Евродепутат за "Белене": Стари реактори, слаб сценарий

Светослав Малинов с коментар пред Bulgaria ON AIR
4 юни 2018 11:15, Анисия Иванова
94

Евродепутатът Светослав Малинов смята, че премиерът Бойко Борисов не е в състояние да защитава българските интереси - нито по въпроса за защита на българските превозвачи, нито енергийната тема пред Русия.

"Отношението на колегите от Брюксел към посещението на Борисов в Москва е крайно негативно. Преди 2 седмици Газпром прие нови правила за работата с ЕС и фактически призна, че това, което преди е ставало, е било изнудване и налагане на господстващо положение от страна на руската компания. Най-отвратителното е, че в такъв момент премиерът Борисов се извини на руската страна", каза Малинов в "България сутрин".

"Южен поток беше спрян, защото той противоречеше на Европейската правна рамка. Русия се опита отново да действа монополно като каза на България, че "не сме мъже, защото действаме законно". Тогава ЕС ни защити. А няколко години по-късно Борисов се извинява. Той прави нещо толкова абсурдно - извинява се, че спазва законите", гневи се евродепутатът.

Светослав Малинов разкритикува репликата на Борисов по време на срещата в Москва с думите: "Не можеш да си оправиш отношенията с някой извън ЕС като плюеш на авторитета на съюза и държавата си. Ние сега имаме инструмент да поискаме да ни се върнат част от сумите, с които е злоупотребила Газпром. Но премиерът няма да го направи", предвижда Малинов.

По думите му България има едни от най-високите цени на газа, по-рано имаше дружелюбни към Русия правителства и пак плащахме повече от германците. "Няма проблем да имаме отношения с Русия, но те трябва да са равноправни", каза още той в студиото на Bulgaria ON AIR.

По темата за АЕЦ "Белене" Малинов посочи, че проектът не отговаря на екологичните критерии и че има доклади на учени, потвърждаващи че там е земетръсна зона. "Реакторите са остарели, проектът става проблем дори за Русия. За Белене няма нито един силен сценарий", смята Малинов.

Евродепутатът сподели, че не храни високи очаквания към европредседателството и го нарече по-скоро "администриране".

Той коментира и очакваното гласуване днес в Комисията по транспорт към Европарламента на "Закона Макрон", който предвижда промени, които могат да се превърнат в тежест за много шофьори и транспортни фирми.

"Наистина е тежко географското разделение около тази законодателна инициатива. Западна Европа застава срещу Източна Европа. Днес се гласува в Транспортна комисия, а това, което ще се приеме, ще отиде на "триалог" - мястото, където ще се постигнат компромиси", каза Малинов.
 
Евродепутатът допълни, че това е моментът, в който може да бъде използвано българското европредседателството за благото на всички български граждани.

Той определи предстоящото гласуване като случай, в който се вижда ясен търговски и икономически интерес от страна на едни държави към други.

"Нашият автомобилен парк е обновен и затова ние изтласкваме останалите пазари. Французите са засегнати и въвеждат правила, които да засегнат българските превозвачи", коментира Малинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
8
 
21
 
! Отговори
Васил преди 5 години
Този е един от най-големите *** на Костов!
14
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За Белене нямаме реактор готов за експлуатация с всичкото обурудване вътре в него,а имаме едно тяло на реактора,коет след техническа проверка може да се каже остаряло ли е или не и 30 год. разхождано къде ли не след кат бе закупено за нашите нужди по тоз проект,но неизвестно защо заради техническо-технологични прегледи за проектираното към него техническо обурудване,коет наверно е било чешки вариант,а изпълнението трябвало да бъде руски и предполагаемо за туй изкупено кат едното нищо и продадено
13
10
 
23
 
! Отговори
Кой е тоя? преди 5 години
Кой си ти? Кой те е избирал за депутата? С 48 хилки естествено, че не ти дреме за българския народ, и че хората с 300 лв. пенсия не могат да си платят парното и тока.Плачеш за "Народен съд". Публично на площада за такива като теб.Ходи си Брюксел и си получавай заплата, не от БГ.Не стига че БГ народа ти плаща колосолни суми, а имаш наглостта да коментираш .За съд всичките предатели и и***брикчии, миещи чужди дирници, а хората плачат от високите сметки за ток и парно.Проклети да сте, Предатели
12
9
 
18
 
! Отговори
Парадокс преди 5 години
БГ парадокси: 1. Патриоти се наричат партии, които получават финансиране от друга държава и ОФИЦИАЛНО ОТ ТАМ ЗАПОЧВАТ ПРЕДИЗБОРНАТА СИ КАМПАНИЯ. 2. Обосноваваш нови разходи за около 15 милиарда, с аргумента, че вече са те излъгали с 3 милиарда. 3. Избираш да те управлява 10г. лице, което те нарича *** мат,рял... 4. Разчиташ за всичко на ЕС, а се кълнеш и извиняваш на Източен сатрап. 5. Строиш АЕЦ заради евтин ток, а дори и в момента тока от ВЕИ в САЩ е два пъти по-евтин от ток от АЕЦ.
11
9
 
19
 
! Отговори
НАРОДНАТА ВЛАСТ преди 5 години
искам да се върне пък било само за да отвори пак БЕЛЕНЕ за такива като ТОЯ
10
5
 
20
 
! Отговори
ЕВРОГ.ЕЙСКИЯ СЪЮЗ преди 5 години
не е място за БЪЛГАРИЯ. Такова НЕРАВЕНСТВО има , че и даже където успеем да се вредим --- както ни заливаха години наред с преимуществата на евтината работна ръка - като им посегнеш на печалбите БИЯТ през ръцете. МАКАРОНА се готви да фалира 150000 българи защото БГ ТИРовете правят конкуренция. ТИЯ дето ни замъкнаха там имат милиони в ОФШОРКИ и на тях не им пука вече.
9
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците нямат пари, ситуацията е много по-различно от времето на големия шлем на гоце. Според мен е добре да се говори надълго и нашироко за енергийните проекти от министри без портофейл. Така хем няма да загубим нищо, хем ще правим мили очи на окупаторите
8
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз ли съм *** или някой ме прави на ***,но не ми се връзва как Южен поток противоречи на европейското законодателство,а Северен поток 2 не противоречи.Ако има някой акъллия от тези дето се напъват да ни обясняват по телевизията ,че Южен поток противоречи на националните интереси на България да го обясни с прости думи,а не с високопарни наизустени фрази.
7
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека да погледнем АЕЦ Белене от друг ъгъл. Проектът се влачи от 37 години, ако парите които бяха окрадени и заровени в Беленския гьол бяха вложени в Северозапада сега това нямаше да е най-бедното кътче на ЕС.
6
8
 
26
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Тоя едно време беше от СДС !!! Интересно сега на ЧИЯ ХРАНИЛКА Е ???
5
10
 
25
 
! Отговори
СОРОСКИ АГЕНТ преди 5 години
с издут търбух на хранилка на нашите пари от вноските в ЕС
4
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Белене - добрия Чернобил!
3
9
 
26
 
! Отговори
КОЙ преди 5 години
кани такива да говорят в ТВ-то и да бълват лъжи и простотии
2
11
 
15
 
! Отговори
IVAN KOSTOFF преди 5 години
наднича зад рамото на Иксперта
1
12
 
21
 
! Отговори
срам и позор преди 5 години
Кой избра таза шушумига за Евро депутат?