Китайските инвестиции да са държавна политика!

Керемедчиев: Срещата "16+1" е важна колкото еврошефството
Обновена: 6 юли 2018 23:20 | 6 юли 2018 22:56, Елка Василева
24

 

Ключовата визита в София на министър-председателя на Китайската народна република Ли Къцян е изключително важна, а важността ѝ може да се сравни с българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Това е мнението на бившия заместник-външен министър Милен Керемедчиев, който определи няколкодневното посещение на Къцян у нас и голямата делегация, която представя Китай за нещо безпрецедентно.

България е домакин на утрешната среща по формат "16+1", на която ще се говори за развитие в сектора на транспорта и енергетиката. Според Керемедчиев инвестициите от Китай у нас за последните над 15 години са едва около 300 милиона евро, което е значително по-малко от другите страни в региона.

"Ние трябва да превърнем привличането на чуждестранни инвестиции от Китай в държавна политика", заяви категорично бившият заместник-външен министър Милен Керемедчиев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му, за да стане това, трябва българската държава да е готова да отговори на въпросите, които китайската страна поставя, за да инвестира, а те са свързани най-вече с държавни гаранции и съфинансиране от наша страна.

"Не трябва по никакъв начин да повтаряме грешките, които направихме с Катар и Саудитска Арабия, когато имаше също огромни интереси, огромни делегации дойдоха, посещение имаше на много високо ниво. И не се сложиха интересни проекти на масата", коментира Милен Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му сега трябва да представим трансгранични, регионални инфраструктурни проекти пред китайската делегация, с които според него ще предизвикаме много по-голям интерес.

Вижте видеото на Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Jo6 преди 5 години
КИТАЙЦИТЕ МОГАТ С ИНВЕСТИЦИИ ДА НИ ОПРАВЯТ И ЖП-то, ДА ПОСКТРОЯТ ТУНЕЛА, ДА ПОСТРОЯТ АЕЦ И Т.Н. НО КАКТО СЕ КАЗА ПО ДОЛУ, ПАРИ НА МУТРИ НИКОЙ НЕ ДАВА...
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой няма да даде парите си на мутрите без да е принуден да го направи.
20
1
 
5
 
! Отговори
кратун преди 5 години
От държавни инвестиции полза няма,не може да се краде!А да не говорим,че за боко няма проценти!Нищо няма да стане!
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е популистка игра, нашите илитерати ще послушат западните си господари и Китай ще оттегли проектите си, защото всъщност ние нямама политици, а едни палячовци, на които западните кукловоди им дърпат конците.
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нашите държавници въобще не са Дипломати. Меркел и приятелиет й от Франция налагат санкзии на Русия. Цялата вишеградска четворка плюс АВстрия, Италия и Тръмп протестират, канят се двустранно да отменят санкциите, нашия ББ си слушка Меркел. Меркел иска да ни набутва 60 000 имигранти - другите протестират нашия си слушка. Води се търговска война между Китай и САЩ, а също САЩ и ЕС. Меркел първо ни скарва с Тръмп, сега с Китай. ББ трябва да е по-дипломатичен, гаф след гаф прави.
17
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДНес точно идва китайският премиер, договаря бизнес за милиарди и бам - спряхме 62 китайски лекарства. Жесток дипломатичеки фал! Не можеше ли да изчакат два-три дена, да си замине китайският премиер? Тези лекарства са внедрени у нас още от 2012 г, нищо нямаше да стане за три-четири дена. Но ЕС пръдна и ние се нас-ахме. А Германия и Франция си имат интереси във търговската война срещу САЩ
16
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без ЕС не можем,без съюз и обединение нищо не става,но трябва да провеждаме и собствена държавна политика,за огромно съжаление герберите са неспособни да провеждат национална политика,в полза на държавата ни и непрекъсната работят в ущърб на държавата,защитавайки чужди интереси,създавайки огромна корупция и неспаведливост.Гола вода!БСП също са европейска партия,но кадрите им са на много по-високо ниво от гербаджиите и успяваха да балансират между чуждите и държавните интереси много по-умело.
15
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименДоколкото знам Германия и Франция купиха пристанището в Солун,а китайците в Пирея.Но големите държави в ЕС постъпват некоректно спрямо останалите,защото ни забраниха да търгуваме е с тези държави с които те търгуват най-много и имат милиарди приходи,това е дискриминация.Освен това ни набутват със заеми,както в Гърция и изкупуват всичко на безценица и с бухалки,превземайки държавите ни и превръщайки ги в колонии.За съжаление,гербаджиите също се оказаха неспособни,ялови политици и вр
14
2
 
8
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
Ако се обвържем икономически ние и другите страни от ЕС с Китай и Русия ще станем един голям Евразийски съюз. ЕС е беден като нас и за да просъществува ще му трябват икономически инжекции,и ще ги получат в лицето на Китай. Не можеш само да печаташ евро до безкрай без никакво покритие.
13
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китай нищо не могат да направят сами в свят доминиран от САЩ.За добро или за зло САЩ са част от евроатлантическата общност.
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македонче а ако света тури мито на петродолара какво става и се окаже, че не искаме вече петродолари, а петроюани.
11
1
 
11
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
Китай и Саудитска арабия имат огромни резерви от валута в следствие на продажбата на стоки по целия свят,а арабите на петрол и се чудят къде да ги вложат. Има голяма вероятност да вложат много пари и да им работим като китайци,т.е. за жълти стотинки...
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно сега в китайския валсартан влаган в производството на източноевропейските фармацевтични компании-едно от най-продаваните лекарства против кръвно, ЕС откри канцерогенен примес.Ето така се прави политика!
9
0
 
2
 
! Отговори
8 преди 5 години
Китай спи и за бг мисли
8
5
 
11
 
! Отговори
до 7 преди 5 години
Ти имаш ли си на идея Китай колко инвестиции имат в ЕС, Китай купуват всичко наред учи китайски момче. ЕС се отказа отдавна от държавничество, частника продава както му падне. Дали ще инвестират у нас или ще идат в Румъния или Сърбия все от някой китайски АЕЦ ще купуваш. След време ще се лекуваш в някоя китайска болница и ще дърпаш заеми ог некоя китайска банка
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Китай отчаяно му трябва европейския пазар.БиБи е минал на инструктаж, останалите 15-също.Ясно е, че се имитира дейност.Това ми напомня на куче със строг господар, на което ама много му се иска да налапа мръвката, която му предлага непознат, но знае горкото, че стопанинът му ще го пребие, ако го направи.
6
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Време е червените лакеи да превърнат България в китайски васал,за да защитят руските интереси!
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къв е тоя плъх и във колко АЕЦ.-а е инвестирал, гледай си твоите инвестиции бе морски не си пъхай носа в чуждите работи, аман от експерти.
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Естествено, че китайските пътища ще са платени!Това, че вие ще ги платите е ясно.Ясно е, че и китайският ток ще е платен-няма кой друг да го плати освен вас.Единственото хубаво е, че ЕС няма да пусне Китай дори в задния си двор.Цветанов се е изпуснал и е казал една истина, а Борисов е едра примамка белким Chaina отпусне заем на EU.
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ходиха в Катар, където ги посрещнаха с чаршафи и джапанки. Какви проекти на мудните араби? Китай е сериозен инвеститор, ще ни използва срещу западните празноглавци. Гърция и България стават вход за Европа на китайците. Европа много искаше Гърция да си продаде пристанището. Те го продадоха на китайците, за да накажат европейските празноглавци.