Радев: Родовата памет на тракийците не е изпепелена!

Президентът поднесе цветя по повод Деня на Тракия
26 мар 2018 13:30, Анисия Иванова
40
Радев: Родовата памет на тракийците не е изпепелена!
Архив: Булфото

Разрушените домове и прекършените съдби на тракийските българи не успяха да изпепелят родовата памет и надеждата, че справедливостта някой ден ще възтържествува.

Това каза държавният глава Румен Радев по време на тържествено поклонение по повод Деня на Тракия и отбелязването на 105 години от Одринската епопея в столицата.

"Преди 105 години на днешния ден камбаните на храм "Александър Невски" възвестиха падането на Одрин. Тази славна военна победа бе триумф на българския национален дух, въплътен във войниците и командирите по бойните полета на Тракия. Но тази победа остана в хрониките. Последва я политическо поражение, довело до една от най-големите национални трагедии - преследването, изтреблението и разорението на тракийските българи", заяви държавният глава, цитиран от "Фокус".

Събитието се проведе пред паметника "Одринска епопея" в градинката до църквата "Св. Николай Софийски".

В тържественото поклонение взеха участие още вицепремиерът Валери Симеонов, кметът на София Йорданка Фандъкова, лидерът на БСП Корнелия Нинова, лидерът на БСП - София Калоян Паргов, народни представители, общински съветници и десетки граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.