ВМРО към †Вартоломей: Ваше светейшество, не сте прав!

Критиките ви към БПЦ са неоснователни, пишат войводите
13 апр 2018 14:40, Красимир Ангелов
38
ВМРО към †Вартоломей: Ваше светейшество, не сте прав!
Снимка: Булфото, архив

ВМРО излезе с позиция във връзка с изказаните от вселенския патриарх Вартоломей критики към Българската православна църква.

Още по темата

"Ваше светейшество, не сте прав, че Цариградската патриаршия е духовен лидер на Балканите. Народите на Балканите още от Средновековието насам предпочетоха свои, народни, независими и сестрински църкви. Това е отражение на дълбокия демократизъм на хората в този кът на света", посочват от войводите в своя позиция.
 
От ВМРО напомнят, че представляваното от патриарх Вартоломей паство е една минимална част от християнския свят. "С огромно уважение към попадащите в диоцеза на представляваната от Вас църква, напомняме Ви това, за да не забравяте, че претенциите Ви за духовно водачество в православния свят са пресилени", се казва в позицията на ВМРО.

"Не само Вашите, но всякакви подобни претенции, са неоснователни. В православния свят - слава Богу - няма водачество, а има великодушие. Това великодушие ни кара днес да помогнем на своите братя единоверци в Македония", заявяват от партията.

"Добре знаете (като наследник на патриарсите в Цариград), че дълго време Охридската архиепископия беше българската църква на Балканите - именувана така именно и по волята на Цариград. Затова естествената църква майка на днешна Македония е именно Българската православна църква - Българската патриаршия", отбелязват от ВМРО.

"Ние предлагаме именно майчинско великодушие и позволяваме на нашите братя в Македония духовна самостоятелност. Срещу това Вие предлагате водачество, подчинение и показвате липса на смирение и християнска любов", заявяват патриотите и завършват: "Простете, Ваше светейшество, но грешите. Ние показваме правилния модел - от християнска, човешка и народна гледна точка".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
чета статията, която започва така: ''вмро излезе с позиция...'..никъде, ама никъде не прочетох ''каракачанов', 'агент иван'. хайде сега платените *** да обяснят какво точно не разбраха, за какви агенти и комунисти иде реч? а специално за коментиралия номер 13, дето русия щяла да реши за македония и че не знам си кой бил шпионин в македония - такива като тебе предатели наистина живи са ги драли и са го заслужавали.
13
4
 
22
 
! Отговори
Само така! преди 6 години
Браво на ВМРО! Патриотично, точно, ясно!
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво му се обеснявате нa тоя бе, два шамара и да се маха не ще ли да му се кланяме и да му даваме десятък богатство деева и ***.
11
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каракачанов от фалшивото вмро е бивш агент на дс работил в Македония като шпионин.Сега рабрахте ли защо нямат право да налагат псведо патриотски виждания във области където нямат право да се бъркат . Русия ще реши за Македония .
10
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доносникът агент Иван от Шесто управление на Държавна сигурност - Красимир Каракачанов - ли ще поучава Вселенския партиарх?
9
1
 
10
 
! Отговори
1100 Години преди 6 години
Цариградската патриаршия e в Схизма . Тя е Отлъчена още от Цар Борис .В случая е намесен Еродоган и ИДИЛ .Но ние в България сме Православни Християни и Вярваме в Смирението и Прошката , а не в Нападението и Убийства на Хора .Да простим на Попчето за невежеството което демонстрира Вертоломей - Вероломни.
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОЯ *** ДА СЕ ПРИБИРА ОТДЕТО Е ИЗПЪЛЗЯЛ ЗАЩО Е ДОШЪЛ ТУКА ДА НИ КОМАНДВА ДА НЕ СМЕ МУ РОБИ КАКВОТО СИ ИСАМЕ ТУЙ ЩЕ ПРАВИМ
7
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
вмро пък какви бивши комунисти може да са? във всичките им чети на първа линия е имало свещеник с оръжие. я почетете малко история, само с американски филми за зомбита не става.
6
2
 
15
 
! Отговори
Ще се освободим преди 6 години
Голям страх ги гони руснаци и турци да признаят от векове Българската държава е в рамките на Българската екзархия от 1870 год от делтата на Дунав до днешна Албания
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 3само деето ти обърка поп-а :):)
4
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
малиййй, ДС агентите и бившите комунисти дето до оня ден отричаха религията ... днес първи защитници, че се месят и в теми дето не са от тяхнат акомпетенция :):) ... класически случай са! Но така е разпознават тоталните некадърници, и те се изказват по всякви теми извън тяхната компетентност
3
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много хубаво са му го казали на цигарения поп КГБ-ист.
2
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде, как познах че веднага ще заквичат тези които се припознаха във политическия натиск да вземат под крилото си Македония . Бог да ги съди . Той вижда и знае всичко кой и защо
1
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тоя вартоломей е бил на инструктаж ... при попа с пагоните и ролекса