Радев разсъждава: Как да станем богати като сме най-бедни в ЕС?

Да включим прожекторите, да осветлим процесите, зове президентът
Обновена: 16 апр 2018 14:26 | 16 апр 2018 14:00, Камелия Цветанова
255
Радев разсъждава: Как да станем богати като сме най-бедни в ЕС?
Снимка: БТА

Според президента Румен Радев причината България да е най-бедната страна в ЕС е политическа - неефективната институционална среда.

"Когато говорим за икономика, трябва да помним, че тя е неразривно свързана с политиката, защото тя не може да се развива, ако държавата не създаде необходимите благоприятни условия", коментира той по време на лекция в УНСС.

Държавният глава допълни, че една политика може да бъде представена за успешна чрез PR блъфове, но това не може да трае дълго, защото тя трябва да донесе реални ползи, а те се измерват чрез висок жизнен стандарт и качество на живот.

Радев подчерта, че безспорно има напредък в развитието на страната ни през последните 30 години и посочи като примери приемането на демократична конституция, пазарната икономика, осъществената приватизация, членството ни в ЕС и НАТО, усвоените еврофондове, привличането на чужди инвестиции, развитие на инфраструктурата.

"И все България е най-бедната държава в ЕС с милиони хора, живеещи в бедност, с пенсионери, които масово мизерстват с пенсии, които са шокиращо ниски за държава членка на ЕС, с ширеща се битова престъпност и корупция. Можем много да разсъждаваме за причините да стигнем до тук и можем да ги търсим във всички посоки – във варварския начин на приватизация в нашето селско стопанство, в дела на сивата икономика, която спъва лоялната конкуренция, използването на държавния бюджет като инструмент за потушаване на социални недоволства и протести, несъстоялата се деинституционализация на общините, в липсата на доверие в съдебната система", каза още президентът.

"Крайно време е да включим прожекторите, да осветлим процесите в България, да има прозрачност на собственост, на управленски решения", призова той.

Радев смята, че в момента България прилича на една строителна площадка, където нещо строим, но не знаем точно какво, защото е тъмно.

"Някакви хора носят строителен материал и се връщат за нов, а в това време други хора го крадат. Някакви хора ръководят строежа, размахват карти и чертежи, но други хора от тъмното всъщност управляват тях. Някакви хора строят стена – да речем ограда, но е толкова рехава и нестабилна, че трябва да започват да я ремонтират преди да е приключена, защото е тъмно. Други хора строят пътища и магистрали, но нещо бъркат пропорциите и след тях остават дупки, защото е тъмно. Не се знае реалната стойност на обекта и какво и на кого се плаща, защото е тъмно", коментира Радев.

Според него прокуратурата и съдът имат последен шанс да върнат доверието в тях и в България като погнат безкомпромисно крадците, корумпираните, престъпилите закона, независимо дали са от управляващите, опозицията или от собствените им магистратски редици.

"Може да си поставим за основна цел да изкореним бедността и мизерията, да овладеем и надмогнем демографската катастрофа, да спрем обезлюдяването, да върнем повече български граждани от чужбина, да станем богата държава. Според мен крайната цел е важна, но не по-малко важен е механизмът, по който ще я достигнем, а това е висок, устойчив икономически растеж, с растящ дял на иновациите и производствата с висока добавена стойност, с акцент върху конкурентоспособността", посочи държавният глава.

Нивото на смъртност в страната, емиграцията на младо население, бедността, ниските пенсии, битовата престъпност и корупцията бяха сред проблемите в България, откроени от президента в лекцията му.

Радев каза, че искрено желае да имаме силен и успешен парламент, но по думите му, когато имаме чести и понякога хаотични законодателни промени, това води до непредвидимост и нестабилност на правовия ред, а това въздейства негативно на бизнес средата.

Според него в момента липсва способност и достатъчно воля на държавата да защити обществения интерес.


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
18
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Квиченето на Герберските слуги показва едно, истината е казал Радев, истината! Бил такъв или онакъв, излагал България? А Банкянския Бабуин не излага България, интелигентен, говорещ Западни езици, образован, патриот, обичан от народа? Му-ха-ха, такава излагация и при Бай Тошо нямаше.Бабуина ни е направи за смях пи цвл свят, неук, тъ//п като г;;з, крадлив, страхлив и лъжлив, ограбващ народа безмилостни!Вижте му само охраната, защо толкова голяма? Толкова е омазан в мръсотии, че е отврати България
175
4
 
15
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 1 година
Темата е сложна за ниско интелегентните и проста за умните!
Защото темата е изчерпана , само с едно изречение!
ПОДБОР , ПОДГОТОВКА И РЕАЛИЗАЦИЯ НА НАИ-УМНОТО ОТ НАЦИЯТА НИ!!!!
Толкова !
Нищо повече или по-малко!
Другото си е плявата
174
31
 
36
 
! Отговори
321 преди 1 година
Моля ви г-н президент не разсъждавайте на глас, че ставате за смях и е доста жалко и тъжно такъв измислен тип да се изказва по теми, за които не е компетентен.
173
26
 
30
 
! Отговори
Boneff преди 1 година
Срамота е това нещо да бъде президент на България!!
172
26
 
27
 
! Отговори
Чочо преди 1 година
С такъв смачкан президент със смачкано мислене няма как да се просперира. Ще се радвам да си замине скоро и да не ни мъчи толкова много години!
171
23
 
27
 
! Отговори
Фактолог преди 1 година
Радев е за импийчмънт заради това, че е марионетка на Нинова.
170
17
 
28
 
! Отговори
Део преди 1 година
Отново наизустени и кухи фрази ........
169
8
 
9
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 1 година
Проби това навярно че сме ограбени и окрадени но никой доброволно не ще говърне ако не се извърши трета национализация .Казвам трета защото след всеки преход се ограбва .Втората беше рЕСТИТУЦИЯ КОЯТО ПО СЕ РАЗЛИЧИ ЧЕ РАЗГРАБЕНОТО ОТИДЕ В ОТДЕЛНИ ЛИЧНОСТИ .При първата всичко стана общонародно и нямаше бедни и богати .При реституцияга и прехода се случи че се очертаха много богати икрайно бедни .Затова трета национализация и съд за който се уплашиха и обвиниха Жаблянов но той беше много прав .
168
1
 
33
 
! Отговори
probi преди 1 година
С уважение към Вас, Г-н Президент, нека Ви отговоря как.
Родината ни е ограбвана години наред. По най-различни начини.
Ако крадците върнат всичко, с лихвите, то ще станем една от най-богатите страни в ЕС.
167
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разсъждава за разлика от анимационния герой !
166
24
 
36
 
! Отговори
КОЛОБЪР преди 1 година
Прав си Румене! Така е! Най-сетне се намери един да каже "Царя е гол"! До тук бяхте всички онези подлизурковци и слуги на Запада,които разграбихте Родината ни и унищожихте всичко! А тези мър.лячи недорасли,дето са тръгнали да пишат врели-некипели в коментарите си против този човек - вървете си в дупките о,откъдето сте се пръкнали! Не сте българи,щом ви харесва тази разруха в която е България сега! Но ние помним каква беше нашата България преди 30 години,построена с труда на родителите ни!
165
4
 
32
 
! Отговори
П.Петров преди 1 година
8 от 10 инвеститори предпочитат Румъния пред България, защото рушветът, който им се иска в България на най-високо политическо ниво, за да могат да развиват дейност е колкото стойността на цялата инвестиция в Румъния! ФАКТ! Журналята да идат да питат инвеститорите в Румъни, защо са я предпочели пред България!
164
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъмно е там, където стават далаверите, но на светло са и дупките и несъбраните данъци, падащата оградка, все по-охранените политици, все по-недоучените "експерти", родата в общините! Само Темида спи, здраво окопана зад завързаните си очи! Точно там е тъмнината, добре платена и "независима"!
163
19
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя спуснатия с парашут и повикан по телефона за Резидент на Кремъл в София има ли представа КОЛКО ОТ "ЛОШИТЕ"ВСЪЩНОСТ СА ДРУГАРИ??Ако ги осветли направо ДРУГАРЮ ГАДЕВ ШСЕ ПОЛУЧИ ЕКСПЛОЗИЯ ОТ СВЕТЛИНИ,КОЙ ЗАГРАБИ ПОЛОВИНВЕКОВНО БОГАТСТВО ОТ БЪЛГАРИТЕ БЕ.да не съм аз и такива като мен??ВСИЧКИ КОМУНЯРИ ДЕЦА НА "БЕДНИ СЕЛСКИ И РАБОТНИЧЕСКИ СЕМЕЙСТВА"АМА ВИЖТЕ КАК КОМУНЯРСКИЯТ РЕЖИМ ИМ ПОМОГНАЛ ДА СТАНАТ"ДЕМОКРАТИЧНИ БИЗНЕСМЕНЕ"начело с другарката Корна и свинара!!Леле кръвното ми се вдига от тоя!!
162
1
 
19
 
! Отговори
П.Петров преди 1 година
ОБЩИ ПРИКАЗКИ!
Проблемът е ясен-КОРУПЦИЯ И БЕЗЗАКОНИЕ!
Докато Висшия Съдебен Съвет се кадрува от политиците, това означава, че се кадрува цялата съдебна система политически,това моментално спира борбата с корупцията по високите и средни етажи на властта!
НЕЗАВИСИМА СЪДЕБНА СИСТЕМА,ОТГОВОРНОСТ НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР,РЕАЛНА БОРБА С КОРУПЦИЯТА ПО ВИСОКИТЕ И СРЕДНИ ЕТАЖИ НА ВЛАСТТА, КАЧЕСТВЕНО МАСОВО ОБРАЗОВАНИЕ!
БКП_ДС=ГЕРБ,БСП и ДПС можеха да направят тези промени, но НЕ ИСКАТ, защото ще пречи да крадат!
161
22
 
26
 
! Отговори
Много Моля преди 1 година
Спестете ни глупостите, които Радев изговаря !!!
160
0
 
22
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 1 година
Беден и неук народ лесно се управлява.
159
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ми е интересен Чичката от Банкя. Като заприказва, какво ни е дал, какво направил, как пътуваме до Гърция всеки уикенд, как сме забогатяли, а все сме си най-бедни в ЕС. Той ли ни лаже или некой от ЕС? И не сано най-бедни а и най-изчезващи. Цели райони са ужасно бедни и изоставени, пълно с шведчани, които където минат трева не никне. Но си получават деЦките и помощите, да не се хванат на работа и уморяват. Така им остават сили за репродукция, всяко дете удар срещу комунягите. Нема такава дър
158
0
 
3
 
! Отговори
Иван преди 1 година
До Иван

Иване за какво ти е свестно *** което нищо не маже да направи
157
18
 
18
 
! Отговори
Хан български преди 1 година
Пази Боже България да участва във военни действия с този плачко малокомандващ: нямам армия, техника, на вън е тъмно, страх ме е.