БСП иска разследване за убитите животни в Странджа

Министърът да даде отговори пред НС, искат левите
Обновена: 14 юли 2018 18:07 | 14 юли 2018 18:07, Анисия Иванова
137
БСП иска разследване за убитите животни в Странджа
Снимка: Facebook

БСП иска разследване и истината за убитите животни в Странджа. За това се настоява в позиция на Левицата, изпратена до медиите.

Посещението на министър Порожанов е закъсняло. Още преди седмици народни представители от БСП за България предупредиха за случващото се. Животните вече са избити, поминъкът на хората е отнет. Даваме си сметка, че когато тръгне опасна зараза, мерки трябва да се вземат. Но въпросите днес са повече от отговорите и ние ще настояваме министърът на земеделието да даде отговори пред Народното събрание.

Още по темата

1. Пропорционални ли са предприетите мерки или отново става въпрос за ненужно престараване? Защо не се поставят под карантина засегнатите стада, докато се вземат нови проби? Безспорно ли е, че наистина става дума за чума? Защо при високата смъртност от болестта, умрели животни няма, нито пък, по свидетелства от района, болните животни са развили характерните симптоми?

2. Лъжа е, че хората ще бъдат компенсирани изцяло. Компенсациите за убитите животни не са по пазарни цени, което прави невъзможно бързото възстановяване на стадата. Не са предвидени компенсации за пропуснатите ползи. Не се говори за това, че липсата на животни води до други загуби - договорите за ползване на пасища, например, няма как да бъдат продължени, а с това хората губят и правото да получават европейски средства по тази линия. Как ще си плащат кредитите, с които са изграждали своите стопанства и стада - държавата не планира подкрепа за това. Ние настояваме за бърза и пълна компенсация, вкл. за пропуснатите ползи и искаме правителството да предложи бързи законови промени, ако такива се налагат.

3. Настояваме за пълно разследване на източника на заразата и ясно поемане на отговорността за допускането на заразени животни на българска територия - функционира ли оградата на границата с Турция, как заразени животни са проникнали в България, осъществяван ли е необходимият ветеринарен контрол върху новопридобити животни?

4. Крайно време е правителството и управляващото мнозинство да си отворят очите за проблемите на малките погранични общини. Обезлюдяването е проблем не само на общините и на населените места, а проблем на националната сигурност. Ето защо настояваме да бъде приета и реализирана програмата Странджа-Сакар, разработена съвместно от общините Тополовград, Елхово, Болярово, Средец и Малко Търново. Предизборно всички партии изразиха подкрепа за тази програма, но след изборите ГЕРБ и Обединените патриоти забравиха за нея. Ние обаче не забравяме!

Ще се срещнем със засегнатите стопани, с кметове, с европейските експерти, които пристигат в България, за да установим истината, да помогнем на хората от региона и да се потърси отговорност на виновните лица.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
7
 
5
 
! Отговори
До 55 виж истината преди 5 години
Не съм *** и не съм червен. Ти обаче не блестиш с ум. КОЙ СИ Е ВЪРНАЛ ОТ ЧУЖБИНА? На статистиките на платената алфа рисърч ли вярваш?. Я прочети, че официално сме под 7 милиона. През 1945 е имало повече раждаемост. Неофициално по- добре е да не знаем колко българи има в България. В малките градове има само пенсионери, но ти виждаш само София.До 5 години кой ще остане не знам, Бойко за еврото се готви. Не бъди като кон с капаци. Ама сигурно си като онези дето казваха:,, Който не скача е червен
59
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ- ЕДНА ГОЛЯМА ДУПКА ! 9 години . И ЕТНИЧЕСКО ПРОЧИСТВАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯТ ЕТНОС . С ЕДНА ДУМА, ГЕНОЦИД !
58
1
 
8
 
! Отговори
Поправка на 57 преди 5 години
Други - 11.5 г. -мъртвило, без спомен за нещо направено
57
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 38 И д и от ! Миналата година България е нямяляля с над 53 хиляди човека . Умрели и емигрирали ! Статистика -факт ........... А през 2009 само 27 х по .малко жители .
56
6
 
11
 
! Отговори
До 53 преди 5 години
"Остави комунизма, какво направи великият ти герб през последните десет години от както са на власт за да спре мизерията в Странджа Сакар?" Отново *** лъжи!!!На власт след 1990: БКП/БСП - 10 г. - Направиха едно голямо НИЩО. А за Странджа Сакар? Пак нищо - оставиха същата мизерия, както си беше и по соц. време.ГЕРБ - 6.5 г. - Вдигнаха България на крака във всички области. Извадиха я от дълбокото блато, в което я вкараха кому.нистите.Други - 1.5 г. - мъртвило, без спомен за нещо направен
55
9
 
10
 
! Отговори
До 38 преди 5 години
"Вълната от емигриращи сега е най-силна? От ,, хубав" живот ли е???" Пак лъжи!!!Неграмотен червен тр.ол. В момента има масово завръщане на българи от чужбина. Не слушате ли интервютата им??? Казват, че вече имат надежда и масово ще се завръщат, защото условията в България се подобряват. Намаляват и напускащите. Всичко, което пишете е само във вашите болни мозъци и защото така ви се иска. Желаете да изгоните умните българи, защото имате изгода да манипулирате неграмотните.
54
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БСП сто години да са на власт, не могат да направят това което ГЕРБ постигна, по голяма мизерия от по времето на БСП не е имало и не съм изпитвал, никога БСП на власт за да я има България.
53
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Остави комунизма, какво направи великият ти герб през последните десет години от както са на власт за да спре мизерията в Странджа Сакар?НИЩО ли?Да! НИЩО!
52
0
 
2
 
! Отговори
Байфидан преди 5 години
До 45 анонимник. Абсолютни глуппости си написал. Не се пробвай пак.
51
7
 
7
 
! Отговори
Тодор преди 5 години
Стягайте се братя българи , имаме много неща да оправим !
50
7
 
14
 
! Отговори
Куку преди 5 години
Някой престъпник министър или депутат напълни джоба от ЕС за сметка на трудовите хора от Странджа , Дано да му изсъхнат топките и Господ го накаже
49
0
 
3
 
! Отговори
Козаро преди 5 години
Да се разбере незабавно кой утрепа пръча с големите вити рога?
48
8
 
13
 
! Отговори
Вет.лекар преди 5 години
Единственото нещо,в което подкрепям БСП,е да разследва масовото убийство.Колегите избиха над 3000 здрави животни.
47
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Извън емоциите мерките са абсолютно наложителни колкото и да ми е жал за хората трудили се да отгледат горките животни. Съчувствам им искрено и се надявам да бъдат справедливо компенсирани.Има разписани строги процедури в подобни случаи с цел да се предотврати епидемия в цялата страна.
46
5
 
13
 
! Отговори
А преди 5 години
Ако тези заразени животни, бяха хора, пак ли щяха да ги евтаназират, дори и здравите. Дали е миостиво това разрешение на проблема, защото не хуманно.
45
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-голямата комунистическа структура в БГ е ГЕРБ. Нормално Е КАТО СТАВА ВЪПРОС ЗА КОМУНИЗЪМ НАЙ-МНОГО ТЕ ДА *** И ДА ЛЕЯТ ПОМИЯ.А дебелия им *** не се наяде и накраде. Същия комунист, който без червената си книжка не може да диша и още си я пази. Всички тъмночервени `червенушковци` са се кротнали при него. Краставите магарета се познават отдалече.
44
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като се има предвид, че вече от 8 години до сега в тая държава няма нещо, което е свършено професионално е нормално да се заключи, че и тая работа гербавите я свършиха просташки. Точно както само те си умеят. По-лесно е да избиеш животните, отколкото да ги спасиш. Те пред човешки животи не се спират, та едни животни ли? Зарязаха майките на децата с увреждания и си тръгнаха по курорти, зарязаха онкоболните и не им отпуснаха пари за лечение. Защо и сега да не направят така, както им е най-лесно?
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До А защо при ГЕРБДа.
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дай ми линк към тази "хасиенда в Барселона" ?
41
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно по същия начин, по който мис бикини си купи хасиенда в Барселона.