Борисов за "Белене": Реакторите не са домати, скрап ли искаме?

Президентът е в Москва, а срещу мен протестират, чуди се той
23 май 2018 11:15,
148
Борисов за "Белене": Реакторите не са домати, скрап ли искаме?
Снимка: архив "Булфото"

Премиерът Бойко Борисов коментира рестарта на проекта АЕЦ "Белене", който правителството поиска от парламента. Той обясни, че ако не се действа сега, реакторите ще се превърнат в скрап.

"Какви ли не теории чух. Става въпрос за следното – в момента имаме стока и площадка, в която българския данъкоплатец е вложил над 3,5 млрд. лв. Ако не вземем някакви мерки за тази стока, тя не е домати и краставици, а ядрени ректори, от милиарди ще стане милиони и ще отиде за скрап", каза Борисов в началото на днешното заседание на правителството.

Той обясни, че държавата не е толкова богата, за да може да си го позволи.

Още по темата

"Продажбата става с разрешение на производителя. Ако ще ги пращаме в музей, значи трябва да направим специален музей, където да ги закараме. Това ще е най-скъпия музей за над 3,5 млрд. лв.", каза още министър-председателят, цитиран от "Фокус".

Борисов допълни, че хипотезата, че реакторите са много скъпи, се е оказала невярна.

"И руският производител ни ги докара и ни ги стовари в двора. Осъди ни в Париж да ги платим с лихвите. Лихвите ги опростиха", припомни премиерът. Той обясни, че не може да разбере протеста срещу него, затова че ще има среща в Русия при положение, че президентът сега е там.

"Не можах да схвана. Президентът е в Москва, а протестът е срещу мен. Има логика", каза той и се обърна към министрите си: "Не се вкарвайте в тези диалози, обиди, подмятания и крайности дали Съвета в София има успех. Безспорно има успех – цял свят го призна. Това, че президентът е в Москва, пак е добре. Неслучайно Хашим Тачи и Вучич си стиснаха ръцете. Гърция и Македония даваха пресконференции в страната".

В началото на заседанието Борисов съобщи и че лекарите и сестрите в болниците във Враца и Ловеч ще си получат заплатите.

"Кметовете на Враца и Ловеч са тук. Да предадат на хората че заплатите ще се получават, болниците ще работят", каза той и допълни, че другото е работа на властта.

"Министерство на здравеопазването, правете си реформите. Те не могат да са за сметка на лекари, санитари, сестри. Те си вършат работата и трябва да получават заплатите. Доста операции се подготвят. Работа на държавата е да хваща тези, които ги източват. Работа на държавата е да не допуска в двора на държавната болница да има частна. Плащаме заплати на маса служби", коментира още премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радан Кънев не искал стар Москвич щото се возил на градския !
1
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радан Кънев не искал стар Москвич щото се возил на градския !