Държавата плаща на лекари, за да остават в България

Това обаче ще е валидно за приоритетни специалности
9 юни 2018 08:48, Елка Василева
51
Държавата плаща на лекари, за да остават в България
Снимка: архив, Reuters

От догодина по-голяма част от специализациите на лекарите ще бъдат плащани от държавата. Срещу това обаче те ще подписват договори, с които ще се задължават да останат у нас, обяви здравният министър Кирил Ананиев.

И в момента държавата плаща по две минимални заплати на лекарите, които специализират дефицитни специалности като анестезиология, патология, педиатрия, спешна медицина, инфекциозни болести и неонатология. При останалите по-търсени специалности заплатите се плащат от болниците, където младите лекари специализират, пише „Сега“.

Идеята е занапред да се разшири броят на специалностите, за които държавата ще плаща. "Например в момента специализират 32-ма общопрактикуващи лекари, а са нужни 300", даде пример здравният зам.-министър Бойко Пенков.

Така стоят нещата и с педиатрите. От догодина заплатите им ще се поемат от държавата, а не както досега - от лечебните заведения, където се обучават. Вероятно ще се промени и размерът на заплащането.

Срещу това обаче лекарят ще подписва договор, с който ще се задължава да остане да работи три години в същата болница, в която е специализирал. Няма обаче държавата да го праща на места, където е преценила, че са нужни лекари, както беше преди 1989 г.

Подобен модел имаше и преди около десетина години, но беше отменен. Допреди няколко години лекарите даже трябваше сами да плащат за специализация, което се сочеше като водеща причина много от тях да търсят реализация в чужбина. Според един доклад на ЕК за макроикономическите дисбаланси на България от миналата година лекарите, които годишно напускат страната, се равняват на 90% от студентите, завършващи медицина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 46--------------------Евтино или безплатно здравеопазване няма никъде,защото е опасно за здравето и живота.
34
1
 
3
 
! Отговори
до 44 преди 5 години
Пожарникарите са положителни герои.Благодарение на тях имам жилище.НО нямат нищо общо с телохранителите специалисти по карате!Да знаеш,че с карате пожари не се гасят!
33
2
 
6
 
! Отговори
до 46 преди 5 години
Това ще е много скъпо.А щом е за здравеопазване ТРЯБВА да е ЕВТИНО!
32
2
 
6
 
! Отговори
идея преди 5 години
Тези дни по телевизии и в интернет тръбяха как полицай сменил гума на кола шофирана от млада жена,както и за друг който превел през пешеходна пътека възрастна жена.А днес по случайност разбрах,че преди 7 месеца е починал доктор Красимир Йорданов от софийската бърза помощ.Извод-всички с медицинско образование да се преквалифицират като полицаи.Едно второ образование и по престижна професия явно ще са от полза.
31
1
 
9
 
! Отговори
лекар преди 5 години
Имам колега на който синът му пожелал да учи медицина.Дори се зачел в атласите по анатомия на Синелников.Колегата така побеснял,че го е бил докато се е скъсал атласа!И успял да го разубеди.Днес "посъветваният" работи престижна работа и се радва на добри доходи!Знаете ли колко мизерно живяхме ние ?Моят син не го съветвах-сам се осъзна и заяви,че няма да става лекар.Зарадвах се ,той направи отличен избор и днес живее добре с професията която работи.В България лекар къща не храни!
30
2
 
3
 
! Отговори
Uhosor преди 5 години
Iztochvat ot benebeto zdravnata bg kasa kato za svetovna olimpiada...
29
2
 
6
 
! Отговори
Az преди 5 години
Докторчето дето му вика оня *** отдолу като си плати обучението прегледът му ще струва от стотачка нагоре.Няма и да си помисли да работи с касата.И да лекува бедни пролетарии.н
28
4
 
5
 
! Отговори
ХоХо преди 5 години
Нашата куха администрация пак се е объркала. Нама нужда да им се плаща за да останат. Да си плащат разходите за обучение пък да ходят където искат.
27
3
 
9
 
! Отговори
стар лекар до млад преди 5 години
Прав си.Бягай бързо и не се връщай.В България може само на екскурзия да дойдеш.Тук таз ипрофесия не се цени и няма да се цени.
26
2
 
5
 
! Отговори
потърпевш преди 5 години
И след като ги лиших от безплатните им рецепти си плащаха както всички.Оплакаха се на партийният си секретар,та и при него давах обяснения.Но вече не ми пукаше от нищо и нямах страхове,въпреки че ме заплашваха!Вярно те ме намразиха,но пък селото ме харесваше и така имах още повече кураж.По някое време дойде и 10 ноември ,та след няколко месеца и кочаните с безплатните рецепти им взеха.Но аз ги бях отрязал преди това.Насилието поражда насилие-това е истината!
25
2
 
7
 
! Отговори
потърпевш преди 5 години
Завърших през 1989-та пръв по успех сред несемейните .Имаше разпределение.Искаха да ме изпратят на другият край на страната,понеже съм без никакви връзки а и бях несемеен.Аз на свой ред казах,че насила като лекар няма да работя и ако трябва ще се занимавам с друго!Та искам да попитам всички поддръжници на насилственото разпределение дали биха посмели да ми бъдат пациенти?Тогава имаше още активни борци против фашизма и капитализма и първи те пропищяха!Не получиха безплатни рецепти от мен.........
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Депутатската заплата трябва да се обвърже с лекарската. Т. 1- Един депутат трябва да получава една пета от лекарската заплата и всичко ще бъде наред. Т.2- Да се забрани на управляващите лечение в чужбина и тогава ще създадат условие на медиците да се обучават и остават в България.
23
2
 
11
 
! Отговори
до 34 преди 5 години
Какви умения според теб ще има изпратеният в някое село лекар след 10 години?След престоя си там ще може да вари ракия,да прави вино,ще бъде перфектен ловец може би,ще се пропие,ще отглежда домашни животни,НО НЯМА ДА СПЕЦИАЛИЗИРА !Ще бъде шеф на ергенското дружество!Насилственото разпределение до там ще го докара!Затова дори и комунистите се отказаха от него.
22
2
 
11
 
! Отговори
do 34(лекар) преди 5 години
Ако беше лекар щеше да знаеш,че ако новозавършил лекар го бутнат по разпределение за 10 години на село после не би трябвало да го търси никой и за нищо.А и аз като лекар не бих ти препоръчал да се прегледаш при лекар който насила е принуден да работи това което не иска!Аз не бих посмял да отида при него!Ако искаме да имаме специалисти би трябвало да им създадем условия за развитие,а не насила да ги караме да работят.Това важи и за инженерите,учителите и другите специалисти.
21
9
 
13
 
! Отговори
Лекар преди 5 години
А всичко може да се реши много лесно-докторчето си плаща ЦЯЛОТО обучение(на 100%) и заминава където си ще!Ако не може-държавна поръчка(както е сега) и при завършване-10 г.договор в Вълчи Дол(или Горно Бърдоквище) по разпределение!Системата така работеше!Това означава "държавна поръчка"-който не му харесва-плаща пълната такса обучение!
20
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
32 те нищо не строят. Просто изгониха младите и вече няма работна ръка. И вместо да спрат с комунистическите си глупости, просто пак от нашите пари ще обучават хора, които после ще им робуват за 500 лв. Проблема е че те си знаят само глупостите преди 89-а и си ни държат в това чудо.
19
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Строим социализма. Трябва да следват развитието на България от 1944 до 1989 година. Бавно и некадърно, много е разрушено и унищожено. Ще откриват топлата вода и колелото отново днешните управляващи "геннии".
18
9
 
7
 
! Отговори
Тим преди 5 години
Незнам какво мислене е това че от студенската скамейка трябва да взимаш голяма заплата на запад взимаш но първо се доказваш че знаеш и можеш и после взимаш имах приятел лекар който е в германия сега но като замина 6 месеца чака да му признаят дипломата и да я легализират през това време нямаше право да практикува медицина и през тези 6 месеца работеше като санитар в болницата която беше подал документи след това 1 година беше на една определена заплата и чак след това му я вдигнаха заплатата
17
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е мантрата. Все безплатно им е в главите. Обаче безплатно за НАШИТЕ , демек ние ( народа) плащаме . А после те си ги нагласят за 3 г да се понаучат и айдеее в лошата Европа , където мама и тати с парите от руската пропаганда вече са купили имоти. А народа пак беден и продължава да го лъжат с великата мантра " безплатно". На запад бизнеса дава стипендии и плаща обучение на студентите срещу договор после за работа. Тук комунистите искат все ние да плащаме за да имат роби да им слугуват
16
1
 
13
 
! Отговори
сравнение преди 5 години
Новозавършил лекар в Румъния започва работа със заплата от 2500 евро.