НПО: Здравноосигурените да не доплащат, да ги лекуват!

Жена почина вчера в столична болница, нямала пари за аортна клапа
Обновена: 26 апр 2018 09:45 | 26 апр 2018 09:30, Петя Славова
10

Виктор Паскалев от Националната пациентска организация каза в студиото на "България сутрин", че у нас здравноосигурените пациенти не трябва да доплащат за своето лечение. По думите му по данни на Световната здравна организация имаме най-високото доплащане от 44%.
Още по темата

"В данните на Евростат се казва, че една трета от българското население е в бедстващо положение и са на ръба на бедността. Явно те няма да могат да си плащат", категоричен беше Паскалев пред Bulgaria ON AIR.

Именно заради доплащане, което е трябвало да направи за поставяне на аортна клапа, почина и възрастна жена вчера в София. Тя е трябвало да даде допълнително 10 хиляди лева, които не е могла да събере.

От болница "Св. Екатерина", където е трябвало да бъде извършена операцията и за която пациентката е била подготвена, обявиха, че от НЗОК са направили промяна със стара дата на цените на консумативите.

"На 3 април ни съобщават в сайта на касата, че има нови цени от 1 януари", обясни доц. Красимир Ангарски, заместник-директор на лечебното заведение. По думите му по този начин болницата е регистрирала загуби за близо 400 хиляди лева за първото тримесечие на тази година.

Проф. Димитър Петков, началник на сърдечно-съдова хирургия пък обясни, че много от пациентите им са пенсионери и социално слаби хора. По думите му за поставянето на сърдечни клапи хората трябва да доплащат до 1000 лева, защото са фактурирани на стари цени, при което нуждаещите се от лечение хора се отказват от него.

"Ходим с линейки до провинцията и ги вземаме от там. Нямат пари дори за билет до София", каза в ефира на "България сутрин" проф. Петков.

Директорът на клиниката по кардиология проф. Юлия Джоргова пък обясни, че хората, които се нуждаят от лечение и са вече одобрени, дори да имат възможност, нямат време да съберат тези 10 хиляди лева, за да доплатят лечението си.

"Голяма част от хората дойдоха да се откажат", разказа тя пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв е проблемът?! Богатата ни държава чрез община София дава 180 000 лв за охрана на никому, ама хептен никому, дори на парадиращите, ненужен, нестетичен ***-парад. Но за спасяването на един човешки живот пари няма!А участниците в този дискриминативен парад нямат ли левчета да си платят охраната? А изнудват общината? И защо трябва да ги охраняват, нали са прави? А защо ирландският абат, посетил държавата ни, "ужасен" от видяното тук, не им плати охраната! Че то иначе всеки може да се ужасява!
8
0
 
15
 
! Отговори
Недоволен преди 5 години
Добре де всеки месец ми удържат 208 лева ЗО, на годишна база това са билзо 2500 лева. Освен това трябва да доплащам и по 2,90/5 лева, ако се приеме тази промяна е това ако не е супер наглост не знам кое е ? Живеех до поликлиника и след като се въведе системата с личните лекари с очите си видях как жизненият им стандарт се покачи, в което няма нищо лошо, но аз не виждам нужда от увеличение. Доброволното ЗО е около 350 лева годишно и включва доста повече у-ги, по-добро обслужване без доплащане !
7
0
 
12
 
! Отговори
HELL преди 5 години
До лични партидиДа така е ама в момента сме с личните партиди, а тези с 240 искат да ни станат общ кюп и да изчезнат като пенсионния фонд преди много време, а след това с куфарчетата!Те младите ги заставят да не отива в частен песионен фонд а всичко в НОЙ, където една от бездънни ями без реформи
6
0
 
22
 
! Отговори
рррррррррр преди 5 години
Министърът, като го гледам така и той отдавна е в пенсионна възраст и ако не откраднатото през годините и ако не е и племеника му дали ще се затрудни да кихне 10 бинки ако изпадне в такава ситуация?Вероятно не! А професорята доста бързо скалъпиха историята, че видите ли в склада нямало клапи! А за какво изобщо има пари в тази скапана система? Освен за крадене разбира се!
5
0
 
29
 
! Отговори
10351 преди 5 години
Ще има венец от министър председателя и от здравния министър, но от финасовия само букет - той пестелив. Здравната комисия от парламента ще изпрати само съболезнователен адерс до близките.Питам се, какво щеше да стане с болницата и лекарите, ако починалата пациентка беше от един темпераментен етнос, който не плаща осигуровки по принцип.
4
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде е разБойко да поплаче малко и за тази жертва на новата, реформирана от ГРОБ здравна система в България?
3
0
 
34
 
! Отговори
HELL преди 5 години
До the GhostЧерен хумор: " Как няма да плащаш осигуровки нали електората на една партия ще измре така? Същото е положение и при топлофикация(мумофикация) развод с тях няма!Така с черния хумор, защото ни управляват от 30 години едни да не казвам, че и цензура има тука!
2
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Но пък даваме четири милиона лева на Сирия ...
1
0
 
58
 
! Отговори
the Ghost преди 5 години
Всички задравно осигурени трябва да са осободени от каквато и да е било такса и заплащане. Ето, например на мен преди 10дни ми се наложи да взема направление за специалист, но се оказа, че за м. 04 направления НЯМА. Е, питам аз, може ли м.04 да не плащам здравно осигуровки щото НЯМА пари ?