Жена почина в болница. Не могла да доплати лечение!

Ще има още такива случаи, твърдят здравни експерти
25 апр 2018 20:08, Петя Славова
197
Жена почина в болница. Не могла да доплати лечение!
Снимка: архив, Булфото

Жена почина в столична болница, защото не е имала възможност да доплати за лечението си. Според новите цени на медицинските изделия, въведени от настоящото ръководство на Здравното министерство, Здравната каса заплаща 2600 лева за животоспасяваща аортна клапа.

Цената на изделието обаче е между 15 000 и 20 000 лева. Тъй като жената не е имала възможност да доплати разликата, поставянето на клапа е било отложено, докато се намерят средства. Пациентката обаче не дочакала този момент.

Жената постъпила преди четири дни в кардиологична клиника с тежка сърдечна недостатъчност, със задух и отоци по ръцете и краката. Състоянието ѝ не позволявало да бъде оперирана, затова следвало да се постави клапа по неоперативен път. Необходимите за целта клапи обаче се покриват в много малка степен от Здравната каса, обясни пред "Дарик" председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

"Това са клапи, които се поставят с катетър, без операция. Те са животоспасяващи за хора като тази жена, която е на възраст, с редица придружаващи заболявания. Тя няма как да издържи сърдечната операция. Но, за тези изделия, които се поставят без операция, Здравната каса заплаща 2600 лева, а те струват между 15 000 и 20 000 лева. От болницата са отложили поставянето им, докато се намери някакво решение. Жената обаче не е могла да чака", обясни Кацаров.

Преди месец е имало предложение подобен тип изделия, от които имат нужда не повече от 50 души у нас годишно, да се заплащат напълно от Здравната каса.Нови промени засягат хората с остра бъбречна недостатъчност и сърдечни заболявания

"Не да се осигури за всички, макар че всеки нуждаещ би предпочел да му се постави клапа по неоперативен път. Предложението бе да се осигури за хората, за които този тип интервенция е животоспасяваща и сърдечната операция не е алтернатива. За съжаление обаче то не беше прието", допълни Кацаров.

Според специалисти заради решението Касата да не заплаща въпросните изделия изцяло, до края на годината няколко десетки пациенти ще починат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ima pari za ohrana na sobstwenika na tozi sait sashto:X
116
3
 
39
 
! Отговори
Емигрант преди 5 години
България дава 1,75 млн. евро за Сирия, но 20 000 за клапа на българка, която цял живот е работила за тази държава и е плащала осигуровки няма....Г-н Борисов, сега разбирате ли защо напуснах тази хуманитарна държава и няма да се върна????
115
25
 
6
 
! Отговори
факт преди 5 години
Навсякъде по света, вкл. и най-богатите страни, всеки ден умират хора, тъй като няма пари за скъпоструващо лечение. Свиквайте! Така е устроен светът. България е част от света. Не сме някакво изключение.
114
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пари за субсидия има, но за хората няма.
113
1
 
19
 
! Отговори
Бръчков преди 5 години
Герберащината води до тук ! След още 2-3 мандата в парламента ще има само роми.....Гласувайте за Тиквеника !!!!!!!!!!!!!!!!!
112
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВСИЧКИ КОИТО ГЛАСУВАХА ЗА БУДА НА ПОСЛЕДНИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ СА СЪУЧАСТНИЦИ В УБИЙСТВОТО НА ТАЗИ ЖЕНА БЪЛГАРОУБИЙЦИ И БЪЛГАРОПРЕДАТЕЛИ!!!БУДА ПЪХНА БЮДЖЕТА НА ЗДРАВНАТА КАСА В ОБЩИЯ БЮДЖЕТ А ДЯНКОВ Е ОСЪДЕН УСЛОВНО ЗА ТОВА! И САМО ЧАСТ ОТ ПАРИТЕ ЗА ЗДРАВЕ ОТИВАТ ЗА ЗДРАВЕ ОСТАНАЛОТО ЗА ЗАПЪЛВАНЕ НА ДУПКИТЕ ОТ ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА БУДА!
111
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Любопитно е да кажат от болницата, колко пари струва една сърдечна операция, явно по-малко от 15000 , но всичките пари ги взима болницата, под различни форми, а ако е клапа, ти я слагат и на другия ден си вкъщи, няма за болнично легло и допълнителни услуги да приберат пари.
110
1
 
14
 
! Отговори
Мунч преди 5 години
До АнонименБаща ми свърши от пневмония, 1978г., 2-ра гр. б-ца, П-в; нямали били антибиотик. Бях по разпределение в Сев. Б-я; на втората аптека в П-в намерих съотв. антибиотик.
109
2
 
38
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Има пари за поддържане на най-големият в Европа на глава от население полицейски апарат, има пари за хиляди охранители на футболни агитки от наркомани, има пари за охрана на бездарни политици и т.н. и т.н. Няма пари за живота на 40-50 българи имащи нужда от горните процедури...! Моля ти се БОЖЕ ББ- намеси се....!!!!
108
0
 
7
 
! Отговори
JRS преди 5 години
До MENПрав си. Но кой ли, да чуе твоят глас? Ние, гражданите, сме гласът на разума в стадо с ***, тръгнало на поход срещу нас.
107
1
 
16
 
! Отговори
Закривай "Държа преди 5 години
В друг сайт писаха, че в болницата не е имало необходимата клапа, ама ако се бяха намерили и платили парите съм сигурен, че много бързо щяха да я намерят и поставят клапата!Изродска "държава"... дайте да я закриваме с овреме, че б*х тая мъка писна ми на к**а!!!
106
0
 
11
 
! Отговори
JRS преди 5 години
НИЩО НЕ СТРУВАТЕНИКАКВИ ПАРИ НЕ ЗАСЛУЖАВАТЕНИКАКВО ПОВИШЕНИЕ НА ЗАПЛАТИТЕ
105
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Офф, добре че си плащам здравните осигоровки. Винаги ще може да разчитам на държавата.... /с
104
0
 
33
 
! Отговори
Без коментар преди 5 години
Възмутително!!! Начинът по който се съобщава новината е ужасяващ, сякаш е нещо съвсем естествено...а финалът...циничен...да се готвят останалите, с подобен проблем...до края на годината остават осем месеца...тик-так...ужас!!! И това се случва в 21 век, в страна, член на ЕС...За финанси ли става дума, за морал ли....
103
0
 
26
 
! Отговори
Joko преди 5 години
Здравната ни система яе превърнаха в цинична търговия с живота на хората !
102
0
 
23
 
! Отговори
Възмутен преди 5 години
Оставка и съдебна отговорност на всички по веригата- министър /КА/, зам.министър и шеф на надзора в НЗОК/ЖН/ и служители от НЗОК, лекари допуснали това и 78 имащи участие в тази за мен умишлено причинена смърт на жената с безразличието си..! Убийци!
101
1
 
43
 
! Отговори
n преди 5 години
Срам ме е че живея в такава страна, управлявана от пожарникар и физкултурник. Хора без срам и съвест. Ти умираш, те ти обясняват , че това са европейските ценности. Крадат де що е останало и пак ти обясняват колко много са направили за Бг. Да найстина много , толкова много . че вече пояти ни няма, като народ. Сега и здравеопазването окрадоха , края е близо. Пенсионерите първо. Младежите , който има малко ум в главата да бяга тук е мафията и няма прошка.
100
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един ден като паднат от власт ще бъдат съдени за ГЕНОЦИД над собствения си народ.
99
1
 
39
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
До Лари/На ничия съвест няма да тежи ,просто защото те нямат такава.При тях съвестта е заменена с личен и най-вече финансов интерес.Просто добре са се вслушали в думите на Хитлер ,който казал преди похода на Изток "Войници ,освобождавам ви от това ,което простите хора наричат съвест"
98
1
 
19
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
До младен//За съжаление сте прав.По принцип такава е и целта на демократичния-неолиберализъм,човека просто е средство,което винаги може с лекота да се жертвува,ако пък почине още по-добре,спестява средства на НОИ на здравната каса ,изобщо държавата ще почувствува финансово облекчение.Имаше такава мантра в началото на необратимия неолиберален преход , а именно "Здравето е стока", ами щом е стока живее този ,който може да я заплати , а който не, поема към отвъдното