Плевнелиев извън политиката: Слави не е фактор, Радев – популист!

Румен Радев се опитва да раздели ЕС, играе го популист!
11 юли 2018 09:00,
474
Плевнелиев извън политиката: Слави не е фактор, Радев – популист!
Снимка: архив Reuters

Румен Радев си остава генерал популист и не се доказа като президент обединител на нацията. Това смята президентът Росен Плевнелиев (2012-2017). Според него наследникът му в "Дондуков" 2 прави опити да раздели Европейския съюз и залита към Москва.

"От един държавен глава се очаква да бъде благороден, широко скроен, справедлив, да работи за доброто име на България по света. Не му отива да всява съмнения, да говори неистини. Успехът на кабинета през българското председателство на ЕС е категоричен. Всички европейски лидери и лидерите в региона благодариха на българското правителство за постигнатия успех. Единствен Радев омаловажи постигнатото, търсейки евтин пиар", твърди Плевнелиев пред "24 часа".

Още по темата

Президентът Румен Радев разкритикува хвалбите на правителството за преминалото вече европредседателство, но пък Плевнелиев пита: "Кое не одобрява президентът Радев? Девиза “Съединението прави силата” и че българското правителство положи много усилия за постигането на единство в ЕС в критичен момент? Или историческата среща на върха на ЕС със Западните Балкани, с постигнатото пълно съгласие по декларацията от София и препотвърждаването на европейската перспектива за държавите от Западните Балкани? Или не одобрява постигнатото пълно съгласие за инвестиции и свързаност на Балканите? Или падането на роуминг тарифите за всички държави на Балканите?"

"Радев си остава генерал популист и не се доказа като президент - обединител на нацията. Той не изгради никаква тежест и никакви контакти на международно ниво за разлика от премиера Борисов и правителството. Президентът Радев направи неуспешни опити да раздели ЕС", смята Росен Плевнелиев.

Според него Радев се опита да раздели съюза с противопоставяне на санкциите срещу Русия, както и позицията му за Споразумението за свободна търговия с Канада.

"Той не изгради собствени визия и контакти, няма никаква тежест и международен успех - нито на Изток, нито на Запад", посочи Плевнелиев.

Според предшественикът на текущия президент оттук нататък Румен Радев може да играе единствено вътрешнополитическа роля и да бъде популист. Нещо, за което Радев дал сигнали още при встъпителната си реч пред Народното събрание - "реч без идеология, ясни ангажименти, приоритети или ценности и не за стратегически действия, а заявка за популистки действия". Според Росен Плевневлиев обаче ако Румен Радев състави партия тя ще бъде в услуга на Бойко Борисов. 

"Радев ще участва на всяка цена на следващите избори. Той е генерал, а генералите водят битки - понякога безсмислени. Битката в никакъв случай не е самоцел, нито смисъл. Смисълът е в устойчивия мир, който е базиран върху баланс и перспектива в обществото. Победата не е за генерала или за политика. Почти всички политици допускат баналната грешка да преиграят с властта. Радев е в същата група", посочва още Плевнелиев.

Запитан дали един друг фактор - Слави Трифонов, би бил заплаха за Бойко Борисов, Плевнелиев е категоричен - едва ли.

"Но всеки опит да се заиграе с политика завършва крайно неуспешно. Да не забравяме, че на изборите през 2009 г. Слави игра със свой мажоритарен кандидат във Варна. През 2011 г. подкрепи на президентските избори Меглена Кунева. Цялото шоу - и сценаристите, и екипът, цялото телевизионно студио водеше кампания. Гордея се, че доверието на българския народ получих аз. Не мисля, че Слави може да бъде сериозен политически фактор", посочи президентът.

А дали Росен Плевневлиев може да обедини дясното?

"Най-отговорно заявявам: Не, не и не. Не е това моята роля. Аз обещах на българския народ да бъда активен гражданин, но не активен политик. Няма да се връщам в политиката, но искрено се притеснявам от тоталния разпад в дясното пространство", посочва Росен Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


474
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
259
5
 
26
 
! Отговори
Банова преди 5 години
Росене, сложила съм дилдото и те чакам, а ти ръсиш глупости из медиите.Слави не е фактор, ама ще събере пъти повече хора от тебе. Радев бил генерал, ама по-добре генерал отколкото гейша която радва американците.Да напазаруваш, купи масло и гледай за краварката в долния ъгъл и после искам пак да напишеш писмо на Тръмп и да му се скараш пак, защото иска да се вижда с Путин ***.
258
3
 
20
 
! Отговори
158 преди 5 години
Тоя *** не може да осъзнае, че рейтинга на Радев е толкова голям именно заради него! И заради пародията му на президентстване и заради медийните му изяви и *** изказвания..
257
4
 
24
 
! Отговори
НИКИ преди 5 години
Точно Вие ли г-н Плевнелиев давате оценка за работата на заместника Ви...Забравихте ли Вие как, колко и пред кого ли не се издънихте....
256
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Койе е вкарал повече, Плевнелиев или Бербатов?
255
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плевнелиев, стои далече от котките.
254
4
 
28
 
! Отговори
А ти си преди 5 години
плъшок. Нищо повече. И никой не се интересува от мнението ти. Нито преди, нито сега.
253
2
 
11
 
! Отговори
Велин преди 5 години
До 247 : Явно и на Вас Ви липсва фес !?!?!? Говорим за историческа истина , не за лични чувства. И понеже онези руски войни са си свършили през 1878 г. работата си спя съвсем спокойно, особено след като горепосочения *** не само България по света.
252
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
257, възможно е, но както казах, Слави на концерт ще събере повече хора, отколкото Плевнелиев на избори.
251
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПЛЕВНЕЛИЕВ И РАДЕВ Е ЕДНО И СЪЩО - ПРОДУКТИ НА БКП
250
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТочно така - това си е негово право - ти цвъкаш из форума непрекъснато нали ????
249
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКак Слави да не е фактор, като инициира референдум с широк отзвук?--------------------Този е толкова празен, озлобен и нещастен човечец. Какво ми го хвалите бе. Да не говорим как се извърта като слънчоглед. ОТВРАТ. Референдум правил бок лука. Стана за резил и продължава да се резили. Как пък толкова години не се намери един по-добър от него шоумен - залежа се в тази телевизия. И между другото - ако не е бенда му е пълен въздух...............................!!!!!!
248
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
254, напротив, плевнята се занимава с политика платено, като от време на време се изцвъква по някои въпроси.
247
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
неоколониализма се лекува с клизма
246
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИстуканТова е един потъващ кораб, излизащ от политиката. $$$$$$$Да - той каза и го направи - не се занимава с политика. Държи на думата си човека. Но това за вас е мираж - не знаете какво е дадена дума.
245
1
 
21
 
! Отговори
Велин преди 5 години
"Патриотът" пред тапета със Скалистите планини; Чехословакия- та; широкоскроеният президент с двуметровото яйце на Фаберже дар за Папата; момчето от германските "паткинзи" ; главнокомандващият, който не може да се завърти кръгом; човекът чиято съпруга не пожела нито веднъж да застане до него ....... Дали да продължа !?!? Явно времето няма да ми стигне !!! С една дума - *** !!!!
244
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как Слави да не е фактор, като инициира референдум с широк отзвук? Обзалагам се, че Плевнелиев няма и една хилядна, от ресурса който Слави би могъл да мобилизира на избори. Слави само на концерт ще събере хиляда пъти повече хора, отколкото Плевнвлиев има общ брой подръжници.
243
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя такъв оня онакъв-я кажи нещо за себе си ?
242
1
 
15
 
! Отговори
Истукан преди 5 години
Това е един потъващ кораб, излизащ от политиката.
241
0
 
20
 
! Отговори
Склерозата преди 5 години
Абе тоя скору не сме го кълнали,забравих ме го
240
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВелинЗабравиха ли как на Трети март пропусна в речта си да благодари на руските войници!?---------------------Спокойно де - вашичкия ушатко с наболата таралежена главичка и наколенти беше сложил пред КГБ попчето. Всичко е наред. Спи спокойно. Лека нощ