Спомените на царската дъщеря: Симеон цял живот миля за България!

Мария-Луиза за обратите в историята и премълчаните истини
99
Спомените на царската дъщеря: Симеон цял живот миля за България!
Снимка: bTV

Сестрата на експремиера Симеон Сакскобургготски Мария-Луиза е убедена, че той цял живот е милял за България и никога не спрял да помага за развитието й.

"Когато дойде моментът, той беше много щастлив  да дойте тук и аз с цялата си душа го подкрепих. Аз бях първата, която дойте тук през май 1991 г. Знаете ли какво е да живее човек половин век и да си милее за земята, за дома, за всичко – не е лесно“, каза тя пред bTV.

Още по темата

"През  1982 г. пътувах от Цюрих до Истанбул и прелетях оттук. Имаше слънце и видях отгоре кубетата на "Св. Александър Невски". И ми стана страшно мило и си рекох: "Може би никога няма да ги видя пак". Но стана чудо и ето ме“, спомня си  дъщерята на цар Борис III. 

Мария-Луиза е на 13 години, когато трябва да напусне България със семейството си.

"Често ме питат: "Как беше да тръгнете в изгнание?". Тази дума е толкова голяма, едно дете не я разбира. И думи като "завинаги". Това са думи, които едно дете не разбира. Знаехме, че тръгваме. Накъде? Не го разбирахме. Мама каза: "Тръгваме". И си оставихме всичко. За 24 часа си оставихме и кучета, и коне, и играчки. Всичко! Това беше нещо ново“, признава тя.

Когато царското семейството пристига в Истанбул е било посрещнато световната преса с фотографи.

"Мама ни държеше за ръката. След това се качихме на един кораб и най-сетне стигнахме до Александрия, където баба и дядо, италианският крал, дойдоха да ни вземат. Отидохме в английски училища, без да знаем нито една дума английски – нито Симеон, нито аз. И той не беше ходил на училище, и аз не бях. Другите деца ни гледаха като странни същества. Но човек бързо се учи. Тук учителите идваха при нас, но след 9 септември смениха учителите и старите ги нямаше вече. Аз винаги казвам, че ако бях останала, щях да стана една малко пионерче.  Не е шега. Така е. Всичко наоколо беше друго. Учите да пеете "Калинка" и "Катюша" и това става много бързо. Не беше лесно. Голям зор изкарахме в Египет. Но Слава богу – и го казвам с големи букви – оцеляхме. Благодарение на майка ми станахме хора –  Симеон и аз“, споделя Мария – Луиза.

Тя признава, че никога не критикува брат си, защото не е нейна работа, а винаги го подкрепя.

"Той си взе здравето и живота да изпълни дълга си. Майка ми, разбира се, помогна за това, защото ни говореше винаги за България. На българските празници тя ни пращаше на православните черкви, защото мама беше католичка. Винаги ни напомняше: "Днес е на този светец и трябва да отидете на черква!" Винаги. Тя като говореше за България, казваше "у нас". У нас не беше Италия, а България.  А живя тук само 13 години“, спомня си още Мария - Луиза.

За нея всеки според силите си трябва да носи отговорностите на царското семейство днес.

"Ето, моите деца например, когато има българско мероприятие и са поканени и аз не мога, те отиват. Знаят, че са полубългари. Но съпругът ми е поляк и много полски неща правят. Но нито аз научих полски, нито той – български, защото е много мъчно в странство“, разказа Мария - Луиза.

За нейното семейство се знае малко у нас, я тя има четири деца – трима синове и една дъщеря.

"Първият – Борис, се занимава с маркетинг в едно инженерно дружество . Женен е, има три деца. Вторият – Герман, живее в Канада. Той е вицепрезидент на "Роял Банк". Има три дъщери. Едната вече омъжихме миналата година. След това е Александра. Тя е омъжена за един португалец и най-забавното е, че семейното му име е Магелан. И те имат три деца – едно момче и две момичета. Едната се казва Йоанна като мама, а другата – Клементина като баба ми. За първи път това име излезе след много поколения отново, защото никой досега не употреби името Клементина. Това ми е много драго. Павел е най-младият. Той е електроинженер и работи в Сан Франциско. Има две деца – на три и на една година“, обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
4
 
! Отговори
Рептил преди 5 години
Популяризирането е нашият клапан на безопасност. ние можем да излъжем разума на човека, защото в крайна сметка разумът не е нещо, което му е присъщо. Но ние не можем да излъжем луминисциращата маса на стотици или хиляди намерения, съсредоточени в колективната форма за целите на свободата. Важното е, че дори да лъжем лъжем убедително.
21
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сляпо вярваме, и сега да ръкопляскаме ли?Много сълзиво.От дядо ми знам,че няма голямо богатство,което не е свързано най малко с едно престъпление.
20
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз спомням , как на майка са им казвали ДА ИЗКАРА ОТ ЗИМНИКА ВСИЧКО. на руски.ДАВАЙ ВСИЧКО ЗА РОДИНО И СТАЛИНО
19
4
 
10
 
! Отговори
11 преди 5 години
Миля да си вземе имотите!!!
18
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
PROKALNATI DA BADAT DO DEVETO KOLYNI.
17
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво стана с царските гори?? Всичко е точно, взети са си и всичко е ОК !
16
8
 
20
 
! Отговори
Стената преди 5 години
На стената , застанали в една колона .Зареждат автомата с няколко патрона ,Готови , извика старшината Бум Бум и изпратиха царя в небесата ..........
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво стана с царските гори??
14
5
 
35
 
! Отговори
Иванов преди 5 години
Нарочно ли ни провокирате с такива заглавия, да си изливаме това което мислим за майката на лъжливия мадридски мошенник !
13
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А пък аз имам спомени от първото интервю на Симеон от Мадрид през 1990г. На въпроса зададен му от К.Кеворкян ,,Имате ли някакви претенции към България" Сакскобурготски отговори възмутително ,,Как,какви претенции ,да имам ,нищо не искам от България"Всички знаем след 10 години с колко имота взе,че сега и съди България в Страсбург!Отврат,и този ми бил цар!
12
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ми го хвалете тоя масон и комарджия!
11
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Посрещнаха го като цар .......а той се бил продал се на КГБ ...съветско-руски ... по.мияр
10
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубаво ни оправи за 800 дни....................както и другите след него...................най-бедната държава не само в ЕС!!
9
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Симеон продаде рода си, баща си , чичо си, ордените на дядо си, продаде се на комунистите и заради горите в Рила и Резиденциите- продаде душата си на Сатанинската власт. С този ход унищожи завинаги идеята за монархия в България.Не че ни трябва ,де....
8
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Симеон не оправи Държавата а както се вижда Партиотите докато отидат на Слънчев бряг и на другия ден някой Бос вече застрелян ......................... смешници ..........хаха.....................Хипнотизирани Уфце сте всички в България
7
5
 
41
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
не ни занимаваите с чужденци които сьдят бьлгария в страсбург за имоти
6
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Нито Мария-Луиза е българка,нито децата и са полубългари."---Е, де! Нали сега сме в ЕС. Сега всички сме "евросъюзни"по националност.Като едно време в СССР те бяха "советский гражданин" по националност.
5
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия са крадливи и прости. Симеон е полуграмотен и е ***. Смуче от ДС и КГБ, топи емигрантите и ходи да клъца на машинките.
4
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Спомените на царската дъщеря за царския син. :)Смехотворно, хи-хи!P.S. Днесбегето, закъсняхте: ако бяхте "постнали" тази снимчица и статийка на Първи юни Денят на детето, щяхме хептен да се разлигавиме; ред сълзи, ред сополи ... :)
3
8
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нито Мария-Луиза е българка,нито децата и са полубългари.Същото се отнася и за брат и, и неговите деца.