Срещата на върха в София приключи! Какво следва от нея?

Интеграцията на Западните Балкани, зреещият конфликт със САЩ – само част от темите
Обновена: 18 май 2018 06:51 | 17 май 2018 21:40, Красимир Ангелов
26
Срещата на върха в София приключи! Какво следва от нея?
Снимка: Bulgaria ON AIR

След 15 години пауза на масата на диалога седнаха лидерите на Европейския съюз и на още 6 държави от Западните Балкани. Какво се случи днес в НДК, за какво се разбраха и какво следва?

"Успехът на тази среща е безспорен. Толкова много лидери никога не са се събирали. Има насрочена нова такава среща, тъй че тази не е просто светкавица, която светва и изгасва. Никой не е очаквал условия за бърз прием на Западните Балкани в ЕС. Нещата в последните години са доста по-динамични. Въпросът беше да се даде перспектива за Европа. Недвусмислено беше заявено, че друг път освен Европа няма", обясни журналистът от Bloomberg TV Bulgaria Ивайло Лаков.

Лидерите на Европа подписаха декларация за продължаване на борбата с корупцията в Западните Балкани, изглаждането на регионални конфликти и задълбочаване на добросъседските взаимоотношения.

"Показа се, че Западните Балкани са приоритет на Брюксел и че Съюзът иска да ги приеме. Следват няколко европредседателства, които няма да оставят тази тема да виси. Нека не си правим илюзии, че ЕС няма да се разширява. Вероятно се намираме в преддверието на решаването на проблема с името на Македония", посочи друг журналист от Bloomberg TV Bulgaria - Николай Кръстев.

Лаков добави, че решаването на Македонския въпрос ще създаде предпоставка за бързото влизане на съседката ни в НАТО, а това за нас е приоритет. Но защо всичко се случва сега, а не преди 10 години или след 10?

"Динамиката в международните отношения се промени. След Крим се видя, че Русия не е доволна от статуквото. Към това може да добавим и Китай. Има много повече регионални супер-сили. Някои държави се опитват да завземат нови зони на влияние. Ако не се вземат мерки, страни като Македония може лесно да попаднат в чужди зони на влияние. Оттук идва леката форма на натиск за разрешаване на проблемите на Балканите", почерта Ивайло Лаков в "Денят ON AIR".

"Тази среща вля нова енергия в страните от Западните Балкани. Тя убеди европейските страни, че политиката по разширяване на Европейския съюз трябва да продължи. Енергията на всички граждани трябва да бъде впрегната в тази цел. Не е достатъчно само да организираме срещи, да се целуваме и да се разхождаме по мостове. Необходимо е България да докаже икономическото си влияние, чрез повишаване на качеството на живот.
Трябва да покажем правия път! Всички страни, които са станали членове на ЕС, преди това са станали членове на НАТО", категоричен бе бившият ни посланик в Македония Александър Йорданов.

Темата с ескалацията на взаимоотношенията между Европа и САЩ не остана пренебрегната на днешната среща на върха в София.

"По време на обобщаващата пресконференция Жан-Клод Юнкер хвърли дипломатическа бомба със заявката си, че за да бъде опазено споразумението с Иран, на европейските компании ще им бъде забранено да се съобразяват със санкциите на САЩ към Техеран. Тази забрана ще бъде обявена в 10:30 часа утре в Брюксел.

Отношенията между Европа и Вашингтон тепърва ще ескалират", отбеляза анализаторът на европейските процеси Мария Стоянова пред Bulgaria ON AIR.

Какво още казаха експертите вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR
 


26
Още от Политика
Трябват ни 4,32 млрд. евро за жп връзка със Западните Балкани
Напиши коментар Коментари
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ха-ха-ха-ха-ха.............като чета коментарите, ми става весело! Не знам доколко са истински, а не някакви тролчета да си правят гаргара, но ми се струва че са подозрително искренни! И по-адекватни от нашите "експерти", които заливат със захарен сироп студията на телевизиите! Това еуропейски недоразумение се мъчи да си предотврати кончината, ние тука мечтаем за някакво невероятно "бъдеще"!!!! Нямам представа КОЙ им дава акъл на тия наши "политици", но че са си загубили собствения вече се видя!
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
От срещата в София следва: 1. Макрон не обича шопска салата, но обича баби, 2. Меркел обича шопска салата и има фетиш към пожарникари, 3. Софиянци най-после ще могат да си карат колите. Другите да си таковат таковата.
18
0
 
6
 
! Отговори
Пол Пот преди 2 дни
Тея всички са за урановата мина
17
3
 
19
 
! Отговори
до 16 от славянин преди 2 дни
Тая мечка вие откога я колите, а тя накрая все ви разпаря широките задници!? Още ли не сте разбрали, че мечка от меки китки и леви резби не я е страх!?
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Защо толкова искат да са бсп и не стига че искат ами и в герб има хора от тях не симпатизирам на ни едни но замислете се реално кои пречи те що сетете се 8
15
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Да не забравяме, че Турция в е преговори от 70те :)) Какво ще стане ..Ами НИЩО. Просто всеки си крои планове за нещо друго. Формално е среща за това , но всеки е говорил с друг за съвсем друго. Игрите на тронове са това. Никой не го е еняя за косово или Македония или Сърбия.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До 7 а не съм ли прав бре само бсп организират протести аде стига толкова не ядем доматите с коловете партията на народа отбора на народа се те народ с приоритет
13
19
 
3
 
! Отговори
СатаНАТО преди 2 дни
Конфликт със САЩ няма да има.
Европа просто ще се съгласи на американските условия.
Имаме важна задача - да заколим Мечката.
Тогава ще има месо за всички.
12
3
 
3
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 2 дни
"Когато Българин реши да гони заек, ще го настигне и с волска кола" /Турска поговорка/
11
7
 
7
 
! Отговори
славянин преди 2 дни
Ще се радвам ако хомобардакът ес приеме западните Балкани - ще се обогати с още около 12 милиона аллахуакбарци, които ще му подпишат окончателно смъртната присъда!
10
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Какво следва?
На практика - нищо.

А какво БИ следвало...
Като начало - да вземат да си платят за масрафа от собствения джоб всичките му там премиери, министри и другите "служители"!

... И смирено да се извинят за причинените неудобства на тия, които им плащат заплатите.
9
0
 
15
 
! Отговори
коментар 7 преди 2 дни
Истински пример за " демократ ", крайнодесен, с никаква връзка с мозъка си и интелект като на температурата на северния полюс. Шорощоид ! Джендър !
8
0
 
8
 
! Отговори
до 7 преди 2 дни
Ти какво написа ? За какъв смисъл говориш като нищо смислено няма в коментара ти ? Все едно тежко психичноболен са му дали лист хартия да драска небивалици
7
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Затова ли комунягите протестираха оф интересно мие как кога доиде някои друг са се на протест абе хора смисъла какъв е никакъв кои разбира никои само си чешем езика те си пеят за луната и звездите всичко им е шест море за четри месеца балкан за още толкова екскурзии ти ходи та си нямаи работа ония ни се снеят на акъла ние на манифестация
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Е какво следва, кра..дене, кр....адене и пак кр...адене, това е единственото което може да мотивира бб и компания и
нови интервюта с ме...тресата Бориславова като днешното в 24 часа, великата бизенсменка, а иначе най-обикновена безскрупулна к..радла
5
4
 
24
 
! Отговори
!!!!Абсолютно нищо преди 2 дни
Пълен смях....едни крадливи хора с пълни джобове лицемерничат до безбожие!!!!
4
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Нищо не следва освен че се изля едно продължително и неспирно празнословие. После същите тия празнословци ни освободиха от нежеланото си присъствие
3
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Резултата е едно голямо нищо. Бибитко още повече ще се перчи като паун с разперена опашка в най бедната, най нещастната, най нереформираната, най болната, най престъпната държава в ЕС. А центробежните сили в съюза все повече се ускоряват. На Западните Балкани им дадоха по едно приспивателно хапче и толкова.
2
6
 
27
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 2 дни
СЛЕДВА РАЗПАДАНЕ НА ТАЗИ НАЦИСТКА ОРГАНИЗАЦИЯ ЕС, РАЗПАДАНЕ НА ЕВРОТО И ВЪЗВРЪЩАНЕ НА НАЦИОНАЛНИТЕ СИ ВАЛУТИ. СЛЕДВА ПЪЛЕН БОЙКОТ НА ДОЛАРА И ПРИВЪРЗВАНЕ НА ВАЛУТИТЕ КЪМ ЗЛАТОТО, СЛЕДВА ОТВЪРЗВАНЕ НА ПЕТРОЛА ОТ ДОЛАРА, СЛЕДВА ОСВОБОЖДАВАНЕ ОТ ВСЯКАКВА КОЛОНИЗАЦИЯ И КАПИТАЛИСТИЧЕСКО РОБСТВО, СЛЕДВА ВРЪЩАНЕ НА СМЪРТНОТО НАКАЗАНИЕ В БЪЛГАРИЯ И СЪД НА ВСИЧКИ БЪЛГАРОУБИЙЦИ ОТ ПРЕХОДА ! НЕ САМО ПОЛИТИЦИТЕ А СЪЩО СЪДИИ, ЦЕЛИЯ БИЗНЕС, ВСИЧКИ ПРЕСТЪПНИЦИ УБИВАЛИ И МАЧКАЛИ ТОЗИ НАРОД. МЕДИИ, СОЦИОЛОЗИ, НП
1
0
 
18
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 2 дни
Историческо приключване!