С поправката "Плъха" – държавата върви зад събитията

Румен Петков: Поправката е опит да се яхне общественото недоволство
8 мар 2018 09:30,
24


Нужно е да се променят текстовете за неизбежната отбрана в Наказателния кодекс, но според Румен Петков държавата закъснява.

Вчера премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите правосъдието и на вътрешните работи текстовете в Наказателния кодекс, касаещи неизбежната отбрана да бъдат прецизирани. Исканията на министър-председателя идват след разразилия се скандал в Пловдив, където лекар простреля смъртоносно крадец в собствения си гараж.

За бившия вътрешен министър Румен Петков няма съмнение, че са необходими промени в текстовете за неизбежната самозащита. Според него обаче институционалният подход е закъснял и държавата създава впечатлението, че върви след събитията.

Още по темата

"Опитът да се яхне общественото недоволство е много пошла спекула, от която обществото губи", подчерта Петков в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Той изрази притеснението си, че на улицата има рецидивист с много присъди, какъвто бе и убитият от д-р Иван Димитров Жоро Джевизов-Плъха. По думите на Петков такива хора очевидно нямат място сред нормалните граждани.

"Не може няколко месеца да лъжеш, че във всяко село ще имаш полицай. Гражданите разбират, че ги лъжем, голяма част искат да бъдат излъгани", обвини управляващите бившият шеф на МВР в студиото на "България сутрин". 

Според него накрая хората стигат до извода, че няма държава и трябва сами да се грижат за сигурността си.

Членът на Изпълнителното бюро на АБВ коментира и казуса "ЧЕЗ", който разгорещи страстите в държавата и предизвика протест пред МС на политически партии и неправителствени организации. Петков отбеляза важността на съдебната процедура, която ЧЕЗ води срещу България.

"Трябва да си дадем сметка, че утре тези 500-600 млн. лева ще ги плащаме ние. Трябва да се направи много сериозен анализ на правомощията на КЕВР. Някак с политически усилия гоним ЧЕЗ от България", коментира Румен Петков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тънтри убил в гаража ,убил го е на улицата
20
0
 
1
 
! Отговори
?! преди 6 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
RUMENE A KUIOVICH MUIOVICH I UIOVICH POMNISCH LI?
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A IMA LI IZOBSCHTO DYRJAVA CHE DA ZASCHTITI NASELENIETO SI?NE STAVATE DAITE Q NA RDOGAN I RED I DECA SCHTE VI NAPRAVI
17
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не вярва на държавата! Полиция, прокуратура, съдебна система, са сбирщина от престъпници! Хората нямат доверие, на престъпници!
16
1
 
13
 
! Отговори
ЦРУ , ЛИ....ХА , ХА, преди 6 години
КУПЕТЕ СИ ОРЪЖИЕ , ДОКАТО Е ЕВТИНО!УТРЕ---ЩЕ БЪДЕ КЪСНО.ДЪРЖАВАТА Е ----КАТО ДА ПОЛУЧИШ ОТ УМРЕЛ , ...ПИСМО!!!ЗАБРАВЕТЕ!!!!!!
15
7
 
8
 
! Отговори
ЦРУ преди 6 години
На този . който ни дава акъл . не беше ли му забранено да влиза в САЩ ? Като доказана МУТРА ! Хората се пазят от такива.
14
2
 
11
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 6 години
А кое те кара да мислиш , че България е "НОРМАЛНА ДЪРЖАВА"....15.....??!!!
13
0
 
4
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
ей каскет, писането с главни букви в нормалните държави се счита за лош вкус.
12
1
 
17
 
! Отговори
МАЛКО ИСТИНИ: преди 6 години
ПОЛИЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ , НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕ ЕФЕКТИВНА ---ДОКАТО СЪЩЕСТВУВА ТАКОВА ПОРОЧНО ПРАВОСЪДИЕ!КОГАТО ЕДИН ПОЛИЦАЙ НЕ Е СИГУРЕН В ЗАКОНА , КОЙТО ТРЯБВА ДА ГО ЗАЩИТИ ---НЕ ЧАКАЙТЕ ЕФИКАСНА И АКТИВНА РАБОТА ОТ НЕГО!!!!БЕЗМИСЛЕНО Е !!!!БЪЛГАРИЯ Е МАЛКА СТРАНА --БЕЗ ЗАКОН , КОЙТО ДА ЗАЩИТАВА ДЕЙСТВИЯТА НА ПОЛИЦИЯТА , ВСЕКИ ПОЛИЦАЙ РИСКУВА ДА ВЛЕЗЕ ВЪВ ЛИЧНИ ВЕНДЕТИ С ПРЕСТЪПНИЯ СВЯТ!
11
1
 
19
 
! Отговори
НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ преди 6 години
РАНО ИЛИ КЪСНО---НАРОДА ЩЕ РАЗБЕРЕ , ЧЕ НИКОЙ НЯМА ДА ГО ЗАЩИТИ ОТ НАБЕЗИТЕ НА НЕГОДНИЦИТЕ И УБИЙЦИТЕ!!РАНО ИЛИ КЪСНО--НАРОДА ЩЕ ПОЧНЕ ДА СИ КУПУВА ОРЪЖИЕ , ЗА ДА ЗАЩИТИ СЕБЕ СИ!НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА СПРЕ ТОЗИ ПРОЦЕС---ЗАЩОТО В НЕГО Е ЗАЛОЖЕНО ОЦЕЛЯВАНЕТО НА ОСНОВНАТА КЛЕТКА НА ОБЩЕСТВОТО /СЕМЕЙСТВОТО/....А , ОТ ТАМ И ОЦЕЛЯВАНЕТО НА НАЦИЯТА!!!!КОЛКОТО ПО-РАНО ГО РАЗБЕРЕТЕ ..ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ , СТАБИЛНОСТ ЩЕ ИМА В ОБЩЕСТВОТО И ВТВЪРДЯВАНЕ НА МОРАЛА И ЗАКОНИТЕ В ДЪРЖАВАТА!ПРОЦЕСА Е НЕИЗБЕЖЕН
10
3
 
9
 
! Отговори
Знаещ преди 6 години
Отдавна сме станали за смях пред света и толкова съм свикнал вече с простотиите на тиквунски, че вече не ми прави впечатление. Но това за мен - а Вие ... ?
9
2
 
8
 
! Отговори
ТОВА Е ГРЕШКА: преди 6 години
ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ --НЕ БИВА ДА ВЛИЗА В СДЕЛКАТА С ЧЕЗ, ЗА ДА НЕ СЕ ПРЕХВЪРЛЯТ ЗАГУБИТЕ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ ОТ ЧЕЗ---НА ГЪРБА НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ!БКП/БСП---ВИ ДАВАТ ОТРОВНИ СЪВЕТИ !БКП/БСП---ЦЕЛЯТ ДА СЕ ВДИГНЕ ЦЕНАТА НА ТОКА , ЗА ДА ИМАТ МОТИВ ЗА СВАЛЯНЕ НА ПРАВИТЕСТВОТО!!!!СХЕМАТА Е АБСОЛЮТНО ВРЕДНА И ПОГРЕШНА!!!
8
2
 
18
 
! Отговори
Решение преди 6 години
Има лесно решение на проблемите,кардинална реформа на полициятаи да бъде накарана да работи,но за това трябва политическа воля....
7
4
 
9
 
! Отговори
МАЛКО ДАННИ: преди 6 години
ЧЕЗ --води дело с Държавата България , за 500-млд.Э.!НЕ ВИ ЛИ ИДВА НАУМ , ЧЕ ВКАРВАНЕТО НА ДЪРЖАВАТА В СДЕЛКАТА С ИНЕРКОМ, ЩЕ ОЗНАЧАВА , ЧЕ ----ИНЕРКОМ , ЗДАДЪЛЖИТЕЛНО ЩЕ ИЗПЛАЩА ТИЯ ПАРИ ПРИ ЕВЕНТУАЛНА ОСЪДИТЕЛНА ПРИСЪДА!?????А ТОВА ОЗНАЧАВА---ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ВДИГАНЕ НА ЦЕНАТА НА ТОКА , ПРИ ЗАГУБАНА ДЕЛОТО С ЧЕЗ ОТ НАШАТА ДЪРЖАВА!ЕТО КАК --ПАК ЩЕ НИ НАТОВАРЯТ КОЛИЧКАТА ЧЕРВЕНИТЕ МАФИОТИ!!!
6
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата и след Гинка върви напоследък
5
1
 
22
 
! Отговори
Юрист преди 6 години
Ами, така е! Не е като да пикаеш във фонтани и да се пъчиш на първите редове в църквите, до които е забранявал достъпа на гражданите когато управляваха комунистите. Иска се голяма доза наглост да се изцепваш по телевизии и митинги с нелепи мнения, когато хората са те отсвирили от обществен живот.
4
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия водещи що не го питаха какво е направил той като министър? За да не закъснява държавата. Питам просто...
3
0
 
28
 
! Отговори
annybody преди 6 години
Наказателно-процесуалният кодекс датира от 1968 г., и отдавна е за ремонт, при това не само в частта за неизбежната самоотбрана.обезлюдиха селата, дори и да ги хванат, ги пускат тутакси, защото откраднатото било под минималната работна заплата - крещяща несправедливост! Още десетки фрапантни казуси на несправедливост могат да се изредят - тихо, да не събудим кротко нанкащите "законотворци" с работно време час и половина три пъти седмично!
2
2
 
17
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
секунда да си спомня за политическите достижения на р.петк. .. айде да не си ги бех спомнял. тоя що не е в пандиза?