Политика на прага: Стабилност или пак плаващи мнозинства?

ГЕРБ може да засенчи БСП по русофилия, ДПС изчакват изборите в Турция
7 юни 2018 20:00,
7
Политика на прага: Стабилност или пак плаващи мнозинства?
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

България е на прага на нова политическа ситуация – между стабилност и плаващи мнозинства. Това смятат наблюдателите от Институт "Иван Хаджийски", които публикуваха традиционния си месечен политически анализ.

В ГЕРБ не могат да не са наясно какво значат зачестилите совалки на лидери на коалиционните партньори при други партии, пише в доклада. Авторите му припомнят скорошните срещи на Корнелия Нинова с лидерите на ВМРО и на НФСБ Красимир Каракачанов и Валери Симеонов.

След година "стабилност" на властта отново се вижда практиката на "плаващите" парламентарни мнозинства, заключават анализаторите и дават примери с темите за вероизповеданията, за идеите на Валери Симеонов, за АЕЦ "Белене" и др.

В анализа се констатира и че управлението ще трябва да търси нов вътрешнополитически сюжет, който рязко да замени геополитическия приоритет от европредседателството.

То създаде впечатлението за завой на ГЕРБ и лично на Борисов към Москва, припомнят анализаторите. Според тях на този фон председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов се откроява като "дисидент" с прозападна категоричност. Но и самият Цветанов е принуден да застане зад лидера си, докато Борисов е атакуван от "старите десни", обобщават те.

"ГЕРБ страда от обвинения отдясно, че вече е в практически русофилски унисон с БСП, се напомня в анализа. Независимо дали изобщо е вярно, това може да има и непредвидим ефект върху консолидацията на БСП и нейната опозиционна яркост", смятат наблюдателите.

Според тях ДПС е в изчакваща позиция.

Предвидените за 24 юни избори в Турция ще създадат съвършено нова политическа ситуация – или внезапен край на "ерата Ердоган" и продължителна нестабилност (която вероятно ще затвори Турция във вътрешните й проблеми), или окончателно укрепване на едноличната власт на президента (което вероятно ще даде импулс на още по-настъпателна външна политика, в т.ч. спрямо съседите). В ДПС, по всичко личи, че калкулират втория вариант като опасен за тях. Затова доста еднозначно те застанаха зад опозиционния кандидат-президент Мухарем Индже и му предоставиха възможност да говори на митинг против Ердоган в Кърджали, и то в присъствието на Мустафа Карадайъ, се казва в юнския анализ на Институт "Иван Хаджийски".

Според авторите му между тримата лидери на Обединените патриоти има един консенсус - че кабинетът остава. Заедно с това обаче те вече съвсем открито признават разминаванията си по повечето теми.

Валери Симеонов изпъква с активността си и успява да засегне важни проблеми и да провокира разгорещени дебати, в които печели подкрепа, надвишаваща многократно електората на партията му.

Красимир Каракачанов остава по-балансираният и отворен за контакти в патриотичната коалиция. Волен Сидеров залага напълно на "руската карта", като по този начин предлага и комфорт на премиера Борисов във вземането на международни решения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От пребоядисани *** и деца на доносници и червени номенклатурчици нищо добро не може да се очаква.
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И ОБИКОЛИ ПЕТ ПЪТИ ЕВРОПА НАШИР И НАДЛЪЖ ПАК НА ДЪРЖАВНИ РАЗНОСКИ.
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво стана с европредседателството? Нещо проме ни ли се освен, че баце ходи на мач в Украйна на държавни разноски?
3
4
 
8
 
! Отговори
Сбогом преди 5 години
Закривай ! Терминал 2 ни очаква.Последният който напусне държавата да не забрави да изгаси ламбата.
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С такъв *** президент потник коремното и послушкото иво христов брадичката - толкова!
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бал по време на ч у м а.