Турските туристи у нас с ръст от близо 10%

Южните ни съседи са в топ 10 на почиващите в България
Обновена: 16 юли 2018 19:52 | 16 юли 2018 19:12, Камелия Цветанова
11
Турските туристи у нас с ръст от близо 10%
Снимка: Булфото, архив

Турция попада в топ 10 на пазарите за входящ туризъм за България, се е похвалила министърът на туризма Николина Ангелкова по телефона пред новия си турски колега Мехмет Ерсой и го е поздравила с поемането на поста.

Още по темата
Тя е добавила, че за периода януари-май на тази година над 264 хил. турски граждани са посетили страната, като се отчита ръст от 9,1 на сто спрямо същия период на 2017 г., уточняват от пресцентъра на министерството.

През миналата година туристическите посещения от Турция са повече от 636 хил. и се наблюдава увеличение от 12,5 на сто. А за последните пет години турските туристи, посетили България са нараснали двойно, е информирала министърът.

Разработването на така наречения "Балкански маршрут" е била една от темите, които двамата министри са обсъдили. Те са се обединили около мнението, че този продукт ще е от изключителна полза за привличането на туристи от далечни дестинации и в двете страни. Министър Ангелкова е подчертала, че е от ключово значение да имаме индивидуална услуга, с която да отговорим на нуждите на посетителите от отдалечени държави като Китай и Япония, като е допълнила, че това ще надгради предлаганите туристически продукти и в България, и в Турция. Тя е припомнила, че създаването му е било предложено и подкрепено на срещата на високо ниво на министрите на туризма на държавите-членки на ЕС "Туризъм и икономически растеж", организиран в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Ангелкова е поканила турския си колега да се включи във втория Международен конгрес на световните цивилизации и историческите маршрути. Той се организира под егидата на Световната организация по туризъм и ще се състои в периода 14-16 ноември в София.

Министър Мехмет Ерсой е коментирал, че ще разчита двете съседни страни да продължат ползотворното си сътрудничество в туризма. Той е допълнил още, че ще подкрепя и съдейства за организирането на всякакви инициативи, които ще допринесат за успешното развитие на сектора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Штирлиц вс знаетБългария е турска
10
5
 
8
 
! Отговори
карастанчев преди 5 години
турците дето идват в българия са агенти под прикритие на мит и се занимават с диверсии срещу българия
9
4
 
6
 
! Отговори
Штирлиц всё знает преди 5 години
РАЗУЗНАВАЧИ и Шпионини от османска империя
8
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българските туристи ходят в тр заради тр курветата, които се молят някой бял да ги заплоди и децата им да приличат на хора
7
6
 
5
 
! Отговори
Осман преди 5 години
търлъците са бедни и не са туристи
6
10
 
7
 
! Отговори
Турчин мустаклия преди 5 години
Турските туристи идват заради бг курветата, които са най-евтини. Тук всеки Мустафа, Ахмед или Чауш, може да се вживее в ролята на плейбой и да си повярва
5
7
 
6
 
! Отговори
аз преди 5 години
В Гърция няма места и за догодина.
4
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хмм техните курорти са по-хубави и по-евтини, поради що ли идват тук,ахаа сигурно мацките са по-достъпни
3
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако турчин дойде на почивка в у нас то ще е за това за което идват и другите-хазарт, алкохол и наркотици
2
9
 
17
 
! Отговори
Хаха лъжи преди 5 години
Тези 200 хил които са посетили страната не са туристи ве събудете се. Стига с подвеждащи заглавия. Нали се сещате че БГ през януари-май не са туристи. Вървете на морето и ми покажете Турски турист.Хахахах
1
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да де , ясно е че в задунайската губернийка няма да идват френски , италиански , англисйки , австралийски и тнт туристи от "загниващия капитализъм" . Ще се влачат турци и руснаци , докато накрая си делнат по братски задунайската губернийка/румелийски виалает .