От "Дондуков" 2: Трябва Център за реакция при бедствия!

Засега положението било под контрол, но въпросът е докога
8
От "Дондуков" 2: Трябва Център за реакция при бедствия!
Снимка: Прессекретариат на президента

България се нуждае от Национален център за наблюдение, реакция и управление в случаи на природни бедствия и кризи, който в реално време да идентифицира потенциални заплахи за населението и да предприема своевременни мерки за защита на гражданите.

Още по темата

Това беше общата позиция на среща на "Дондуков" 2 на президента Румен Радев с началника на отбраната ген. Андрей Боцев, директора на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР главен комисар Николай Николов, Петър Горновски, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) и Кирил Войнов, директор на главна дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръженията" в ДАМТН.

Срещата се проведе по повод обявеното бедствено положение в Община Хайредин и опасността от наводнения в страната, уточниха от прессекретариата на държавния глава.

Директорът на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР главен комисар Николай Николов увери държавния глава, че няма пряка заплаха за населението и са взети всички необходими мерки и има готовност за реакция при необходимост. Николай Николов изрази признателността си за доброто взаимодействие с Българската армия в случаи на бедствия и кризи.
 
Участниците в срещата бяха единодушни, че в България трябва да се създаде система за техническо наблюдение на язовирите на национално ниво, каквито мерки са предприети в Бургаска област. Отговорните институции са потърсили и експертизата на Института за космически изследвания и технологии (ИКИТ) при БАН за въвеждането на сателитно наблюдение на опасните язовири у нас. Председателят на ДАМТН Петър Горновски информира, че са предприети действия и за класифициране и профилактика на опасните водоеми в България.
 
Начините на финансиране и изразходване на ресурсите, с които разполагат общините, техническото оборудване, обучението на кадри и доброволци, както и стимулирането на инженерното образование сред младежите, също бяха сред темите на срещата. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Нов преди 6 години
Трябва и център за наблюдение на наводненията на Луната. Засега поне там. По-късно и на други спътници и планети
7
0
 
0
 
! Отговори
Voil apero преди 6 години
Pensionerski bg generalski ortodox club - centar za prirodni bedstvia "Prezidentski chetnik"
6
0
 
3
 
! Отговори
Бай онзи преди 6 години
Еййййй, упраляюштите, ай СТИГА с тази АДМИНИСТРАЦИЯ, де. До кога така, ми на мен ми омръзна да бъхтя за всичката тази ***.
5
0
 
5
 
! Отговори
Д преди 6 години
Всички тия от снимката са пенсионери с 910 лв пенсия и едновременно с нея и по около 3 000 лв заплата, и с още безброй привилегии. Естествено са и пълни некадърници и яки ***, щото ако не бяха нямаше да са там.
4
1
 
2
 
! Отговори
евро-простотия преди 6 години
алооо радев мноого се отнесе това че назначи йена си на държавна слубичка те изтъпяхме ,сега си президент и пак продължаваш да назначиш цялата рода аиде у лево отдето си дошъл
3
0
 
2
 
! Отговори
хвърля на боб преди 6 години
МВР има център за аерокосмическо наблюдение. Ние сме 6 милиона ,Москва е по -голяма. Този Център копира прогнозата на НИМХ.Ало ооо, какво правим *** маина-нищо.
2
0
 
3
 
! Отговори
1234 преди 6 години
Само изпушили старци, които да се закрепят на държавна хранилка.Негодните язовири да се взривят и да се приключва. Сто институции и накрая никой.
1
2
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Те бедствията нали се случват по три пъти на ден, та горките чиновници ще се преработят. Пак ние ще опъваме та да ги хрантутим.