Рахой ни оцени: Еврошефството – едно от най-успешните

Той няма да присъства на срещата за Западните Балкани, но ще покрепи декларацията на ЕС
Обновена: 16 май 2018 07:33 | 15 май 2018 20:58,
77

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Министър-председателят на Испания Мариано Рахой даде висока оценка на българското председателство на Съвета на ЕС. Той заяви на пресконференция след срещата си с премиера Бойко Борисов, че без никакво съмнение българското председателство е едно от най-успешните, а темите в европейския дневен ред са от огромно значение за бъдещето на Европа.

Рахой обясни, че Испания ще подкрепи финалната декларация на ЕС след срещата на 17 май между Западните Балкани и ЕС, тъй като тя е достатъчно неутрална, но няма да участва на срещата.

Премиерът на Испания даде положителна оценка и за начина, по който в рамките на нашето председателство се засягат много важни въпроси за всички европейски граждани, сред които и тези, свързани с Брекзит, бъдещето на Европа.

Премиерът на Испания заяви, че са на едно мнение с българския министър-председател, че сме в ключов момент и допълни, че и двамата са убедени, че проектите, които сега се осъществяват, ще бъдат от голямо значение за европейските граждани.

Убедени сме, че само заедно ще можем да се справим с предизвикателството на нашето време и да дадем отговор на притесненията на европейските граждани, каза Рахой. Сред тях той открои следващата финансова рамка, по която преговорите, по думите на испанския премиер, са много сложни, защото Общността трябва да се справи с първата финансова рамка след Брекзит. Премиерът на Испания декларира подкрепа на българския министър-председател по отношение на кохезионната политика, която по думите му трябва да продължава да е основен стълб в европейската интеграция. Други важни според испанския премиер политики са тези, свързани дигиталните технологии, околната среда и миграционната криза.

По време на разговорите с българския премиер испанския министър-председател отбеляза, че е било отчетено "чудесното състояние" на двустранните взаимоотношения. Хилядите българи, които живеят в Испания, са прекрасен пример за интеграция в нашето общество, каза испанския премиер. Той изтъкна и добрите двустранни търговски отношения, като посочи, че Испания е на 8 място в тези взаимоотношения с тенденция за ръст на износа и вноса.

Двамата премиери са обсъдили също полицейското и съдебното сътрудничество между двете страни и предизвикателствата на международната политика.

Притеснява ни нестабилността в Близкия Изток и оттеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Иран, което не е добър знак, коментира премиерът на Испания и добави, че ЕС иска да играе конструктивна роля в това отношение.

Двамата премиери за засегнали в разговорите и Украйна, каза Рахой и заяви, че Испания подкрепя суверенитета на тази държава.

Във връзка с евродирективата за международните превози премиерът на Испания каза, че това е важен въпрос и изтъкна, че темата е била обсъдена с Борисов. По думите му по темата трябва да се вземат разумни решения.

Премиерът Бойко Борисов припомни, че приятелството с Мариано Рахой датира още от времето, когато е бил вътрешен министър. Той посочи това, защото България има перфектно полицейско сътрудничество с Испания. Борисов благодари на испанския премиер, че оценява по достойнство Българското председателство на ЕС, предава БТА.

Министър-председателят изтъкна, че темата за ядреното споразумение с Иран ще бъде повдигната утре на Съвета по транспорт.

Бойко Борисов добави, че информирал Рахой, че транспортните фирми и работници трябва да бъдат разглеждани с еднакъв аршин - по отношение на 8-часовата почивка и застраховките на товарите. Българският премиер допълни, че е най-много притеснен за това, че се задължават българските шофьори да се връщат в страната на всеки 3 седмици, което, по думите му, ще убие този бранш, защото страната ни е много отдалечена от Великобритания, Холандия или Германия. Той се надява този проблем да бъде разрешен. Затова той е подготвил текстове, които ще бъдат разгледани на утрешната среща на Съвета по транспорта, за да се намери разумният компромис за нашите превозвачи.

Борисов каза, че е запознал Рахой какво се прави по въпросите със Западните Балкани и основната цел, която е поставена - "Балканите да се превърнат в една строителна площадка", за да може този регион да стане добро място за живот, туризъм и бизнес. Коридорите 4, 8 и 10 са приоритет, както и ж.п. коридорите, пристанищата и изграждането на дигиталната инфраструктура, допълни премиерът. Той се надява, че включително и Испания, която не признава Косово, ще подкрепи тези усилия, защото това ще е добре за цяла Европа.

Българският премиер посочи, че много българи живеят в Испания, както и много испански фирми работят със страната ни. Той подчерта, че проблеми в двустранните отношения с Испания няма, защото испанското правителство и нашите консули полагат усилия да бъдат разрешавани изникналите проблеми.

Борисов бе категоричен, че България върви уверено по пътя към приемането в Шенген и Еврозоната, защото страната ни изпълнява критериите.

Борисов се надява да бъдат разрешени проблемите с Украйна, както и с Русия, защото страната ни има добър стокооборот с тази страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
6
 
! Отговори
Дръжте се достойно! преди 5 години
Е, наистина, много е тъжно, когато врагът ти се справя прекрасно с всичко и е получил признание за това. Ама това е положението. Съветвам червените да не се тръшкат толкова, че е вредно за тях самите. Лошата енергия и злоба, която таите в себе си ще ви убие. И аз не се радвам, че ЦСКА би Левски, но все пак се държа достойно. Ще има и други мачове. Признавам, когато сме слаби. Признайте си го и вие и не пишете глупости!!!
60
8
 
5
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 5 години
"ИЗКЛЮЧИТЕЛНО", дори "ФЕНОМЕНАЛНО" евро- шефство! Никога в историята дори наподобяващо не е имало! Толкова много работа бе свършена, че следващите 3-4, а може би дори 5 години няма да има нужда някой да прави нещо в този Европейски съюз.Дайте малко по- сериозно, тва кой как е изчеткал Борисофф (докато се е подсмихвал под мустак) вече абсолютно никой не му се връзва.
59
10
 
7
 
! Отговори
И този преди 5 години
Го погали по празната кратуна!
58
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НО няма да присъства заради косоварските терористи, само не разбрах защо са пуснали тези главорези в София
57
9
 
10
 
! Отговори
ГЕРБ И ГРАДУШКИТЕ преди 5 години
ГЕРБ И ГРАДУШКИТЕ СЪСИПАХА СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно така . Подобно на Еврофутбола , който включва отбори от цял свят , а се нарича евро ... Нормални хора ли са нашите политици ?
55
0
 
23
 
! Отговори
отСидней Австралия преди 5 години
Оправихте ли западните балкани? После какво следва? Аржентина?
54
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КОМУНИСТЪТ БОРИСОВ"И тази среща като другите ще се окаже ЯЛОВА."---Да, ама медиите ... пиарите... ? Ще видите какви "исторически" неща ще се случат под ръководството на Банкянския Европредседател. :)
53
21
 
8
 
! Отговори
Трак преди 5 години
От лакомия и простотия до тази мутра стигнахте.А сега и недоволствате , когато Костов премахна мутрите и ви спаси от мизерията , вие се вързахте на царя , дето за 800 дни щеше да ви прави германци.Хаххахахахахааххах сърбайте сега попарата и на Пеевски се молете за златната му пирамида.Заслугата си е ваша
52
4
 
7
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
А Ротшилд каква оценка даде? ;-)
51
14
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човека просто е любезен иначе трябваше да каже гола вода сте, ама хайде от мен да мине.
50
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами то и СССР все ни хвалеше и ето докъде ни докараха сега и тия само ни хвалят пък ние все сме си на дъното по добра да ни ругаят ама да сме в челните места според мен ама кой ти слуша народа
49
8
 
14
 
! Отговори
Шайкоф преди 5 години
*** Мунчев,първи секретар на ЦК на герп
48
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 50 .....и като останат само ци га ните ..Всичко хубаво ,което се случва в България? Първи по смъртност и зад никът на Европа ...Мръсни комунисти ,саботират зад никът ..
47
12
 
29
 
! Отговори
До 50 преди 5 години
"10 години вървим уверено по пътя към Шенген и все я докарваме до кривата круша. Преди 8 години проблемът беше само да се измаже една стена на граничния пункт и влизаме. Да, ама не. Пълен провал на ГЕРБ - и за Шенген, и ЗА ВИЗИТЕ ЗА САЩ". Не разбрахте ли най-накрая, че визите ще паднат като изчезнат комунистите или се намали бройката им. Тотални саботьори на всичко хубаво, което се случва в България. Толкова сте вредни, но за жалост промитите мозъци не могат да осъзнаят това!
46
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой може ли да каже кое точно действие на българското европредседателство Рахой е оценил високо?Или го казва от любезност, защото са му се усладили агнешкото с трюфели и френското вино.
45
2
 
25
 
! Отговори
НА ВСИЧКИ СВ. преди 5 години
ИМ ИДВА КОЛЕДАТАНещата винаги изглеждат измамно. Ето сега и ГЕРБ си повярваха, че ще управляват вечно, всичко е цветя и рози, целувки прегръдки и пр. и изведнъж нещо ще каже ЩРАК и - ЕЛАТЕ ДА ПЛАЧЕМ.И при Живков беше така, и при Борисов ще е същото.
44
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
10 години вървим уверено по пътя към Шенген и все я докарваме до кривата круша. Преди 8 години проблемът беше само да се измаже една стена на граничния пункт и влизаме. Да, ама не. Пълен провал на ГЕРБ - и за Шенген, и ЗА ВИЗИТЕ ЗА САЩ
43
7
 
27
 
! Отговори
КОМУНИСТЪТ БОРИСОВ преди 5 години
ФАКТЪТ, ЧЕ ПРЕМИЕРЪТ НА ЕДНА ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ НЯМА ДА ВЗЕМЕ УЧАСТИЕ В СЛЕЩАТА ЗА ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ САМ ПО СЕБЕ СИ ОЗНАЧАНА ПРОВАЛ НА ТАЗИ СРЕЩА. И ДРУГИ НЯМА ДА УЧАСТВАТ, ТАКА ЧЕ НИКАКВО РЕШЕНИЕ НЯМА ДА СЕ ВЗЕМЕ.И тази среща като другите ще се окаже ЯЛОВА.
42
0
 
13
 
! Отговори
пепи преди 5 години
Подадох документи да ми сменят книжката в Испания и за две седмици беше готова.Явно наистина имат гореща линия двете министерства.