Радев разсъждава: Как да станем богати като сме най-бедни в ЕС?

Да включим прожекторите, да осветлим процесите, зове президентът
Обновена: 16 апр 2018 14:26 | 16 апр 2018 14:00, Камелия Цветанова
255
Радев разсъждава: Как да станем богати като сме най-бедни в ЕС?
Снимка: БТА

Според президента Румен Радев причината България да е най-бедната страна в ЕС е политическа - неефективната институционална среда.

"Когато говорим за икономика, трябва да помним, че тя е неразривно свързана с политиката, защото тя не може да се развива, ако държавата не създаде необходимите благоприятни условия", коментира той по време на лекция в УНСС.

Държавният глава допълни, че една политика може да бъде представена за успешна чрез PR блъфове, но това не може да трае дълго, защото тя трябва да донесе реални ползи, а те се измерват чрез висок жизнен стандарт и качество на живот.

Радев подчерта, че безспорно има напредък в развитието на страната ни през последните 30 години и посочи като примери приемането на демократична конституция, пазарната икономика, осъществената приватизация, членството ни в ЕС и НАТО, усвоените еврофондове, привличането на чужди инвестиции, развитие на инфраструктурата.

"И все България е най-бедната държава в ЕС с милиони хора, живеещи в бедност, с пенсионери, които масово мизерстват с пенсии, които са шокиращо ниски за държава членка на ЕС, с ширеща се битова престъпност и корупция. Можем много да разсъждаваме за причините да стигнем до тук и можем да ги търсим във всички посоки – във варварския начин на приватизация в нашето селско стопанство, в дела на сивата икономика, която спъва лоялната конкуренция, използването на държавния бюджет като инструмент за потушаване на социални недоволства и протести, несъстоялата се деинституционализация на общините, в липсата на доверие в съдебната система", каза още президентът.

"Крайно време е да включим прожекторите, да осветлим процесите в България, да има прозрачност на собственост, на управленски решения", призова той.

Радев смята, че в момента България прилича на една строителна площадка, където нещо строим, но не знаем точно какво, защото е тъмно.

"Някакви хора носят строителен материал и се връщат за нов, а в това време други хора го крадат. Някакви хора ръководят строежа, размахват карти и чертежи, но други хора от тъмното всъщност управляват тях. Някакви хора строят стена – да речем ограда, но е толкова рехава и нестабилна, че трябва да започват да я ремонтират преди да е приключена, защото е тъмно. Други хора строят пътища и магистрали, но нещо бъркат пропорциите и след тях остават дупки, защото е тъмно. Не се знае реалната стойност на обекта и какво и на кого се плаща, защото е тъмно", коментира Радев.

Според него прокуратурата и съдът имат последен шанс да върнат доверието в тях и в България като погнат безкомпромисно крадците, корумпираните, престъпилите закона, независимо дали са от управляващите, опозицията или от собствените им магистратски редици.

"Може да си поставим за основна цел да изкореним бедността и мизерията, да овладеем и надмогнем демографската катастрофа, да спрем обезлюдяването, да върнем повече български граждани от чужбина, да станем богата държава. Според мен крайната цел е важна, но не по-малко важен е механизмът, по който ще я достигнем, а това е висок, устойчив икономически растеж, с растящ дял на иновациите и производствата с висока добавена стойност, с акцент върху конкурентоспособността", посочи държавният глава.

Нивото на смъртност в страната, емиграцията на младо население, бедността, ниските пенсии, битовата престъпност и корупцията бяха сред проблемите в България, откроени от президента в лекцията му.

Радев каза, че искрено желае да имаме силен и успешен парламент, но по думите му, когато имаме чести и понякога хаотични законодателни промени, това води до непредвидимост и нестабилност на правовия ред, а това въздейства негативно на бизнес средата.

Според него в момента липсва способност и достатъчно воля на държавата да защити обществения интерес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
7
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
До #25 Дали с изборите ще отлепим от дъното зависи дали ще бъде пак същия тъ.пана.нар,който една част от хората го избират,а две части му се позволява да фалшифицира изборните резултати.
31
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естония как не е бедна?1. Приоритет на природо-математическите дисциплини в училище и университетите;2. Криминализиране на неплащането на осигуровки;3. Въвеждане статус на конфликт на интереси при роднински назначения в местната администрация;4. Заплащане за свършена работа, а не за усвоени средства;5. Мандатност на ръководните длъжности във всички области на обществения живот от долу до горе - не повече от 6 години на едно място;6. Не затвор, не пробация, не условно, а работа, ангария...
30
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-бедната държава в ЕС с най-богатите политици!Е това си е направо фарс!
29
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много е жалък тоя резидент. Няма капка достойнство. Руснаците му издърпаха ушите и той сие взел бележка отива им на крака. Срам за България.
28
0
 
18
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
За да станем по-богати трябва да се спрат кражбите и корупцията,което е работа на съда и прокуратурата. Да се приемат закони за насърчаване и подпомагане на бизнеса и не на последно място да се стегне съзнанието и дисциплината,защото това се вижда какво е всеки ден по пътищата. Какъвто си в живота такъв си и зад волана...Нашето не е демокрация,а анархия.
27
3
 
6
 
! Отговори
водач на МПС преди 6 години
Може и не е никак трудно. България може да се превърне в икономически тигър на Балканите, подобно на Сингапур ! Но при определени условия ! Отдавна е помислено, но не му е дошло още времето ! Всяко нещо с Времето си !
26
1
 
21
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 6 години
Като начало спрете да крадете и изритайте комунистите и ченгетата от властта.
25
2
 
22
 
! Отговори
Пипето преди 6 години
Съберете си данъците от русняшките фирми, сособено коропрациите които са на ключови отрасли и места и от години седят в България и не плащат данъци с най-разалични хватки - това може да го проверите съвсем лесно, съберете си данъците то назначените бизнесмени - едно добро начало...
24
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и народа разсъждава - ИЗБОРИ НА ЕСАЕН и ще ОТЛЕПИМ от ДЪНОТО
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малко ли са богатите в България? Искат да увеличат още бройката им. Държавата пак ще помага да станат богати.
22
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разсъждаването определено не е силна страна на ***!
21
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не забравяме първопричината - комунизмът, който управлява България и след 1989 година с малки прекъсвания! Радев, кажи си-ще правиш партия или ще реабилитираш БКП чрез някакво измислено гражданско движение? Евразия чака ли ни?
20
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На тоя откак патриарха му шока репата го е ударил здраво на популизъм, ама като го видя, все ме избива на смях.Свършен си, Румба, радвай се на лесните кинти още 4 години и поне не се излагай повече.
19
3
 
25
 
! Отговори
Tiger преди 6 години
Спирате да крадете, започвате да мислите за народа и ще видите колко много пари ще се появят. Аз не живея в България, но ми е мъчно, че хората които са остали там живеят като индийци и африканци. Обичам България но мразя политиците и винаги ще ги псувам
18
7
 
24
 
! Отговори
фенерче преди 6 години
Няма ли кой да светне лампата на ***. Кой му написа това стихотворение на тъмно.
17
5
 
24
 
! Отговори
TT преди 6 години
Радев: ...такава нация няма бъдеще...Ами селянина с колелото стана президент ! За какво бъдеще да говорим???
16
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хехе тука цял ден цървените форумци повтарят колко е гадно всичко и сега на Радев са пуснали същите инструкции
15
13
 
10
 
! Отговори
Цеко преди 6 години
Ами май е прав
14
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев кажи си го, ако БСП-то беше на влас щяхме да сме по-богати нали?Ако пък бяхме влезли в евразийския съюз щяхме да сме 10 пъти по-богати.Ако пък бяха паднали санкциите срещу руските олигарси щяхме да сме 100 пъти по-богати.Ако бяхме построили южен поток и белене щяхме да сме 1000 пъти по-богати
13
8
 
24
 
! Отговори
изнервен преди 6 години
Радефф, радефф, точно ти не става да ги говириш тези работи. Нали ти назначи любовницата си Деса за секретарка - осветли ли ни тогава? Нали теб те одобри Решетников - осветлиха ли ни тогава. Айде мерси.