Новите изтребители за армията ни – скоро, като за начало 8

Общо 16 самолета за 1,8 милиарда лева ще купи държавата
Обновена: 5 юни 2018 19:57 | 5 юни 2018 18:26, Камелия Цветанова
131
Новите изтребители за армията ни – скоро, като за начало 8
Снимка: Reuters, архив

Парламентарната комисия по отбрана одобри проекторешение за приемане на Проект на инвестиционен разход "Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада" и на Актуализиран проект за инвестиционен разход "Придобиване на нов тип боен самолет".

Още по темата
12 депутати гласуваха "за", без против и с шестима въздържали се.

Проектът за придобиване на нов тип боен самолет предвижда придобиването на 16 самолета, като през първия етап на реализирането му да бъдат придобити поне осем самолета, обясни командирът на ВВС ген. Цанко Стойков, цитиран от БТА.

Времевата рамка на доставка за първия етап е до 72 месеца от датата на влизане в сила на договора, а вторият - след приключването на доставките по първия етап и сключване на договор за втория етап.

Финансовата рамка за първия етап е 1,8 милиарда лева с ДДС.

Целите на проекта са преодоляване на дефицита от способности, освобождаване на честотен спектър за граждански цели, прекратяване на зависимостта за поддръжка на изтребителната авиация от страни извън НАТО и ЕС.

Социалистът Таско Ерменков отбеляза, че БСП винаги е подкрепяла усилията за укрепване на националната ни сигурност.

Модернизацията на Българката армия е необходима, но трябва да върви ръка за ръка с издигането на статута на военнослужещите, тяхното заплащане и мотивацията им, посочи той и декларира, че парламентарната група ще гласува "въздържал се".

Симеон Симеонов от ДПС декларира подкрепа за проектите и посочи, че трябва да има обединение и да се прояви политическа зрялост и държавническо мислене. Армията има голяма необходимост от осъществяването на тези проекти, така че военнослужещите да имат съвременна база, паралелно със социалните придобивки, иначе ние ще си останем само консуматори на сигурност, а не генератори на сигурност, коментира той.
"Обединени патриоти" също призоваха да бъдат подкрепени проектите. Ако закъснеем още няколко години, ще бъде фатално късно, предупредиха от групата.

Проектът за инвестиционен разход за придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада също ще се реализира на два етапа, обясни Валери Цолов, заместник-командир на Сухопътни войски.

Проектът ще бъде основна стъпка и база за изграждане и развитие на механизираните формирования от Сухопътните войски. Предвижда се придобиване на 150 бронирани машини, като бойните бронирани машини са не по-малко от 90, а специалните и осигуряващи - не по-малко от 60.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
F16 или F18
84
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разбрах тоя самолет нов ли ще е или втора употреба (бракуван) от натовските партньори ?
83
2
 
17
 
! Отговори
Гогата преди 5 години
Абе, трябва си военна техника - изтребители, танкове и прочие...Иначе, какво ще минава на парада на Гергьовден ?!
82
5
 
7
 
! Отговори
не народ а мърша преди 5 години
няколко милиарда в повече
81
22
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Миг 21 е разработка от 1950-те. Над 12 000 произведени, по-евтин от БМП. Още се произвежда, очаква да му честват един век юбилей. КНДР го ползва и там в небето може би има невидими самолети? Миг 21 ако докопа Ф-35 ще го препарира за миг.Хитлер си падаше по такива луди идеи, като неведим самолет и пр.тъпни. Другарят Сталин залагаше на по-прости идеи . Т-34, трактор с оръдие и екипаж от комсомолци.
80
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
абе вие съвсем се оляхте ...все едно да сравняваш пушки от руско турската война със калашников...Може да имаш 10 самолета които да свалят 120 миг 21 примерноНовите съвремении самолети имат такива радарни системи, че могат да поразяват противник без да имат видимост към него, а само от информацията на дисплея си
79
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен801. Научи се да пишеш грамотно. Пише се "авиация" а не "авияция"2. Научи се, че простащината не печели друго, освен презрение. За твое съжаление това няма как да ти говори нещо...
78
8
 
19
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Kaто за начало, първата военна акция с новите машини нека да бъде освобождаването от сръбско робство на Вардарска Македония и Западните Покрайнини!Звучи супер, нали? Да, ама това никога няма да се случи с тези ни васали на Брюксел (Бойко) и Москва (Чорапа)! Каква ли държава щяхме да бъдем, ако управници ни бяха истински Българи родолюбци!??
77
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
може ли малко статистика - кога сме имали 600 самолета , от какви типове , към тях влизат ли и Ан-2 и колко от тях са били годни едновременно ?
76
21
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време имахме минимум 600 годни самолета. Сега имаме 2 и 600 простака, които хвалят унищожителите ни!Страшни сте ***!
75
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
72 месеца са 6 години и с тоя темп до 2100 г. ще набавят 15-16 самолета.
74
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разглобявайте Трабантите, вземайте двигателите и ги слагайте на делтапланери. Колкото повече толкова по-яка авияция!
73
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 71С тоя русофилски парламент и това русофилско правителство и супер русофилския президент нищо добро не чака армията ни. Сигурен съм че ще протакат още поне 20 години московските пионки закупуването на натовски изстребители.==повече от сигурно е!
72
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРИБАЛТИЙСКИТЕ ДЪРЖАВИ НЯМАТ ВЪОБЩЕ АВИАЦИЯ.И ВСЕ ОЩЕ НИКОЙ НЕ ГИ Е НАПАДНАЛ.
71
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
76 - ами да си купи 100 МиГ 21 тогава , и ще имаме авиация според теб . Нали за това е НАТО и за това купуваме самолети съвместими с техните - това се нарича колективна сигурност и най-голямото и предимство е че е по-евтина . Иначе колко държави според теб могат да си позволят 100-200 съвременни самолета , 1000 танка и 2000 бронирани машини + няколко стотин хиляди души армия
70
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
дрънкайте си празни приказки а ония в правителството вече са измислили как да усвоят милиардитеако някой ти каже че ни е нужна авиация или е обикновин ид.иот или е измито гербаво канче или си е направил сметката как ще изкяри от тая далавераза да кажеш че имаш авияция са нужни поне минимум 100 самолета - изтребителиднешна ошушкана българия неможе да си го позволи нито има какво да пазистраната е разграбена народа изперкал- избираси обикновени мутри за министърпредседатели- ами какво очаквате
69
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
71 -те не са русофили , просто са корумпирани . Някой ги докарва от власт , или ги сваля от власт , когато не слушат , плаща им по малко парици , а на нас ни съдират кожата и после ни разправят че сме най-бедни в европа
68
1
 
6
 
! Отговори
до специалиста преди 5 години
Ясно е,че много ги разбираш самолетите..Защо според теб се правят нови модели и се харчат милиарди за разработката им?По твоята логика няма да има прогрес бе!Щяхме да хвърляме гранати от дървени самотели с крила от брезент тип Братя Райт..:D
67
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Надявам се да не купят някакви трошки. Предлагам с първите 200 полета да бъдат повозени 200 депутата.
66
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те БСП се въртят като пумпал. Важно е да са контра и да се правят на опозиция. Знаят че времето им отмина и пенсионерите изчезват, а с това и електората с промити мозъци. Младите вече четат, задават въпроси, имат от къде да черпят инфо и не се връзват на великите им приказки и простотиите за братята им по мачкане. Младите вече ходят в нормалните държави и гледат какво е там. И не искат комунизъм и братските заробвания