Роми към Дончев заради Дончева: Осъдете я или си ходете!

ДРОМ, "Ларго" и БХК искат от вицето да се разграничи от съпругата си
7 юни 2018 15:30,
342
Роми към Дончев заради Дончева: Осъдете я или си ходете!
Снимка: Facebook

Няколко ромски организации излязоха с открито писмо до вицепремиера Томислав Дончев заради изявленията на съпругата му Светлана Дончева във Facebook.

Сдруженията ДРОМ във Видин, "Ларго" в Кюстендил и Български хелзински комитет определиха думите на Светлана като дискриминационни и антиромски и поискаха съпругът й да се разграничи от тях.

"В случай, че откажете да осъдите изявленията на г-жа Дончева и не се разграничите от тях, Ви призоваваме да подадете оставката си", обръщат се организациите към вицепремиера.

Съпругата на вицепремиера разбуни духовете вчера с поста: "Морковите за циганите са на свършване, време е за тоягата!". Думите й бяха свалени от администраторите на Facebook след като бяха докладвани като расистки, а Дончева публикува ново изявление. В него тя обясни, че няма дискриминация в изказването й, защото с него всъщност иска равенство както в стимулите, така и в задълженията и наказанията както за ромската, така и за българската общност.

Още по темата

"Посочените изявления намираме за отявлено дискриминационни, антиромски. Те разпространяват и представят като правилни и легитимни силно вирулентни и вредни стереотипи и клевети, които унизяват ромската общност и подсилват утвърдената в обществото враждебна, принизяваща, обидна и нерядко застрашителна за ромите среда", се казва в писмото на ромските формации и БХК до вицепремиера Дончев.

Според тях подобни изказвания вредят на образа на България като правова и демократична държава.

"Изявления, които използват метафори за наказване на цяла етническа общност, и особено за наказване чрез физическо насилие, несъмнено подбуждат към омраза към етническото малцинство и проповядват приемливостта на подобно насилие. Такива метафори имат и много по-голяма плътност, когато са в контекста на широко разпространено расисткото насилие – и битово, и институционално", се казва още в писмото.

Авторите му смятат, че думите на Дончева не са случайни.

"Макар те да не са лично Ваши, считаме, че предвид че са отправени от Вашата съпруга, Вие, като заместник министър-председател, дължите публично и недвусмислено да ги осъдите и да се разграничите от тях. Толкова повече дължите това, на фона на провала на настоящото правителство да формира успешни и легитимни политики по отношение на засегнатата от тежка бедност част от ромската общност в България", пишат организациите и дават за пример антиромските политики на Валери Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


342
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-накрая някой от по-високите социални пластове да каже това, което всички българи си мислим. Всички си мълчат, само и само да ги обвинят в расизъм. Еми наричайте ни както искате, но на мен ми омръзна от ромски тормоз и неравноправие. Ако някой е дескриминиран това сме ние..Защото ако господата роми могат да не плащат данъци и да живеят както си искат, аз не мога
6
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези толкова са си повярвали че не е истина. Само тормоз и мизерия за тях.
5
0
 
61
 
! Отговори
ами преди 5 години
Божеееее,прибери ги тези комитети....толкова наглост не е истина,че съществува........
4
0
 
58
 
! Отговори
Ромбски свят преди 5 години
или ние, или те - стига сме увъртали, неизбежно ще се стигне до там. Два свята, единият е излишен.
3
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
я сега едни проверки за финансирането на тези организацийки уж проповядващи равни права едва ли не... о ама те не го правели това, а само наглеели? Каква изненада...
2
0
 
93
 
! Отговори
БХК преди 5 години
Всеки който се опитва да вмени, че ромите имат някакви задължения е расист.
1
0
 
88
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според мен ромите дескриминират Дончева и отнемат правото на свобода на словото.А иначе, вас по тази логика кога ще ви осъдят? За кражби, за не плащане на данъци, за принуждаване на деццата ви да просят, за незакони постройки и т.н. и т.н.?