Борисов видя нов проблем: Не в нелегалните, а в легалните мигранти!

"Мигрантската вълна е намерила всички държави неподготвени"
109
Борисов видя нов проблем: Не в нелегалните, а в легалните мигранти!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Проблемът вече не са нелегалните, а легалните мигранти, на които България трябва да предостави убежище, смята премиерът Бойко Борисов, който беше атакуван от червената шефка Корнелия Нинова по време на парламентарния контрол, че кабинетът му не се справя с кризата.

Още по темата

Борисов обаче ѝ отговори, че и кабинетът на Пламен Орешарски, излъчен от БСП и ДПС, не е бил подготвен за бежанската вълна.

"Но истинският проблем сега не е в нелегалната, а в легалната миграция, защото всеки, който дойде на границата и поиска убежище, ние сме длъжни да му ги дадем", призна той и предупреди опозицията да е внимателна в изказванията си по темата с мигрантите понеже "има няколко подводни камъни, включително и в Хага".

"Следят ни и групи френски адвокати, и неправителствени организации за всяко изказване по темата заради правата на човека", каза Борисов.

Според него проблемът е, че легално миналите, които са в ЕС, трябва да се върнат в третите страни, от които са дошли, но възникват няколко въпроса как да стане това.

"Те също имат права, второ, когато ги върнат в България - къде да ги държим – в център от отворен тип, само че ние имаме рекордьори и от тази сутрин дори - един сириец го хващат 40 пъти на границата и пак го връщат в центъра", обясни още премиерът.
 
Според него темата с миграцията, ако беше решена и имаше категорична позиция на ЕС, "нямаше да се търкаля толкова години".

"По тази тема от всички протоколи, които се пазят, от моите изказвания в ЕС, ако има нещо, за което да ми е най-чиста съвестта, това е миграцията. Още от 2015 г. ясно на всички им казах, че това, което правят в момента ще доведе до катастрофа", посочи премиерът.

Той е убеден, че мигрантската вълна, заради войните в Сирия, Ирак, Либия, е намерила всички държави неподготвени, в това число и България.

"Аз съм човек, който винаги казва истината, това е важното, защото и вашето правителство, и нашето в началото не бяхме добре подготвени, нямахме подготвена жандармерия, гранична полиция, нямахме предпазни съоръжения, след това се промениха закони и от Брюксел дадоха пари и се купиха нови облекла, автомобили, термокамери и сега пазим границата на Европа добре и всички го казват това", настоя Борисов.

Иначе той призна, че заради тези 60 000 мигранти, които са минали границата ни, не може да се каже, че е била добре пазена преди години.

Според него Европа е длъжна на тези хора от страни, които са били колонии, но пък България не е имала такива.

Той беше категоричен, че не се е съгласил да се връщат мигранти отново у нас.

"Не съм се съгласил, не се съгласих и се надявам с подкрепата на парламента на удържим тази позиция, защото тя ще бъде атакувана сериозно, Гърция, Италия се съгласиха, от граничните държави, само ние не сме", настоя Борисов.

И все пак той увери, че на бежанците от войни страната ни е готова да помогне за известно време, а след това да ги върне в страните, от които бягат.

"Ако има война и хвърчат ракети от едната страна, от другата страна, ще им дадем убежище, ще се грижим за тях 2,3,6 месеца и после ще си ходят, и ние така сме бягали като са дошли османлиите", обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов няма ли да си седне на дебелия г.з и да ни остави пони днес на мира. Тая е 4-тата статия за него.Да ходи да си гледа внука.
22
1
 
8
 
! Отговори
Нестор преди 5 години
До к0нсерваАми като не знаете къде е дръжката на автомата, така ще стане..
21
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези правозащитници които уж следели из късо правитолството ни ,няма ли кой да им припомни ,че мигрантите имат пълното право да се заселят там където желаят,а те в България не желаят!Като ,че я караме по правата на човека ,то нека тези френски защитници да ги спазват!
20
1
 
19
 
! Отговори
к0нсерва преди 5 години
нали нямаше да ни връщат мигранти, сега обаче, както казах и от самото начало, друга песен се пее... на нашата застаряла и умираща нация тия 100 000 дето ще ни върнат и до 15 най-много 20 години сме асимирани и претопени!!
19
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хареса ми идеята на Бойко! Защо наистина не вземем да го осъдим в Хага за геноцид? То се видя, че тук няма кой да го осъди.
18
1
 
11
 
! Отговори
Валери преди 5 години
Не османлии а турци.Бойко да се научи да казва нещата правилно!
17
4
 
9
 
! Отговори
мммм дааааа преди 5 години
Само Руснаците могат да оправят проблема като през 1945-та.И в БГ пак да трепят самозабравили се червени фашисти милиционери като борисов по улиците
16
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като западняците и по -конкретно Германия ,която ги покани и връща обратно в държавите от където са влезли в ЕС,то пограничните държави имат пълно право да изгонят мигрантите от ЕС.Такава позиция трябва да заеме България !Обаче Борисов няма смелост да го каже това на г-жа Меркел!
15
1
 
19
 
! Отговори
май е логично преди 5 години
Естествено, че ще станем мигрантско гето. В българия (с малка буква вече) много отдавна няма производство, демографският срив води до умножаване на високограмотни и работливи роми, няма среда за бизнес - изключително функционираща съдебна система, кадри бол. Имаме терени. Европа пък има мигранти. Логично е да са тук, където и без това все тая какви зулуми ще направят. И все тая дали те ще се множат или само шведите
14
1
 
6
 
! Отговори
ЕРИК преди 5 години
До Ала-Бала//Съгласен ,сега остава и те да са съгласни.В личен план харесвам азиатките ,приличат на нежни порцеланови статуетки,много са изящни.Когато веднъж преди много години ,споделих това с моя колежка ,та смеейки се ,ми каза ,че това било зовът на кръвта.
13
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има такъв проблем, верно!Никой от легалните мигранти не ще да дойде насам...Да им се чуди човек на акъла, при толкова много "СТАБИЛНОСТ"...?
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи тези 60 000 ще ни ги върнат, няма мърдане..
11
1
 
27
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Проблемът на България е ниският жизнен стандарт на хората. Ниските заплати прогонват младите хора. Тези, които остават не раждат.Нацията ни се топи.Ромлянизация се.Застарява ...Не се ли реши този проблем всичко останало е без значение.
10
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ах , и намеци за Хага прави , ми дай да видим първо, колко се зачитат правата на Българите в собствената им държава, и тогава да говорим за мигрантите .
9
7
 
7
 
! Отговори
Ала-Бала преди 5 години
Има един начин да се справим с проблема. Да се заселят в България 2-3 мильона млади китайки и китайци! Да се пита чичо Доналд, дали ще разреши!
8
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При Орешарски имахме 50 000 нелегални мигранти, сега при Борисов са нула.Кой е тогава по-добрият управляващ ГЕРБ или БСП?
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Страдаме от комплекси или нещо, вечно някакви сравнения с тоя оня, абе ти ще си отговаряш за своите дела не за тези на Орешарски.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като вижда проблем проблема се решава с пари и работа баце ане с лежане тия ще лежат из общините и държавните институции и крадат крадат от нас и затова народа бяга
5
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали бяха инженери, лекари какво стана сега този не знае ли, че е там за да управлява, а не да се изживява 10 години като опозиция на Орешарски. Почвам да се чудя какво става.
4
4
 
8
 
! Отговори
Garibaldi преди 5 години
До Ех Бойко БойкоНикакви виновни не търси, той просто следи на къде духа вятъра. Усети, че да го играеш бабаит на гърба на мигрантите носи консенсус, особено из межу националистките амеби без грам памет.На него не му пука нито за легалните, нито за нелегалните мигранти. Това е фарс, целият държавен апарат се занимава с теми за които въобще не му пука. Това което интересува Бойко е продажбата на оръжие, трафикът на дрога и органи, също така комисионните от евро-проектите.