората плащат за тока!!!
207
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
dobyr den
206
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много енергетици много специалисти.Проблемът е,че Гинка нищо не разбира,прави фиктивна фирма с родата,Бойко веднъж казва,руски банки,после български,после нямало сделка.Чешкият му колега пратил секретни документи,оня вика нищо не съм му пратил,Гинка ще ходи в Чехия,Гинка няма да ходи в Чехия.Гинка приятелка на Теменужка и на Мая дето не са и купили къща в Балселона,Гинка има фирми с Красен Кралев,Гинка е земеделски производител,Гинка е бизнес дама.Гинка на кон Гинка без кон.
205
4
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
ДО 206: Защо вместо да се препираш не прочетеш договора на "ЧЕЗ Разпределение България" АД: Чл.2.ЧЕЗ Разпределение България АД извършва експлоатацията и поддръжката на електроразпределителните мрежи и осигурява преносaпрез разпределителните мрежи на електрическата енергия, която крайният снабдител ЧЕЗ Електро България АД продава на потребителите, присъединени към тези мрежи.Да не говорим, че след всяка виелица се коментира какви ремонти е правила ЧЕЗ по далекопроводите. Стига г'лупости.
204
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гинка + Бойко = Бойко×2Не трябва да се случва!
203
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-добрата развръзка е банките да се оттеглят и кака Гинка да си ходи на Пазарджик! И ЧЕЗ заслужават да се потрудят по нова, прозрачна сделка на разумна цена. Стискам палци за това!
202
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това правителство е обида за нормалните българи!
201
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Време е тоя сГинкитеКриСТАЛИНкитеКалинкитеРумянкитеЕкатеринкитеЦВЕТАНките... и другите "-инки"да го пратим при Винету, барабар сРУБИНките
200
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко има две съседки,Две съседки, две кокетки.Чернооката е Гинка,А пък русата Калинка.Баси и чалга правителството ...
199
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Алоо, фрау Меркел! Бойко е.- Я, я, Бойко, вас волен зи?- Не Волен. Мани го Волен. Ако може пак да нападнете Чехия. За това се обаждам.- Вас?- Не нас. Чехия. Чехия атакен вюншен. Гросе арбайт!- Нихт ферщейн, майне фронде.- Да, да, ти си майне фюрер.- Найн, найн. Нихт ферщейн. Данке. Ауфвидерзейн.- Ква Данка ***, Данка е в кметството! Пфууу, Гинка ***, Гинка...
198
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОПЛОФИКАЦИЯ е държавна.Сега чакам привържениците на одържавяването да ме убедят колко хубаво си е държавното, от което всеки краде и никой не носи отговорност за нищо.Докато не се източи и последния лев и последва ФАЛИТ.
197
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако електтроразпределението стане Държавно, ГЕРБ ще го напълнят с калинки и некадърници и до месеци, най-много година ще фалира.И загубите отново ще ги платиме всички ние - Българския народ.
196
2
 
14
 
! Отговори
ДО 204 преди 6 години
ЧЕЗ не поддържа електропеносната мрежа - тя се поддържа от НЕК и БЕХ.Престанете да се излагате по форумите.ЧЕЗ е собственик и е длъжен да поддържа само електроразпределителната мрежа, която започва след трансформаторите НН.
195
1
 
15
 
! Отговори
до 202 преди 6 години
Умнико, ти май още не си разбрал, че ЕЛЕКТОПРЕНОСНАТА мрежа не е и никога не е била собственост на ЧЕЗ - тя е на НЕК.
194
4
 
7
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До до 194; Отговорът ти е от типа "истината, но не цялата истина". Никой не твърди, че електроснабдителната мрежа в западна България е собственост на ЧЕЗ. ЧЕЗ обаче е длъжна да я поддържа и да доставя ток на крайните потребители (като естествено им бърка в джоба за това). И ако сделгата с Гинка е проблемна, то не е защото тя ще притежава далекопроводите и трансформаторите, а защото е съмнително дали ще може да ги поддържа, след като има опит и екип само за фотоволтаици.
193
2
 
19
 
! Отговори
мачу пикчу преди 6 години
Вижте какво става по държавните предприятия.....назначава се всичко живо, което има политическа подкрепа.....и рано или късно фалират....и не се търси отговорност на ръководствата........така ще стане сега и с Горските стопанства....
192
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Залисани от земеделската производителка и бръщолевенията на Бойко,пропускаме фактите.Чехите не са вкарали една стотинка в модернизацията на мрежата.Нищо не е пипано от соца.Сега цялата електрепреносна мрежа е пред разпадане.Бързат да се отърват,защото ще се разпадне.И тогава Гинка ще е виновна.И колкото и Борисов да се прави,че няма нищо общо, ако това се случи,това ще е края на неговата кариера,респективно на партията му.