Новите изтребители за армията ни – скоро, като за начало 8

Общо 16 самолета за 1,8 милиарда лева ще купи държавата
Обновена: 5 юни 2018 19:57 | 5 юни 2018 18:26, Камелия Цветанова
131
Новите изтребители за армията ни – скоро, като за начало 8
Снимка: Reuters, архив

Парламентарната комисия по отбрана одобри проекторешение за приемане на Проект на инвестиционен разход "Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада" и на Актуализиран проект за инвестиционен разход "Придобиване на нов тип боен самолет".

Още по темата
12 депутати гласуваха "за", без против и с шестима въздържали се.

Проектът за придобиване на нов тип боен самолет предвижда придобиването на 16 самолета, като през първия етап на реализирането му да бъдат придобити поне осем самолета, обясни командирът на ВВС ген. Цанко Стойков, цитиран от БТА.

Времевата рамка на доставка за първия етап е до 72 месеца от датата на влизане в сила на договора, а вторият - след приключването на доставките по първия етап и сключване на договор за втория етап.

Финансовата рамка за първия етап е 1,8 милиарда лева с ДДС.

Целите на проекта са преодоляване на дефицита от способности, освобождаване на честотен спектър за граждански цели, прекратяване на зависимостта за поддръжка на изтребителната авиация от страни извън НАТО и ЕС.

Социалистът Таско Ерменков отбеляза, че БСП винаги е подкрепяла усилията за укрепване на националната ни сигурност.

Модернизацията на Българката армия е необходима, но трябва да върви ръка за ръка с издигането на статута на военнослужещите, тяхното заплащане и мотивацията им, посочи той и декларира, че парламентарната група ще гласува "въздържал се".

Симеон Симеонов от ДПС декларира подкрепа за проектите и посочи, че трябва да има обединение и да се прояви политическа зрялост и държавническо мислене. Армията има голяма необходимост от осъществяването на тези проекти, така че военнослужещите да имат съвременна база, паралелно със социалните придобивки, иначе ние ще си останем само консуматори на сигурност, а не генератори на сигурност, коментира той.
"Обединени патриоти" също призоваха да бъдат подкрепени проектите. Ако закъснеем още няколко години, ще бъде фатално късно, предупредиха от групата.

Проектът за инвестиционен разход за придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада също ще се реализира на два етапа, обясни Валери Цолов, заместник-командир на Сухопътни войски.

Проектът ще бъде основна стъпка и база за изграждане и развитие на механизираните формирования от Сухопътните войски. Предвижда се придобиване на 150 бронирани машини, като бойните бронирани машини са не по-малко от 90, а специалните и осигуряващи - не по-малко от 60.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
су-57 ше се взема , съгласно новата "линия на партията" ? )
44
2
 
1
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До Анонимен35 Колега, много си скримен с тия 5%...Щом търговската отстъпка на някои фирми за цени на едро варира от 10 до 30 %, в зависимост от оборота, представи си колко е комисионната на тази гарантирана от държавата поръчка за милиарди...
43
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Лоша" Европа не дава нищо даром. Няма безплатен обяд.Те тези пари си ги вземат обратно под много форми. Да не изпадам в детайли.Действително, по-специално немската икономика е супермощна + яка данъчна система. Затова имат доста пари в бюджета за харчене/усвояване, което поражда корупция естествено. И нивото и е в пъти по-високо, отколкото в Бг, но за това никой не пише естествено. Там се прави вс. "законно".
42
4
 
7
 
! Отговори
МОИТЕ ПАРИ преди 5 години
Това са МОИТЕ ПАРИ. Няма смисъл от самолети, с тях никого няма да впечатлим. Трябват ни ракети със среден и дълъг обсег. Ако можем да изпепелим всяка столица на съседна страна (да не дава Господ дори че си го помислих!), то тогава никой няма да посмее да ни закачи с малкото си пръстче. Да, ама НАТО не ни разрешава... За едни може, за други не.
41
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
за 1.8 млрд лв може да се даде старт на производствена линия за самолети , ще се произвеждат от родни суровини и ще има принос за икономиката и работните места. в Ловеч е имало до 1954 год. Държавна самолетна фабрика . може и да има сега , стига да има желание .
40
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
36 те новите са си баш старите. На Тато възпитаниците. Хора обучавани да тъпчат, мачкат, лъжат , манипулират и , че за тях закони няма. Та не се чудете, че България не мръдна. Всички забраниха комунисти да имат висши постове, само ние си ги хрантутим още.
39
2
 
5
 
! Отговори
до www преди 5 години
Ползата е да имаме машини на които да се обучават пилоти, а не да летят по 100 часа на година. Че с 8 машини не можем да водим война е ясно на всеки, но след 30 години с примитвните руски МИГове и всички годни пилоти напуснаха армията.
38
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
24 какво хубаво го е казал. Тази година лоша Европа ни е дала 4 милиарда и 400 милиона. От къде мислите идва ръста на икономиката, качването на мин заплатата и повишението на пенсията? От другата година ще са 5 милиарда и 800 милиона, което е почти 6 % от БВП. Толкова СССР общо не ни е иж давал за 45 г. Та хубаво слагате минуси, но не е лошо да почнете да мислите
37
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е целта на Гроб И Шкембето Воевода.Докато са на власт да се нагушат от комисионните,защото после ще съжаляват жестоко.Птичето веднъж каца на рамото.Затова да действат и да не го мислат повече.
36
4
 
14
 
! Отговори
www преди 5 години
А НЯКОЙ МОЖЕ ЛИ ДА МИ ОБЯСНИ ПОЛЗАТА ?????
35
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Армия няма,ликвидирана е одавна .Пари също няма.Одавна са изнесени по чужди банки от новите чорбаджии на България.Стига ни заблуждавайте.8 ИЛИ 18 все тая.
34
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А комисионните колко са?1,8 млрд. х ~5% = 90 млн. лвТова 90 човека да си ги делнат, е ~ по милион на човек.
33
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ми е смешно как постоянно виждам някакви хора да пишат за "конфликт с Турция", "война с Турция" и т.н. Сигурно като спят сънуват кошмари, че някакви турци ги нападат и им взимат децата за кръвен данък. Аууу, не! Смях! Не мога! Абе хора... От Турция най-малко сме патили! Заради братска и християнска Сърбия, подстрекавана от православна Русия, изгубихме Македония и се въвлякохме в две национални катастрофи. И изгубихме много територии в няколко войни. И много хора и репарации.
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нови турски Ф-16 и офсет....нови!!!
31
1
 
3
 
! Отговори
мухахах преди 5 години
До МУХАРИскаш информация?? Ок!! Ама безплатен обяд няма! Ще платиш ли, тролчев?? А в "опорните точки" кво пише?
30
2
 
5
 
! Отговори
МУХАР преди 5 години
До мухахахПРЕДПОЛАГАМ, ЧЕ НОВИЧКАТА ТЕХНИКА ЗА АРМИЯТА ЩЕ ПРИСТИГНЕ ОТ ПУСТИНЯТА НЕВАДА--ТАМ СЕ СЪХРАНЯВА НАЙ-МОДЕРНАТА АМЕРИКАНСКА ТЕХНИКА--Я ПОДАЙ ИНФОРМАЦИЯ...
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
как 12 депутата за, еми другите къде са, нали са 240?
28
5
 
10
 
! Отговори
Самолети не са нужни преди 5 години
Нови 4-5 самолети не са ни нужни. Дали ще имаме 4 нови самолета или не, няма никакво значение при един конфликт с Русия или Турция. Даже е смешно да си го помислим. Много по-добре би било тези 4 милиарда лева да бъдат похарчени смислено в увеличение на доходите (заплати и пенсии), за доближаване на средно Европейското ниво на доходите, а не безсмислено, защото иначе в България при тази огромна бедност няма да останат хора и въобще няма да ни е нужна армия. Ние сме в НАТО и в ЕС и мощната им колективната защита трябва да се използва оптимално от нас.
27
5
 
10
 
! Отговори
Ники преди 5 години
Предпочитам тия пари да отидат за магистрала Хемус, скоростен път до Видин, оправяне на Русе - Бяла, а не за глупости...
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано не са такива щайги като на снимката.