Промени в Кодекса на труда за сезонните работници и служителите на МВР

Така ще може да се осигури гъвкавост при уреждането на договорите
Обновена: 25 апр 2018 13:03 | 25 апр 2018 12:47,
3
Промени в Кодекса на труда за сезонните работници и служителите на МВР
Снимка: БТА, архив

Служителите на МВР, чиито статут се урежда по Закона за държавния служител и Кодекса на труда, също да могат да полагат извънреден труд. Тези промени записаха депутатите на първо четене в Кодекса на труда.

Досега бяха регламентирани условията и реда за полагане на извънреден труд само по отношение на полицаите и органите на пожарната. При другите служители на МВР се допуска полагането на извънреден труд само по изключение и при изчерпателно изброени в разпоредбата хипотези.

Още по темата

Според вносителите с промените се създава възможност да се полага извънреден труд и извън установеното работно време, който да бъде компенсиран по установените правила.

Парламентът гласува и промени, с които еднодневните трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа да могат да бъдат и 4-часови.

Така ще се осигури гъвкавост при прилагането на трудовите договори и ще може коректно да се изчисляват дължимите възнаграждения и осигурителни вноски по договора, което ще отговаря на реално отработено време и положен труд, мотивират се управляващите.

Според соцдепутатът Георги Гьоков обаче еднодневният трудов договор не трябва да се променя, а да се отмени и настоя, че поправките не решават нищо.

"По-добре да имаш някакъв трудов договор, отколкото никакъв, и да имаш осигурителни права", контрира пък Данаил Кирилов от ГЕРБ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей много си го ухажват тва МВР. Голям електорат са .А другите които не са в МВР? кво става с тех- доктори, учители, работници?
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1, ТИ ПРОЧЕТЕ ЛИ ДОБРЕ ЗА КАКВО ИДЕ РЕЧ- ТОЛКОВА СИ КУХ, ЧЕ ДРЪНЧИШ- А СЕГА ПРОЧЕТИ НОРМАТИВНИТЕ ДОКУМЕНТИ УРЕЖДАЩИ ДЕЙНОСТТА НА МВР И ЩЕ РАЗБЕРЕШ КАКВА ВЕЛИКА КАФЯВА ИДИОТЩИНА СИ ИЗТРОПАЛ.