Евродепутат за "Белене": Стари реактори, слаб сценарий

Светослав Малинов с коментар пред Bulgaria ON AIR
4 юни 2018 11:15, Анисия Иванова
94

Евродепутатът Светослав Малинов смята, че премиерът Бойко Борисов не е в състояние да защитава българските интереси - нито по въпроса за защита на българските превозвачи, нито енергийната тема пред Русия.

"Отношението на колегите от Брюксел към посещението на Борисов в Москва е крайно негативно. Преди 2 седмици Газпром прие нови правила за работата с ЕС и фактически призна, че това, което преди е ставало, е било изнудване и налагане на господстващо положение от страна на руската компания. Най-отвратителното е, че в такъв момент премиерът Борисов се извини на руската страна", каза Малинов в "България сутрин".

"Южен поток беше спрян, защото той противоречеше на Европейската правна рамка. Русия се опита отново да действа монополно като каза на България, че "не сме мъже, защото действаме законно". Тогава ЕС ни защити. А няколко години по-късно Борисов се извинява. Той прави нещо толкова абсурдно - извинява се, че спазва законите", гневи се евродепутатът.

Светослав Малинов разкритикува репликата на Борисов по време на срещата в Москва с думите: "Не можеш да си оправиш отношенията с някой извън ЕС като плюеш на авторитета на съюза и държавата си. Ние сега имаме инструмент да поискаме да ни се върнат част от сумите, с които е злоупотребила Газпром. Но премиерът няма да го направи", предвижда Малинов.

По думите му България има едни от най-високите цени на газа, по-рано имаше дружелюбни към Русия правителства и пак плащахме повече от германците. "Няма проблем да имаме отношения с Русия, но те трябва да са равноправни", каза още той в студиото на Bulgaria ON AIR.

По темата за АЕЦ "Белене" Малинов посочи, че проектът не отговаря на екологичните критерии и че има доклади на учени, потвърждаващи че там е земетръсна зона. "Реакторите са остарели, проектът става проблем дори за Русия. За Белене няма нито един силен сценарий", смята Малинов.

Евродепутатът сподели, че не храни високи очаквания към европредседателството и го нарече по-скоро "администриране".

Той коментира и очакваното гласуване днес в Комисията по транспорт към Европарламента на "Закона Макрон", който предвижда промени, които могат да се превърнат в тежест за много шофьори и транспортни фирми.

"Наистина е тежко географското разделение около тази законодателна инициатива. Западна Европа застава срещу Източна Европа. Днес се гласува в Транспортна комисия, а това, което ще се приеме, ще отиде на "триалог" - мястото, където ще се постигнат компромиси", каза Малинов.
 
Евродепутатът допълни, че това е моментът, в който може да бъде използвано българското европредседателството за благото на всички български граждани.

Той определи предстоящото гласуване като случай, в който се вижда ясен търговски и икономически интерес от страна на едни държави към други.

"Нашият автомобилен парк е обновен и затова ние изтласкваме останалите пазари. Французите са засегнати и въвеждат правила, които да засегнат българските превозвачи", коментира Малинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
5
 
13
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Западна Европа застава срещу Източна Европа.- А КОГА В ИСТОРИЯТА ЗАПАДНА ЕВРОПА НЕ Е БИЛА СРЕЩУ ИЗТОЧНА ЕВРОПА ???? ИЗТОЧНА ЕВРОПА ТРЯБВА ДА НАПУСНЕ ЕС И ДА ЗАСТАНЕ НА СТРАНАТА НА КИТАЙ ПРЕДИ ВСИЧКО ЦАКАЙКИ ЗАПАДНО-ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДЪРЖАВИ СЪС ЖЕСТОКИ МИТА И ТАКСИ ТОЧНО КАКТО В МОМЕНТА ЕС ПРАВИ С КИТАЙЦИТЕ ЗА ДА ЗАБАВИ ИКОНОМИЧЕСКИЯ ИМ РАСТЕЖ И СОБСТВЕНИЯ СИ КОЛАПС
34
7
 
10
 
! Отговори
Рамбо от Аляска преди 5 години
Беле-не,Всички от 1989 год,да се въдворят там,за упадъка на България.Да бачкат за построяването на,АЕЦ,но като работници
33
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквото и да се прави с АЕЦ Белене, политиците ще се облажат, а народа ще обеднее.
32
10
 
6
 
! Отговори
extremist преди 5 години
НИКОГА НЕ СЪМ ОДОБРИЛ НЕЩО НАПРВЕНО ОТ БОРИСОВ. ИЗВИНЕНИЕТО НА БОРИСОВ Е ТОЧНО НА МЯСТО И ДОСТА ЗАКЪСНЯЛО. ДОБРЕ ЩЕШЕ ДА БЪДЕ АКО БЯХА ВЗЕЛИ ПЛЮН*КАТА ЛИЧНО ДА КАЖЕ НА ПУТИН КАКВО МИСЛИ ЗА РУСКАТА ПОЛИТИКА ВМЕСТО ДА ФЪФЛИ КАТО ШУТ ПО ЕВРО-ДЕ-БИЛИЗИЯ, НО СМЯТАМ ЧЕ НЯМАШЕ ДА МУ ПОНЕСЕ "ГОСТУВАНЕТО"...
31
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Реакторът е един и си е в много добро състояние. И Борисов миналата година като обяви, че Белене няма да се строи, се опита да го пробута на Иран. И седмица преди да отиде нашите медии се скъсаха да обясняват Борисов каква добра сделка бил направил. А като отиде иранците го изпроводиха обратно с празни ръце. И му обясниха, че не им трябва.
30
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
със стари реактори не се прави нов бардак
29
7
 
6
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Комисионните от проекта в Белене са отишли при бесепарите вместо при седесарите и герберите. А нови комисионни не се предвиждат. Жестоко.
28
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Старите реактори ги продадохме на Русия и работят край Москва. Реакторите са последно поколение. Не е смартфон, че всеки месец да те лъжат да купуваш по телевизията нов, за да печелят други. Останаха такива няколко динозавъра след Анархичния период на бясно грабене и рушене. Народът едва успя да ги изгони, чака се да им свърши мандата и държавната хранилка.
27
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
3 000 000 000 лвпохарчени за паметник на глупостта
26
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СДС нямат вина за смешното шоу около проекта АЕЦ Белене
25
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко му е на нашите евро.отреп.ки да им подхвърляг някоя и друга пара и да дрънкат врели некипели срещу интересите на България. Те се купуват лесно. Сега остана да ни пуснат и Плевнелиев да поръси малко акъл.
24
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТо имаше референдум и какво от това!? Хората искаха АЕЦ-а, но на някой му пречеше!
23
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гьол
22
4
 
12
 
! Отговори
и тоз десебар преди 5 години
Аз пък смятам, че Светослав Малинов нама да е още дълго евродепутат - изборите са догодина
21
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАко целия народ иска Белене,кой ще ги спре,да се направи референдум!Знаете ли кой точно спря проектите?Ето тези като този горе,за които проектите бяха конкуренция и заробиха на народа с високи цени!
20
4
 
9
 
! Отговори
MOSCHENNIK преди 5 години
STAR EVRODEPUTAT GLUPAV CSENARIII
19
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Реактора на Белене си е съвсем в нормата.Както и реакторите на Козлодуй, които са много по-стари но си работят и са в много по-добро състояние отколкото реакторите на френските централи. Но спряха Козлодуй, а не реакторите на французите. Имаме всички възможности да продължим с Белене, но на ЕС не е изгодно да има една България, която е независима енергийно. България трябва да е набутана в ъгъла, да си трайка, и да яде храната второ качество, която ЕС благоволява да и подхвърля.
18
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проектите трябва да се възстановят,включително и АЕЦ Белене+ЮП!Всичко останало е против интересите на България.
17
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много добре знаят в ГЕРБ, че от АЕЦ Белене нищо не става, когато това се установи публично окончателно, Борисов знае какво да каже!
16
6
 
15
 
! Отговори
Ха! преди 5 години
Били сме спряли Южен поток, защото `противоречал на европейската правна рамка`ГОЛЕМ ГАДНЯР Е ТОЯ. Тая `рамка` за Меркел, Орбан, Ердоган не важи ли? Явно не важи според тоя др.***.А за нас важи всичко, което е зле за България. На нас нищо не ни се разрешава. Ни ел. енергия, ни газ, може само да ядеме камъни. Според Брюксел дали може да дишаме?Ето такива като тоя са изпратени в ЕС да ни продават. МЪР.ШИ