Властта се прицели в имотите: Празните жилища – с по-висок данък

Целта е да се удари нелегалният пазар за отдаване под наем
Обновена: 29 юни 2018 11:20 | 29 юни 2018 11:15, Анисия Иванова
456
Властта се прицели в имотите: Празните жилища – с по-висок данък
Архив: Булфото

Празните жилища да се облагат с по-висок данък и по този начин да бъдат накарани собствениците им да ги изкарат на легалния пазар за даване под наем. Това е една от идеите, залегнали в новата Националната стратегия за жилищната политика, която ще бъде пусната за публично обсъждане.

Според зам.-министъра на МРРБ Малина Крумова по този начин ще се коригират дисбалансите на пазара на имоти, довели до наличието на 1,2 млн. незаети имоти, като в същото време много от българските граждани живеят в пренаселени жилища.

В тази връзка тя припомни и липсата на социални жилища. По думите й в стратегията се предлага да се търсят мерки за решаване на тези проблеми, включително и данъчни.

"Факторите, определящи този дисбаланс, са много. От една страна, и това, че голяма част от жилищата в България са частни, което не позволява да се провежда публична политика за привличане на млади хора с по-ниски цени на жилищата или други по-благоприятни условия. Освен това има неразвит наемен пазар, като едновременно с това част от имотите се дават под наем нелегално, включително и през различни интернет платформи", обясни тя пред "Монитор".

Малина Крумова допълни, че документът ще с хоризонт поне до 2050 г. и една от целите му ще е обновяването на жилищния фонд.

"Другият акцент е намирането или създаването отново на техническата документация на имотите“, каза тя. По думите й немалка част от проблемите се коренят именно в липсата на такава документация и не е ясно какви мерки трябват за поддръжка на сградите.

Зам.-министърът смята още, че събраната информация ще помогне и за подготовката на детайлен анализ на състоянието на жилищния фонд у нас и по-точно пресмятане на необходимите инвестиции за обновяването му.

"За 44 000 сгради е необходимо обновяване, но до момента са отделени средства за 2000“, уточни тя. Според нея засега не се знае от следващия програмен период какъв ще е ресурсът от ЕС за саниране на жилища. Тя подчерта, че субсидията ще бъде намалена и само за социално слабите ще остане 100%.

По време на форума за енергийна ефективност, проведен в четвъртък в София, стана ясно още, че в други страни членки на ЕС акцентират на финансовите инструменти.

В Латвия например държавната субсидията не надвишава 50%, а банките, отпускащи заеми на домакинствата, за да платят своя дял в проекти за обновяване на кооперациите, следят изкъсо качеството на изпълнение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


456
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
23
 
! Отговори
Брокерче преди 5 години
Аз викам да надуем с още едни 5-10% цените по тоз повод!
17
36
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е правилна мярка. Сега при тези изключително ниски данъци, много "инвеститори" от София си купуват по няколко апартамента, отдават ги под наем незаконно или ги държат заключени, разходите им за тях са минимални, приходите големи и те не работят нищо и само висят по кафенета и молове.
16
9
 
8
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До АнонименОт кой беден българин, тоя с по 3-4 апартамента и вила ли?
15
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Тя подчерта, че субсидията ще бъде намалена и само за социално слабите ще остане 100%." Елате да видите в Перник какво се казва социална политика. Целия блок го пишат социално слаби и го санират целия с европейски пари, без собствениците да дадат 1 стотинка за това.
14
8
 
45
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
Мaлоумници, трябва да е точно обратното. Така се оскъпява съответно и отдаването под наем.. Освен това няма как да се докаже, че даден имот не се обитава с изключение на тези, които са запуснати и имат съответния вид.. И въобще от къде на къде ще прилагат безумните си стратегии върху частно имущество?
13
3
 
50
 
! Отговори
Св преди 5 години
Тук има една единствена опорна точка в статията - "липса на социални жилища". Т.е. липса т.нар. общински жилища, за настаняване на крайно-нуждаещи се. Това вдигане засега е само да принудят хората да си отдават жилищата под наем на не толкова приемливи наематели, или да ги продадат, за да може общината или неправителствени орг да ги изкупят на безценица. Та не се чудете, как един ден от стената на съседа дочуете мощни маанета. Това вече не е празно жилище - това е интеграционно жилище. Честито.
12
2
 
40
 
! Отговори
Запознат преди 5 години
Искат да ни измучат до последно!!!
11
0
 
30
 
! Отговори
Константин преди 5 години
До Анонимен 6 Как няма да се опитва, сега ще ни стоварят 50-100 хиляди бежанци, трябва да се храни това. Очаквам следващото да е да ти обложат и данъка с още един данък.
10
0
 
31
 
! Отговори
цървул скитник преди 5 години
А онези де нямат жилища ще се облагат с акцизен данък, за да могат олигарсите да си продадат *** де ги настроиха из бг.
9
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да му мисли цецко ухото, кривоглавия неандерталец с вид на дете от помощно училище. Или тъща му.
8
5
 
51
 
! Отговори
Имотен преди 5 години
Ало, ало журналистите, тази статия скълъпихте ли я или на министърката са й се възбудили *** между ушите и тя ражда тоталитарно-дрмократични, непазарни идеи за решаване на социален въпрос. Драга ми другарке, аз ще си стопанисвам собствеността както намеря за добре. Ако искате да я национализирате чрез демократични, ценностни, рекетьорски мерки, да вие имате опит и персонал за това. (Да бъде продължено)
7
0
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сигурен съм, че в България всичко това ще се направи с мисъл за доброто на хората! Изобщо не може да е с цел събиране на още едни пари от народа!
6
4
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата се чуди откъде да изсмуче още пари от и без това бедния българин!
5
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКато се създаде нова служба, назначат се служители, наемат се офиси, купят се автомобили /може и високопроходими/ и се имитира дейност.
4
31
 
22
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Ако просто вдигнат данъците за не-основно жилище всичко ще си дойде на мястото. Никси данъци за основното и много високи за всички допълнителни.
3
2
 
33
 
! Отговори
а колите преди 5 години
а бракмите изоставени по паркинзите с какъв данък ще са ?
2
7
 
47
 
! Отговори
ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ! преди 5 години
Пригответе се за вдигане на цените на жилищата!
1
0
 
88
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как ще се доказва, че жилището е необитаемо?