България готова да увеличи вноската си в бюджета на ЕС

Горанов за ЧЕЗ: До края на деня очакваме нова информация
9 мар 2018 22:22, Екип на Investor.bg
60
България готова да увеличи вноската си в бюджета на ЕС
Снимка: БТА

България е готова да увеличи вноската си в бюджета на Европейския съюз. Все още не е изчислено с колко точно, но се обсъжда повишение от около 10%. Това коментира финансовият министър Владислав Горанов преди среща за следващата многогодишна финансова рамка (МФР) на ЕС в НДК, в която ще вземе участие и еврокомисарят по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер.

По думите на Горанов българското председателство ще се стреми към гладко протичане на преговорите за бюджета на ЕС. "Свидетели сме на сериозни предизвикателства пред ЕК. Заради това темата за финансовата рамка е основен приоритет не само на българското председателство“, посочи Горанов, цитиран от БТА.

Ролята на бюджета на ЕС е относително ограничена, тъй като размерът му е около един процент от БВП на страните от ЕС. Предоставянето на обществените блага и услуги се прави от националните държави, но в бюджета на ЕС трябва да се търси добавената стойност, посочи още финансовият министър.

Според него е важно финансирането на научно-изследователската и развойна дейност, на политиките по отбрана и миграция да става и чрез европейския бюджет.

Необходимо е да се гарантира, че и по-бедните райони също могат да получат минимални стандарти от нивата на публични услуги, добави финансовият министър.

"В икономически подем с подобряващи се условия на пазара на труда и на финансиране, с умерена и градивна политическа амбиция ще се справим с тези предизвикателства и ще гарантираме общата финансова стабилност и постигане на дългосрочен растеж на икономиката, заетостта и доходите“, каза финансовият министър.

По думите му ключът към успешното реализиране на МФР е плодотворната комуникация сред всички нас, в Съвета на ЕК и в Европейския парламент.

Относно сделката с ЧЕЗ Горанов коментира, че държавата има достатъчно инструменти да контролира електроразпределителните дружества, но държавата не е в позиция да взема решение по сделката за българските активи на ЧЕЗ.

"Нямаме още никаква официална информация, чух от медиите, че се очаква до края на деня да има нова информация. Позицията ни е непроменена, ние очакваме да чуем какво ще заяви чешката страна, тъй като това все пак е частна сделка, която зависи от тези, които са я сключили", коментира Горанов, цитиран от БНР.

Още за икономика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
27
 
! Отговори
Изродщина! преди 6 години
Да увеличиш вноската за да се възползваш от повече отпуснати средства и страната ти да се подобрява е едно нещо... както да речем *** Англичани не разбират ,че внасят огромна сума а им отпускат през годината 30 пъти повече! Но при нас.... теа пари народа няма да усети и види .. нищо за гражданина не се променя или подобрява! Просто ще има повече за крадене отново на гърба на народа а увеличение на заплати и стандарт през крив макарон!
29
0
 
35
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 6 години
Как да не сме готови...Да закрием пенсионният фонд и парите да ги дадем на ЕС пък те старчоците така и така работят ще траят .....Мръсни управляващи *** как да видите че хората още работят за 450лв.на месец когато вземате по 10000лв.
28
0
 
19
 
! Отговори
Шаман преди 6 години
Другата седмица ми пристига пратката от Камерун с вуду куклите на Боко и Цвъко.Очаквайте изненади!
27
0
 
20
 
! Отговори
Бай Колю преди 6 години
Тия дребни решенийца май по-правилно да се вземат от суверена чрез референдум
26
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Народа гладува... А те дават на сития..Това не е държава ! Редно е първо да се погрижат за народа, а не за господарят ни..До кога България ще се управлява от чужбина ???????
25
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За сметка на това кражбите от еврофондовете ще останат безнаказани от Брюксел.
24
13
 
3
 
! Отговори
Пустиняк преди 6 години
И този шмекерлък може да мине в европата, за да упражнят те, натиск върху другите да внасят повече. Иначе, през 2015 получаваме с 2.3 милиарда от Брюксел повече от символичната ни вноска. Ако искахме действително да помогнем, можехме да се откажем 10 процента точенето на фондовете. Щеше да е 4 пъти повече. Ама комплексирания мат'риал не усеща далаверата, то до него и не стига де. Но иска магистрала до гръцко. Кой ще ви я плаща?...С тая народопсихология- само тарикатлък на дребно и вечна бедност
23
0
 
37
 
! Отговори
До Hofferhaifen преди 6 години
Бате, първо аз на Герб нищо не съм им давал да ми управлява, второ всички (гласували и негласували за Герб) плащаме данъци. Ако утре спра да плащам винетки, ДОД, ДДС, данък кола, данък къща, данък уикенд, данък не уикенд, тогава ще ми е все тая как се харчат парите. Докато си плащам, искам да ме питат къде и за какво отиват моите пари.
22
2
 
20
 
! Отговори
по-полека троловете преди 6 години
Твърдящите, че ние/болшенството са избрали герб - помним резултатите - с убийствено МАЛКА избирателна активност ЗОРЛЕ няма и 30% (а който си е за партия, си гласува под строй - герб/бсп/противоконституционните и т.н. до един), т.е. избрали са ги шепа народ. ФАКТ!Твърдящите, че цоцаме, а даваме трохи за ЕС - официалната статистика показва, че получените пари по еврофондове и внесените пари са горе долу еднакви. Винаги има съфинансиране също. Контролът е по-добър, да, но цифрите...ФАКТ!***!
21
0
 
30
 
! Отговори
Кълняха се друго?!? преди 6 години
До преди няколко месеца се кълняха в друго!!! Не в друго всъщност ... ,а ТОЧНО В ПРОТИВОПОЛОЖНОТО - че не обсъждат и няма да увеличават внноската! Или отново са фурнаджийски лопати или отново им дърпат ушите и са послушковци! Явно герб са зависими от едни, бсп от други, останалте също и накрая ни управлява кой ли не, но не и БЪЛГАРИ (изключвам единствено Президента - колкото и да го пришиват към бсп, той си отстоява неговите позиции, които Слава Богу защитават България)! Имайте срам!
20
20
 
1
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Българската вноска в ЕС трябва да се увеличи най-малко с два пъти!
19
26
 
0
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До 19 (Алоу),Защото ако не знаеш управлява ГЕРБ и гласувайки за тях (болшинството) сме им дали право да управляват приходите и разходите в бюджета. Какво още не ти е ясно?
18
20
 
0
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
17, оставка на ГЕРБ,Не знам до колко сте запознат, но основните "доноси" на ЕС са Германия и Франция. Всичко друго повече *** отколкото дава!
17
0
 
33
 
! Отговори
Алоу преди 6 години
Добре, само не ми е ясно що досега никой не ни е питал, нас данъкоплатците, може ли - не може ли да се дават за това или онова нашите пари. Нали, който плащал, той поръчвал музиката? Защо ние само ще плащаме, а Горанов се разполага с нашите пари, като с лични?
16
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо пък да не си платим догодина Дол пак ще дойде да хвали еднокнижния а еднокнижния за хвалби е готов да вземе и залъка от устата на умиращо от глад дете и да го даде на немците.
15
0
 
31
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 6 години
Ето за това дойде тоя Дол дето трябва да хвърлим в Гьооол, погали премиера-слънце по главата и Бат Бойко каза: ,, ами да, ще Ви дам Парата''.
14
0
 
28
 
! Отговори
Корупцията убива преди 6 години
Хора дайте повече пари на Европа за да ги даде на Дрийм Тийм кум Хасково и примерно Евродепутат любимец-15 или как болен здрав носи и го храни с суждук!
13
0
 
30
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
продажници!
12
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А питахте ли най-бедният народ в ЕС,дали е съгласен да отделя пари от залака си,за да може ГЕРБ ,да трупа авторитет пред Меркел,Макарон,Дол,Мол и т.н.?!
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До хахаахаххааа.....той е в ....................з