Радев с оценка: С руския народ ни свързват дълбоки духовни връзки

Президентът се срещна с руския патриарх Кирил
Обновена: 4 мар 2018 18:13 | 4 мар 2018 18:12, Красимир Ангелов
253
Радев с оценка: С руския народ ни свързват дълбоки духовни връзки
Снимка: Президентство

Българският и руският народ са свързани от дълбоки духовни и културни връзки и голям принос за това имат Българската православна църква и Руската православна църква – още от делото на Светите братя Кирил и Методий и пренасянето на славянската писменост в Русия. Това обяви президентът Румен Радев, който разговаря на "Дондуков" 2 с Негово Светейшество Кирил, патриарх на Москова и на цяла Русия.

Още по темата
В срещата участва и българският патриарх Неофит.
 
"Убеден съм, че със своето дело православните църкви на двете държави ще продължат да допринасят за нашето културно и духовно сближаване", заяви още президентът, цитиран от своята пресслужба.
 
Държавният глава отбеляза, че цени високо участието на руския патриарх в тържественото отбелязване на 140-годишнината от Освобождението на България и подчерта, че народът ни пази спомена за Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. и България уважава паметта на воините, загинали за нейното освобождение.

"Така както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата националност", подчерта Румен Радев.
 
От своя страна патриарх Кирил оцени високо ролята на българския държавен глава за недопускане на преиначаването на историческата истина в България за Освободителната война от 1877-1878 г. "Паметта за героичната борба на руси и българи за освобождението на православна България е особена страница за историята на нашите народи. И затова бих искал да помоля и Вас и българските институции да съхраняват тази памет, независимо от политическата конюнктура", заяви патриарх Кирил.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен159 Нямам спомени от никакво русофилство,не съм на твоите години,явно.Задръж си мнението за себе си,аз не съм фен на диктатори и агресори,като Путин и другият от КГБ-потриарх Кирил.
145
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен153 По-далеч от Русия,по-близо до цивилизацията.
144
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днешните русофоби са предишни русофили.Това са хора,които се нагаждат според конюнктурата и интереса.Да сте чували преди промените за дисиденти?Освен Ж.Желев и хората от Русе,които протестираха за мръсния въздух.Мижитурки,които винаги са с таз,която е на власт.Днес *** с фалцет,а преди са правили метани на другарите.Повдига ми се от подобни екземпляри.Независимо в какъв строй живеем,трябва да имаме достойнство и да не превиваме гръб пред Меркел,Тръмп или Путин,ако сме БЪЛГАРИ!
143
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Пич156 Русия първа спря да купува нашите стоки,предимно зеленчуци,след пада на Берлинската стена.Дори ни наложи високи мита.
142
2
 
7
 
! Отговори
България е велика преди 6 години
България е велика, защото фактически е създала Русия като и е дала азбуката и християнската вяра.
141
2
 
7
 
! Отговори
Пич преди 6 години
човекът ти каза - 90% от хората. Ти ако си бил от другите - съжялавям. В момента процентът е няма и 10 сигурно, останалата част вегетира. Ако не си ходил в провинцията - *** виж. Страната ни изчезва под благия поглед на Европа. Европа не иска нашите зеленчуци. Трябваме и, за да ядем техните. Второкачествените.
140
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен153 Някои сте си живяли тврде спокойно,без да се интересувате,колко хора са избити и ограбени,измрели в лагерите на смърта?!СССР ни натресе покушението над папата,уби писателя Георги Марков и много инакомислещи българи.Черевната буржоазия,най-неграмотната част от населението,се къпеше в разкош и пътуваше по света,докато обикновените хора нямаха право дори да видят свои близки в съседни държави?!Това ли,му е"доброто" и спокойното?
139
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първият човек след Путин,кагебеецът Патриарх Кирил смята,че Русия получила православието от България,а Путин-"от македонските земи"?!Голям виц!
138
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
45 години бяхме съюзници с Русия и изградихме цяла една държава.Живяхме,бедно,но спокойно.90% от бълг.народ си построи собствени жилища.Децата бяха образовани,а родителите им имаха работа.Нямаше такива престъпления,кражби и убийства .Улиците не се превръщаха в бойно поле при което годишно загиват по 700 души.Хората не се самоубиваха от мизерия.Днес,свободни и горди членове на ЕС,сме най-бедната,най-нещастната,най-корумпираната,най-бързо изчезващата страна в ЕС и в света.Русия ли е виновна?
137
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Наистина150 Русия не ни е освобождавала,а се е стремила км проливите,към имперските си интереси.На обикновените руснаци са им говорили,как един православен народ загива,но не това е водило руския цар и генералите.Добрите отношения с българските опълченци и местното население,са използвани,за да може руската армия,да даде по-малко жертви.
136
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен147 Забравяш,че СССР подписва договор за подялба на света с Хитлер,"Рибентроп-***,но после се отмятат и двете страни от него и се обръщат една срещу друга.Заради алчността на СССР и Хитлеристка Германия започва най-кървавата война в историята на човечеството.Не трябва да забравяме,нали?
135
3
 
7
 
! Отговори
Наистина преди 6 години
не е трябвало да освобождават такива неблагодарни западни *** дето за пушещ таралясник от моргата с удоволствие се изплюват на рода си. Хубавото е, че няма да ви има още дълго - двайсетина години от този евро просперитет и ще сте се самоликвидирали :)))
134
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 138 ЕВРОПЕЕЦ148 Путин казаонзиден,че би възстановил СССР,ако можеше,което означава,че млакобесието на комунизма би се спуснало над половината Европа.Стотицихиляди биха измряли по лагерите на свърта.България бе сателит на ССР,на който бе отнет суверенитетът,която бе разграбвана от българските и руските комунисти.Те дойдоха на власт с помоща наЧервената армия,която се настани в БГ и която бе изцяло на наша издръжка.Обраха ни банките,фабриките,избиха интелигенцията ни и я ограбиха..Това еокупаця
133
4
 
8
 
! Отговори
До До 138 ЕВРОПЕЕЦ преди 6 години
Пий си лекарства на време. Не си спомням някога тук да сме били окупирани от Русия или СССР.
132
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбира се,че ни свързват духовни връзки с руския народ.Те ни обичат и ние ги обичаме.Народите на двете страни нямат вина,че някои техни и наши ръководители във времето са вършили недопустими неща,но това не е ставало само тук и там.Да си спомним и зверствата на вермахта и Хитлер през втората св.война.Но сега сме съюзници с Германия,нали?Миналото не трябва да се забравя и не трябва да се повтаря.Важното е да избираме умни и отговорни политици,с достойно поведение,а не васално към тоя или оня.
131
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 138 ЕВРОПЕЕЦ Финландски,черногорски,украински,това са хора от плът и кръв,които си имат имена и националност,трябва да се споменат,независимо,в чии полкове си служили.Но,за Русия те са само бройки и средство,да постигне имперските си интереси.Техните държави не са ни избивали и окупирали,ограбвали,както Русия/СССР.Досвидания и не возврошчайтес!
130
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До пРезиденте!142 Радев говори от свое име.
129
6
 
9
 
! Отговори
До 141 преди 6 години
Само толкова са убитите в Стара Загора от турците мирни жители. Само за 2-3 дена. Ако не беше Русия нямаше да ни има като държава.
128
9
 
10
 
! Отговори
пРезиденте! преди 6 години
Ние ги обичаме, ама те гледат как да ни забият брадвата в гръб.
127
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всъкност загиналите войници от руската армия са под 15000.Това че някой своеволно борави с цифрите си е негов проблем.Те затова и хората започнаха да му отговарят по форумите.Общо взето резултата от троленето започва да изглежда губещ.