Борисов към руския патриарх: Потвърждавате отношения ни!

На срещата присъства и българският патриарх и Софийски митрополит
Обновена: 3 мар 2018 21:51 | 3 мар 2018 21:35,
149
Борисов към руския патриарх: Потвърждавате отношения ни!
Снимка: Правителствената информационна служба

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, който е на посещение в България по случай 140-годишнината от освобождението на страната от османска власт, съобщиха от правителствената информационна служба.

"Имаме прекрасни отношения между двата народа и Вашето присъствие в днешния ден го потвърждава, за което Ви благодаря", каза българският премиер. 

Той посочи, че освен Освобождението и националния празник на страната, България днес отдава почит и към загиналите воини в Руско-турската война, най-много от които са от Русия.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че във времето, в което е министър-председател на България, правителствата са отпуснали над 140 млн. лв. за ремонт и изграждане на нови православни църкви и манастири. 

"Продължаваме, доколкото Господ ни дава сили и възможности, колкото може да направим за Църквата. Такива светини като Бачковския, Троянския, Рилския манастир, толкова много църкви, включително взривени в онези времена, изградихме, реконструирахме, ремонтирахме, изписахме наново и това българският народ го уважава", посочи Борисов и допълни, че разчита много православието да води народите ни към добри дела.

Руският патриарх Кирил подчерта, че в Руско-турската освободителна война Русия е била водена от разбирането, че българите са братски, православен народ, а не от политически цели. 

"Това показва, че православната вяра е огромна духовна сила", каза руският патриарх и отбеляза, че на Шипка днес е видял жива тази традиция. 

"Смятам, че тази традиция, която произлиза от дълбините на народния живот, е велика сила. Дай Боже, тази сила да запази завинаги единомислието на нашите народи, а междудържавните отношения да се определят, отчитайки истинските настроения на хората", посочи патриарх Кирил, отбелязвайки отличните братски отношения между православните църкви на България и Русия. 

Министър-председателят информира патриарх Кирил и за основния приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС – Западните Балкани. 

"Искаме да свържем всяка една столица с другата, да изградим пътища, жп линии, дигитална инфраструктура. Нашата политика за Балканите не е насочена срещу нашите големи съседи – нито срещу Турция, нито срещу Русия. Точно обратното – ние разчитаме, че заедно със съседите, с цяла Европа ще работим не само за нормализиране на отношенията, а да градим и да дадем възможност на нашите народи да живеят в мир и свобода, в благоденствие. Без Бог нищо не можем да направим и не се и опитваме", каза Борисов.

Премиерът отправи и благодарности към президента на Руската федерация Владимир Путин и министър-председателя Дмитрий Медведев за поздравленията по случай националния празник на България. 

На срещата присъства и българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, както и свещеници от Българската православна църква.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
0
 
! Отговори
Никола Шопов преди 6 години
До АнонименЦърквата може и да не е била взривена веднага след 9 септември, но това не намалява отговорността на властта по това време. Предлагам ви линк : https://24chasa.bg/region/article/6438513
116
0
 
2
 
! Отговори
А нещо за... преди 6 години
...МилиЦуйНеРините, дето са ходили по къщите на хората ?!?
115
5
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До Анонимен 128: Между двама патриарси изглежда като разбойника до Исус на Голгота.
114
2
 
2
 
! Отговори
Mecho преди 6 години
Do choveka koito e pisal statiqta.Nee ot osmansko a ot Tursko robstvo.Imaite dostoinstvoto da citirate istoriqta pravilno..
113
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук някакъв *** е написал, че комунистите били ограбили България до шушка. Интересно какво тогава продължават да грабят вече 10 години гербавите престъпници? Явно все пак е останало нещо.
112
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко е убаф нашичкия !!
111
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 126 Русия помогна на Сърбия,която вече бе освободена от османско иго,1832,да се включи във Руско-турската война,след която да "се разшири на юг",върху български земи-Южна Морава и Македония.Сръбският крал извършва нечувано клане,прогонване на българи и тяхното посръбчване,през Кървавата сърбизация на Македония.Затова,България се е стремила да си върне отнетите от Сърбия,с помощта на Русия земи,през Първата световна война.
110
4
 
4
 
! Отговори
Демограф преди 6 години
До ГНЯВКакво ти бърка Манол та съскаш по всички форуми като змия бре мужиче...!? Да не е казал някоя истина! Той обикновено пише истини, които обаче болят...
109
10
 
13
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
На снимката виждам трима милиционера.
108
6
 
36
 
! Отговори
ЧЕПаев преди 6 години
Тоз, мазен, простоват човечец, без грам достойнство, се е изтъпанчил до Патриарх Кирил, та белким и той го погали по главицата. Таз главица, дето освен за баланс, не ми е ясно за какво друго му служи? Участва в не много добре режисиран спектакъл. Но за него е важно единсрвено, да си получи хонорара.
107
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен111 Трябва да те е срам,ако си български комунист от БСП/АБВ.Безродниците продадоха Македония и Западните покрайнини,подписаха неизгодни ,енергийни договори с Русия,а ние плащаме илиарди-те,пари под масата.
106
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 119Никой н еми е "лйбим",просто гледам фактите и колко плащаме от джоба си,заради неизгодните енергийни договори,подписани от хората на БСП/АБВ.Тези пари са много повече от Мариците.
105
37
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен112 Борисов е избран с болшинството гласове на българските граждани,на избори.Комунистите от БСП ограбиха държавата до шушка и оставиха ГЕРБ да плаща дълговете им.Над3 мрд платихме българските граждани,само за непотребните реактори,за Белене.Да не говорим за неизгодните енергийни договори с Русия,подписани от хората на БСП/АБВ,под масата и скъпата газ.
104
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен101 Сърбия е била винаги васална държава,още от Средновековието.Западните сили създадоха изкуствената държава Югославия,която сърбите превърнаха във Велика Сърбия,затова западът си я взе обратно.Югославия бе на издръжката на запада.Когато сърбите заигреха с Русия и решиха,че всички несърби трябва да умрат,да бъдат прогонени и териториите,на които живеят анексирани,получиха бомбардировки,само така можеше да бъде спряна срълската кървава баня.Та,като "се опълчи наНАТО",докъде я докара?
103
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен110 Те с него така и той с тях,така.Политиката е *** работа.
102
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде се е чуло и видяло,комунист от КГБ,да е "пазител на православието"?
101
0
 
13
 
! Отговори
До 104 преди 6 години
В грешка си. Не е креатура, КАРИКАТУРА е.
100
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Министър-председателят информира патриарх Кирил и за основния приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС Западните Балкани.Тиквата не е със всичкия си...Информирал го какъв е главния приоритет на американците, които той обслужва - Косово и Албания.Добре, че не го е информирал за своя най-главен приоритет - кефовете на Ердоган.Застанал между двамата патриарси, ръси простотии и ги занимава с мераците си да обслужва мюсулманските държави на Балканите.
99
5
 
30
 
! Отговори
Пощенският гълъб преди 6 години
На ЕрЮрган изпълзя от дупката си. Ами сега,ако господаря му оскубе перушината? Затова се кри цял ден и не посмя да се покаже на светло,верен на феса си. Да не говорим за всенародната любов......Голямо падение. Лъжи,лицемерие,продажност,грабеж. Това е визитката на Борисов.
98
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Срам ме е, че съм се родил българин.