Празник или опело: Местан брани консула ни в Одрин

Лидерът на ДОСТ поиска Вълчев да бъде поздравен
8 мар 2018 14:45,
43
Празник или опело: Местан брани консула ни в Одрин
Снимка: архив "Булфото"

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан поиска реабилитация на консула ни в Одрин след скандала около него на националния ни празник. Местан изпрати отворено писмо до външния министър Екатерина Захариева и призова да спрат атаките към консула Васил Вълчев.

Вълчев влезе в светлините на прожекторите на българските медии след като поиска от гостите за националния ни празник в Одрин да почетат паметта на загиналите два дни по-рано в операция "Маслинова клонка" турски войници в Сирия.

Това предизвика остри реакции у нас, а Външно министерство поиска обяснение от консула.

Още по темата

Днес Местан застана в негова защита. Той припомни, че отбелязването на националния ни празник е съвпаднал със смъртта на десетки турски военнослужещи, които загинали за сигурността на Турция и Европа и на България като част от нея.

"Генералният ни консул в Одрин г-н Васил Вълчев – тук следва да се отбележи, че не го познаваме лично – е организирал тържеството в Консулството в чест на националния празник 3-ти март по начин, който би трябвало да се оцени като проява на изключително прецизирана дипломация и Протокол. От една страна, Националният ни празник е почетен подобаващо държавнически. От друга страна, минутата мълчание в памет на загиналите турски войници в Африн е висша проява на солидарност – човешка, съюзническа, държавна, към мъката на роднините и близките на загиналите и страданията на турския народ", пише в отвореното си писмо Местан.

Той нарича това висок хуманизъм на българската дипломация и според него той не само не принизява празника на страната ни, но и го извисява като празник на народ, способен да живее в мир със съседите.

"Затова, г-жо Министър спрете атаката срещу Генералния консул в Одрин г-н Васил Вълчев, защото за това, което е направил той, трябва да бъде поздравен, а не да бъде незаслужено атакуван", пише още Местан.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
11
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И Васил Вълчев и Надежда Нейски да бъда отзовани веднага от Турция и да се прекратят дипломатическите и политическите им кариери.Нямаме нужда от такива "представители" на държавата ни.
10
6
 
34
 
! Отговори
8 март преди 6 години
Много им се иска на турчоляцити да останат жените в 15 век. Насилие, унижения, измъчвани, подтискани, с шалФари и фереджета. ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ЖЕНИ. РАВЕНСТВО, СПРАВЕДЛИВОСТ, ДЕМОКРАЦИЯ. ЧЕСТИТ 8 МАРТ
9
4
 
50
 
! Отговори
1 преди 6 години
Местан какво винаги брани турската страна. Това е нормално за него.
8
9
 
55
 
! Отговори
Рашо преди 6 години
Аз пък ще запазя минута мълчание за кюрдите които се биха смело за собствената си земя. И се надявам в бъдеще те да са ни съседи.
7
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато съществуват Местановци и Догановци България и Турция никога няма да имат добросъседски отношения.Те ги рушат.
6
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Местанчо при тази акция на турците в Сирия ли стана химическата атака или 1 ден след другата Ефратски щит слочаеност не мисля.
5
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция е нашественик в Сирия и ако агента на ДС-Павел защитава това да се откаже от българското си гражданство и да отиде да се бие в Сирия.
4
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лютви Местан и ГАдост персони нон грата за България.Да заминават при Васил Вълчев и никога повече да не се връщат.
3
4
 
31
 
! Отговори
annybody преди 6 години
С какво Вълчев е прегрешил пред Местан? Местан да те брани - оттук нататък жална ти майка и в кариерата, и в авторитета ти на почтен човек...
2
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Боко да закара Местан в Сирия със правителственият самолет, където Местан да поднесе цветя пред турските войници незаконно влезли в една суверенна държава каквото е обичайното състояние на турските войски. Да ние можем да живееем в мир със съседите ама турците не могат и за туй ги отстрелват навсякъде като диви прасета.
1
5
 
31
 
! Отговори
game1 преди 6 години
тая мъзнюхаа.... докога ще се перчи и лае....никой не го бръсне.. ама явно яко е захлебил