Нинова не успя: Парламентът не се отказа от "парите и благинките"

Депутати се оплакват: Като ви слушат хората, живи да ви ожалят!
102
Нинова не успя: Парламентът не се отказа от "парите и благинките"
Корнелия Нинова. Снимка: архив, Булфото

Колкото и да се опитва, червената шефка Корнелия Нинова не успя да убеди мнозинството в парламента да се откаже от "парите и благинките" и в крайна сметка искането й за намаляване на депутатските заплати и ваканции не беше прието.

Против поправката в правилника за работата на Народното събрание гласуваха 48 депутати от ГЕРБ, ОП, ДПС, 55 се въздържаха, а само социалистите единодушно гласуваха за предложението си.

БСП искаше от сегашните 3570 лв. възнаграждението на народните избраници да падне до 2976 лв. - с толкова е завършил предишният парламент като заплата на законотворците.

След като това не стана, остава в сила настоящето положение, според което заплатата на народните представители се увеличава автоматично с ръста на средната залата в страната на всеки три месеца.

Още по темата

Ваканциите също остават както са в момента – за Коледа, за Великден и целия август.

Нинова скочи още в началото на дебата, че мнозинството не защитава интересите на народа, а своите и явно политическата класа не иска да се откаже от облагите си.

"91 процента от българите искат да се орежат заплатите и ваканциите на депутатите, всички хора имат по 20 дни отпуск, а ние тук имаме 67 дни, къде отива принципът за равни права и с какво един човек, който полага труд идентичен на нашия, взима 800 лева, а ние 3500 лв.", настоя тя.

Соцлидерката упрекна още управляващите, че са увеличили минималната заплата с 50 лева, а тази на депутатите с цели 560 лева.

"Казвате, че трябва да имаме високи заплати, за да няма корупция, а това спря ли Суджукгейт, Хасковогейт, никъде не пише, че заплата се дава, за да не се краде, заплата се дава за положен труд, а има месеци, в които не приемаме нито един закон, как се съотнася тогава заплата ни с положения труд", продължи Нинова и се закани, че когато левицата спечели изборите, "няма да има за законотворците бонуси и благинки, с които е обрасла политическата класа".

Славчо Атанасов от Обединени патриоти пък предложи милионерите депутати изобщо да не получават заплати, а такива имало най-много в БСП.

"Това, което правите сега, е див популизъм",обвини той левицата.

Според Данаил Кирилов от ГЕРБ пък родният парламент бил най-работещият в целия ЕС.

Друг обаче бил въпросът кой кога идвал на работа.

"Г-жа Нинова е участвала в 36 гласувания от 1000, така че по системата, която тя предлага, нейното възнаграждение трябва да е 120 лева, а който смята, че получава заплатата си незаслужено, може да дарява, може да подпомага, да отпуска стипендии", коментира той.

Съпартиецът му Красимир Велчев се оплака, че депутатите нямали право на неплатен отпуск, на почивки извън предвидените в правилника, че работили и събота, и неделя, че откакто бил станал депутат, бил обеднял, защото трябвало да продаде фирмата си.

Патриотът Петър Петров също се оплака, че доходите му спаднали, откакто разчитал на депутатската си заплата, че в македонския парламент заплатата била е 1500 евро, в румънския – 4000 евро, че той почивал само 5-6 дни в годината, че ходел в избирателния си си регион непрекъснато.

Това пък провокира червеният Филип Попов да коментира: "Като ви слушат хората, живи да ви ожалят!".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
18
 
9
 
! Отговори
ист преди 5 години
Предложението на Нинова е по комунистически - да се преравним към бедните. Не другарко Нинова. Целта е бедните да се приравняват към богатите.Ти си богата защото прилапа няколко фирми и милиони. Другите обаче са честни.
7
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой да е очаквал нещо различно?!
6
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кака Корни да каже как приватизира Техноимпекс, а не да търси с какво да се прави на борец за правда.
5
14
 
10
 
! Отговори
teo преди 5 години
Хитрите Комунисти на *** да не пипат заплатите си а да ПРЕМАХНАТ СУБСИДИИТЕ СИ, КОИТО СА МИЛИОНИ, ХАРЧЕНИ ДА МАНИПУЛИРАТ СВОИТЕ ЗАБЛУДЕНИ ИЗБИРАТЕЛИ! На комунистите да им се забрани да влизат в парламента и в правителството!!! САМО ТАКА БЪЛГАРИЯ ЩЕ МРЪДНЕ НАПРЕД!!! А ДАНО, АМА НАДАЛИ!? БЪЛГАРИНО ????
4
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нинова може е без заплата в парламента след като е милионерка.
3
3
 
6
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 5 години
Корнелия - президент!И що бре, хрантутници?!
2
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НС трябва да се закрие Нинова да си прави ПиАр от барикадите по улиците, а не от НС.
1
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искат си парите, за да не крадат. Казаха и обясниха. Искали да могат да си плащат тока и водата и да са спокойни, за да могат умствено да се занимават с по-големите далавери.