Жена почина в болница. Не могла да доплати лечение!

Ще има още такива случаи, твърдят здравни експерти
25 апр 2018 20:08, Петя Славова
197
Жена почина в болница. Не могла да доплати лечение!
Снимка: архив, Булфото

Жена почина в столична болница, защото не е имала възможност да доплати за лечението си. Според новите цени на медицинските изделия, въведени от настоящото ръководство на Здравното министерство, Здравната каса заплаща 2600 лева за животоспасяваща аортна клапа.

Цената на изделието обаче е между 15 000 и 20 000 лева. Тъй като жената не е имала възможност да доплати разликата, поставянето на клапа е било отложено, докато се намерят средства. Пациентката обаче не дочакала този момент.

Жената постъпила преди четири дни в кардиологична клиника с тежка сърдечна недостатъчност, със задух и отоци по ръцете и краката. Състоянието ѝ не позволявало да бъде оперирана, затова следвало да се постави клапа по неоперативен път. Необходимите за целта клапи обаче се покриват в много малка степен от Здравната каса, обясни пред "Дарик" председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

"Това са клапи, които се поставят с катетър, без операция. Те са животоспасяващи за хора като тази жена, която е на възраст, с редица придружаващи заболявания. Тя няма как да издържи сърдечната операция. Но, за тези изделия, които се поставят без операция, Здравната каса заплаща 2600 лева, а те струват между 15 000 и 20 000 лева. От болницата са отложили поставянето им, докато се намери някакво решение. Жената обаче не е могла да чака", обясни Кацаров.

Преди месец е имало предложение подобен тип изделия, от които имат нужда не повече от 50 души у нас годишно, да се заплащат напълно от Здравната каса.Нови промени засягат хората с остра бъбречна недостатъчност и сърдечни заболявания

"Не да се осигури за всички, макар че всеки нуждаещ би предпочел да му се постави клапа по неоперативен път. Предложението бе да се осигури за хората, за които този тип интервенция е животоспасяваща и сърдечната операция не е алтернатива. За съжаление обаче то не беше прието", допълни Кацаров.

Според специалисти заради решението Касата да не заплаща въпросните изделия изцяло, до края на годината няколко десетки пациенти ще починат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
1
 
12
 
! Отговори
*** преди 5 години
ГЕНОЦИД
136
0
 
14
 
! Отговори
Поп Богомил преди 5 години
До Анонимен 130Средностатистическият българин яде свинско със зеле. Едните ядат свинското, а другите зелето. Тези, които нямат 20 "бинки" за клапа са тези, които ядат зелето. И нямат, понеже парите им отиват за свинското на първите. Трудно ми е да ти го обясня по-простичко. Понапъни и ти малко единствената си гънка.
135
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ааааа, бали викахте една година по улиците, ела Бойко да ни спасиш от Ореха. Спасявай ни. И той спасява, като ви трепе като мухи.Ще умирГате от радост, че няма да живеете в този Рай България, но няма да плащате крадливите сметки на Топлофикация, Сифийска вида, надути лекарства и отровни храни.А и ще се кефят младите, родителите и бабите им ще умират рано, няма да пречат и гризат бюджета на Бижеството.Да не забравите да ги изберете за 4 път! Реки от мед и масло текат вече, чакат се от бира и вино
134
2
 
17
 
! Отговори
Човекът се съсипа преди 5 години
Като чул за случая, Борисов се разревал.
133
7
 
26
 
! Отговори
???? преди 5 години
До макНе са ни виновни евроатлантическите ценност. Бил съм в Дания, здравеопазването е пезплатно. Оделно, че ако си работил 5 години средно-квалифицирана работа, 20 000 лв. няма да са ти проблем. Виновни сме ние, че търпим мафията-държава-режим да ни цеди. Аз не вярвам, че през 89 година изобщо някой е сдал властта. И те като теб - "нали скачахте..."!
132
10
 
16
 
! Отговори
мак преди 5 години
Нека изповядващите европ. и евроатлантически ценности политици се изкажат за здравеопазване в България и конкретно за тази трагедия. Щото като ги слушаш, всичко е 6, дори оправяме западните Балкани. Съчувствам на семейството на тази жена.
131
0
 
9
 
! Отговори
до 102 преди 5 години
Кога ще дойде този ден ? До тогава нито българи , нито държава ще има.
130
2
 
12
 
! Отговори
Берлин преди 5 години
Ето затова аз не живея в България.
129
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ=убийци!!!
128
2
 
16
 
! Отговори
???? преди 5 години
Заблудените .... социалисти ли са, комунисти ли, бесепари ли .... така ли не разбрахте, че властта-режима в България не се е сменил през '89. Така ли не Ви стана ясно, че БСП, СДС, ГЕРБ, АТАКА, ДПС, НДСВ, ВОЛЯ, ПАТРИОТИ и т.н. ... са едно и също нещо на едни и същи хора - да Ви забаламосват през медиите... Не Ви ли стана ясно, че докато всеки един не се опълчи срещу нередностите, няма как да живеете достойно! А, бачкате за без пари, знаете за "врътките" на "шефа", карате по надупчените пътища..
127
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя народ що пари дава по мобилни оператори, гориво, спа хотели... частни домове за десетки милиони(вътре с всякакви глезотии)... абе карай да е весело. Та, нема едни 20 бинки за една клапа.
126
3
 
40
 
! Отговори
Поручик Балканец преди 5 години
Тези възрастни хора работиха по 40 години и плащаха данъци. Днешните политици отраснаха с парите от тези данъци. И сега политиците казват на тези хора:"Мрeте бе! Безплатен обяд няма!"Господи, що за народ сме?!
125
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наскоро Боко проливаше крокодилски сълзи! Няма ли пак да си повдигне рейтинга?
124
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Но затова пък даваме 1,5 милиона евро на Сирия!
123
1
 
18
 
! Отговори
Лекар преди 5 години
До фактПрав си приятел, случва се....лекар съм в Германия, слагаме клапи на 90 годишни!
122
2
 
16
 
! Отговори
ГЕНОЦИДЪТ преди 5 години
стана агресивен и всеки ден!
121
1
 
29
 
! Отговори
Възмутен преди 5 години
Трябва да се търси ПЕРСОНАЛНА отговорност! КОЙ е отхвърлил предложението да се заплащат тези клапи на нуждаещите се? КОЙ разпределя парите в НЗОК? КОЙ ?!!!
120
0
 
17
 
! Отговори
ПРЕСТЪПНИЦИ преди 5 години
Нали Бат' ви Бойко парите не го интересуват! ПРЕСТЪПНИЦИ! Кого ли не ОХРАНЯВАТ, возят си тлъстите *** в бронирани коли и пет пари не дават за тия, от които са взели парата за подлия си животец в лукс и сигурност! ОСТАВКА на Министрите на здравеопазването и финансте!
119
2
 
21
 
! Отговори
???? преди 5 години
Бачкайте им още за парче хляб... През 2006 г., като започнах работа, заплатата ми беше 800 лв., след 6 месеца ми я качиха на 1500 лв. /помислих си - най-накрая България върви напред/. Сега, 2018г., за същата позиция - 1000 лв. Цените на храните /не съм ги сравнявал/ са поне двойно. Едни сносни обувки/маратонки/ са минимум 180-200 лв. Данъци /пътищата са под всякаква критика/, здравни осигуровки /статията е показателна/, ток /постоянно прекъсва, увеличават, намалят напрежението/, вода /не се пие
118
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хубаво гледайте геноцида и продажните му защитници, скоро идва реда на всеки да се заклещи в паяжината.