Държавата плаща на лекари, за да остават в България

Това обаче ще е валидно за приоритетни специалности
9 юни 2018 08:48, Елка Василева
51
Държавата плаща на лекари, за да остават в България
Снимка: архив, Reuters

От догодина по-голяма част от специализациите на лекарите ще бъдат плащани от държавата. Срещу това обаче те ще подписват договори, с които ще се задължават да останат у нас, обяви здравният министър Кирил Ананиев.

И в момента държавата плаща по две минимални заплати на лекарите, които специализират дефицитни специалности като анестезиология, патология, педиатрия, спешна медицина, инфекциозни болести и неонатология. При останалите по-търсени специалности заплатите се плащат от болниците, където младите лекари специализират, пише „Сега“.

Идеята е занапред да се разшири броят на специалностите, за които държавата ще плаща. "Например в момента специализират 32-ма общопрактикуващи лекари, а са нужни 300", даде пример здравният зам.-министър Бойко Пенков.

Така стоят нещата и с педиатрите. От догодина заплатите им ще се поемат от държавата, а не както досега - от лечебните заведения, където се обучават. Вероятно ще се промени и размерът на заплащането.

Срещу това обаче лекарят ще подписва договор, с който ще се задължава да остане да работи три години в същата болница, в която е специализирал. Няма обаче държавата да го праща на места, където е преценила, че са нужни лекари, както беше преди 1989 г.

Подобен модел имаше и преди около десетина години, но беше отменен. Допреди няколко години лекарите даже трябваше сами да плащат за специализация, което се сочеше като водеща причина много от тях да търсят реализация в чужбина. Според един доклад на ЕК за макроикономическите дисбаланси на България от миналата година лекарите, които годишно напускат страната, се равняват на 90% от студентите, завършващи медицина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
10
 
! Отговори
приоритет преди 5 години
Основната медицинска специалност,за която трябва да се сключат договори е психиатрия.Тази държава трябва първо да започне със спешна психиатрична помощ на всички нива.
14
3
 
31
 
! Отговори
t2 преди 5 години
Хахаха тези съвсем не са в час! Как не разбраха, че в България не се задържат специалисти (не само лекари) не заради пари, а заради липсата на нормална среда за развитие. Като се започне от пълната простотия, която те залива от всякъде до пълната девалвация на ценностната система от ранна детска възраст! За кариерно израстване специално на млади лекари ... шанс 0% ако не измрат големите "светила" на бг медицината
13
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боко разпродаде държавата, в Квартал красно се строят небостъргачи след като кмета на КРАСНО село сигурно е взел пари като Иванчева, на мястото има магазин Европа и кметът се прави на ощипан и не знае на кой е, а то на документа си пише, като кмет на София Бойко Борисов тогава е продал за жълти стотинки 7 декара на Христо Ковачки на документа се вижда подписа на Бойко Борисов като кмет, сега тиквата да излезе и да каже защо разпродава България така леко, а кмета на КРАСНО като Иванчева в затвор
12
6
 
25
 
! Отговори
млад лекар преди 5 години
Защо да оставам тук? Тук се котират за много пари само дъртаците над 65г! Отивам там където се цени труда ми и ще бъда добре.Тук системата на работа ,образование и назначаване на работа е толкова сбъркан че просто нямам думи. Хайде като премахнете касата ,като спрете да закривате болници, като намерите достатъчно среден персонал тогава ми се обадете да се завърна и да работя тук!
11
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До д-р Ох БолиМного хубаво звучи, да си млад лекар, ама един лекар като завърши е почти на 26, веднага ти светва една лампичка, че ако отидеш да поработиш 5 години в друга държава или никога повече не се връщаш или оставаш без жена и деца.
10
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1000 лева до Стефан и до всички, които си нямат представа какво говорят. Държавата дава по над 7 хиляди лева на година за един студент по медицина,а самият студент по 900-1000 лева. За мен има голяма разлика в двете числа - едното е да събираш от закуски, а друготото да вземеш заем.
9
1
 
18
 
! Отговори
Dr.Kucho преди 5 години
Късно е либе за китка
8
7
 
21
 
! Отговори
1000 лева преди 5 години
Кой ви е казал, че държавата плаща за обучението на лекари!?Това е герберска мантра и няма нищо общо с истината! Знаете ли колко струва на родителите обучението но един лекар.. или само си вярвате на каквото ви е удобно!?
7
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По добре по-малко лекари че нещо са станали много кисели баровци особено по-дъртите нещо живеят още в комунизма.И като почнат с историите..."На мен в Европа и САЩ злато ще ми дават" Хайде да не се лъжем.Като уморят някой пациент в ЕС или САЩ щото толкова си могат не от злоба ще ходят в "голямата къща да ги преглеждат отзад мускулести кафяви пациенти с оранжеви униформи.В БГ нищо не им правят.Само младите и то жени са свестни.Останолото са си диви селяни.
6
2
 
21
 
! Отговори
Неам нерви преди 5 години
"Държавата" освен да произвежда длъжници и дискриминация, друго не прави!
5
4
 
25
 
! Отговори
Петя преди 5 години
Каквото и да правите, тука ще останат само лекарите, които не знаят много добре чужд език.
4
11
 
17
 
! Отговори
Стефан преди 5 години
Колко плаща държавата / по точни ние работещите с данъците си / за да се обучи един лекар, който след завършването си заминава да работи в чужбина.
3
5
 
16
 
! Отговори
кака Станка преди 5 години
Да не би и тук да се касае за усвояване на едни суми. Да се дават на някои специални деца заплати. От край време държавата се мъчи да си гарантира специалисти. Дава много хубави стипендии, общежития и т.н. Много мамини детенца се уредиха по втория начин. След завършването задълженията за тях отпадат, тъй като това са специални деца с връзки. И сега май май ще стане така.
2
3
 
28
 
! Отговори
българин преди 5 години
Само много луд лекар може да остане в България ,след като в Германия начинаещ лекар тръгва с 6000 хил. евро заплата !!
1
16
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
значи първо му се плаща да специализира, после да натрупа 3 год. опит, и чак тогава да отиде по чужбините....като изграден вече лекар. така де, ние ще сме опитните свинчета,в/ху които да се учи, ЕС ли така иска ?