Ахмед баир – Антонов рид: ДПС и ОП на нож заради смяната на имената

Напрежение в НС заради преименуваните местности в Стара Загора
6 юни 2018 12:00,
232
Ахмед баир – Антонов рид: ДПС и ОП на нож заради смяната на имената
Снимка: архив, Булфото

Напрежение и остри декларации между ДПС и "Обединетите патриоти" в Народното събрание заради промяната на турските имена на над 800 местности в Стара Загора.

Преди дни общинският съвет в града реши да смени имената и така Ахмед баир става Антонов рид, Мехмедова кория - Манолова гора, Халваджи бунар - Халваджийски кладенец, Бейска кория - Чорбаджийска гора.

Това пък даде повод на ДПС днес да обвини управляващите, че не уважават силата на демокрацията и изградения български етнически модел.

"Сменят имената, защото Ахмед и Мехмед не са звучни като Антон и Манол", каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на ДПС и настоя, че това е тест за българската демокрация и толерантност.

Още по темата

"ГЕРБ не само се провали в твърдението си, че ще опитоми националистите, а направи национализма основна държавна политика, загърбвайки демократичните принципи и европейските ценности, забравяйки отговорността си пред бъдещето", продължи той.

По думите му управляващите не разбират силата на изграденото през мирния преход след края на тоталитарната власт на основата на консенсуса и прозорливостта на строителите на модерна България и не осъзнават силата на етническия модел.

"Ясно е, че е лесно да бъдат провокирани и други съветници да приемат реципрочни контрадействия. Нашият апел към вторите е - недейте да отговаряте на чуждата провокация за разделение и противопоставяне. По този начин рискувате бъдещето на моята, на вашата, на нашата родина", каза Карадайъ.

Проф. Станилов от "Обединени патриоти" пък контрира, че промяната на имената е решение на мнозинството в Общинския съвет.

"Когато през 14-15 век османските турци завладяха Югоизточна Европа, тогава топонимите бяха гръцки, сръбски и турски. Как изведнъж станаха турски и сега не бива да бъдат сменяни?", запита риторично той.

Той настоя и че българският етнически модел е измислен след Освобождението, а не от Ахмед Доган.

"Българският етнически модел не е измислен от Ахмед Доган, нито от ДПС. Той е създаден от българския народ след Освобождението и ако това не е вярно, в България няма да има турци, а то има, и то твърде много. Българският етнически модел позволи на тези турци да останат и мирно да живеят с всички българи", отсече Станилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
16
 
5
 
! Отговори
СДС преди 5 години
Това е пак опит да се внесат проблеми, да се настройват хора един срещу друг, малко умни бивши комсомолци, недорасли гербеджийчета и оплискани в мръсотия "патриоти" - ни тровят живота. Дайте тогава да сменим името на връх Мусала, на оперетата "Циииганннски барон", на гр. София---свършиха ли нормалните в БГ?
9
8
 
3
 
! Отговори
Дъртий преди 5 години
Тъй, тъй, протестирайте си, на робите требе да им се напомня кой им е господаря и на чия именувана земя живеят.
8
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тоя дето не може да каже 2 думи като хората на български ли ще ми говори за имена БЕ?
7
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и кой е тоя Антонов на който е кръстен ридО ?
6
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ако ги бяха прекръстили на Пеевски рид и Делянска гора , дали дпс щяха да са против ?турците ясно ,ама тея българи Делян и Данчо и още други ,като как се чувстват ?Пари-пари ,ама нещо съвест,патриотизъм,родолюбие ? Бог,религия,духовност?
5
5
 
39
 
! Отговори
Ehhh преди 5 години
Дпс - тази партия е незаконна и противоконституционна и продължава да седи в парламента! Че даже и огромни претенции има!
4
26
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Историко, историята сама определя имената. Както и да прекръстят Мусала, винаги ще остане в съзнанието на хората Мусала. Същото е с разните местности, долини, села и паланки. Излишен шум се вдига, за да се занимава с нещо народа.
3
6
 
21
 
! Отговори
ТОЯ ПЪТ преди 5 години
не могат да се жалват ТУРЦИТЕ , че ЖИВКОВ и КОМУНИСТИТЕ ги унижавали. Всичко е демократично, след допитване до населението. Така, че ако БОЕКО не се надупи на ТАЙПИ ПАК както с ТУРСКИ ПОТОК да си гледат работата
2
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност огромен брой "български" фамилни имена всъщност са турски с надставка "ов".
1
10
 
43
 
! Отговори
Историк преди 5 години
ДПС да ходят на майната си! Незаконна мафиотска структура, ама на никой от бг-политиците не му стиска да ги разформирова и прати по занданите, където им е мястото! В България, топонимията трябва да е българска. Недопустимо е най-високият ни връх да е Мусалла. Трябва повсеместна ревизия на все още остатъчната турска и комунистическа топонимия в цялата страна!