Акцизът на бездимните цигари – нагоре. БСП: Посегнахте и на бирата!

Управляващи и опозиция в яростен спор за пушенето, пиенето...
18 юли 2018 12:15,
67
Акцизът на бездимните цигари – нагоре. БСП: Посегнахте и на бирата!
Снимка: Reuters

Акцизът на бездимните цигари в крайна сметка ще бъде вдиган поетапно. Това решиха депутатите със 101 гласа "за" и 63 против на първо четене на промените в Закона за акцизите и данъчните складове.

Според вносителите от ГЕРБ промяната се налага заради загубите в бюджета, тъй като нагреваемите цигари са със значително по-нисък акциз от конвенционалните, а търсенето им главоломно е нараснало.

Още по темата

Управляващите настояват и че бездимните цигари не са по-малко вредни от обикновените, а при сегашния акциз в хазната влизат само - 0.93 ст. срещу 3,54 лв. за конвенционалните цигари. Затова при следващото обсъждане на законопроекта ще предложат плавното повишаване на акциза - 40% от акциза на конвенционалните цигари.

Опозицията пък е на мнение, че сега не е времето за промени в акцизните ставки, а в края на годината - при гледането на бюджета. Червените също не са убедени дали бездимните цигари наистина са толкова вредни, колкото и обикновените.

Това даде повод на управляващи и опозиция да си разменят взаимни нападки за лобизъм и реклама на определени производители на тютюневи изделия.

Румен Гечев от БСП настоя, че не е доказана все още вредата от бездимните цигари и че не е основателно да се правят тези промени в средата на годината.

"Всички цигари са вредни, но е ясно, че тези, които съдържат никотин и токсични вещества, са по-вредни от тези, които са само с никотин", коментира социалистът.

Червеният Георги Гьоков пък заподозря, че законопроектът на управляващите е в полза на производителите на конвенционални цигари.

"Това не е ли в ползва на производителите на конвенционални цигари? Премиерът ви каза, че трябва да оттеглите законопроекта. Забелязвам някакво гражданско неподчинение в ГЕРБ", каза той.

В отговор пък шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова настоя, че социалистите са се превърнали в рекламни агенти, а БСП в "Рекламна агенция за България".

"Вие сте лобистите. Вие бяхте рекламни агенти за производителите на тези цигари. Имате по-голяма грижа за печелбата на тези производители", контрира тя.

Искрен Веселинов от "Обединени патриоти" пък настоя, че дори да има малък шанс тези цигари да са по-безвредни, трябва да им се дадат по-преференциални условия. Затова и патриотите са се съгласили в крайна сметка да има повишаване на акциза, но плавно.

От ДПС пък категорично отказаха да подкрепят проекта, тъй като според тях в момента не е нито времето, нито мястото да се правят такива промени.

С промените в закона се въвежда и задължение за облепване с бандерол на бирата в опаковка над 5 литра. Целта на промяната е оптимизиране на контрола по отношение продажбите на бира.

"Да не говорим само за цигарите, а и за бирата. От ГЕРБ искат да вдигнат и наливната бира. Защо искате да вземете и това удоволствие. Кое ви накара да посегнете и на бирата на българските граждани", скочи червеният Драгомир Стойнев.    
        

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари