НС реши: Модернизираме и Военноморските сили за 1 млрд.

Всички подкрепиха инвестицията, с изключения на "Воля"
19 юли 2018 12:07, Василия Пейчева
51
НС реши: Модернизираме и Военноморските сили за 1 млрд.
Снимка: архив "Булфото"

Парламентът реши да похарчи близо 1 млрд. лева за модернизацията на Военноморските сили. Със 135 гласа "за" депутатите приеха проекта за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС, като против бяха само от "Воля".

Целта на проекта е придобиването на два многофункционални кораба, притежаващи способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС, които да заменят част от наличните във ВМС кораби руско производство, неподлежащи на модернизация.

Максималната прогнозна стойност на проекта е 984 млн. лева, като разликата от 164 млн. лв. спрямо приетия през 2016 г. проект, е разпределена за плащане през 2025 и 2026 г.

Добавени са и два нови варианта за придобиване - закупуване на нов отбранителен продукт или производство по лиценз и комбинация от разработване на нов продукт и модификация на съществуващ такъв.

Според проекта първият кораб може да бъде доставен до края на петата година след подписване на договор, а вторият- до края на шестата година. Предвижда се плащането да се осъществява за период от 9 години.

По време на дебатите и управляващи, и опозиция изразиха принципна подкрепа за модернизацията на армията и изтъкнаха важността й заради сигурността на страната.

От БСП настояха обаче, че ще следят процедурите за избор на изпълнител на проекта, за да няма корупционни схеми. Червеният Петър Витанов изтъкна, че проектът крие финансова и времева неопределеност. Въпреки това обаче социалистите дадоха подкрепата си заради крайната необходимост от нови способности.

"Днеска е добър ден и за флота, и за въоръжените сили, и за армията. Защото днеска с така очертаващия се консенсус завършваме една много по-сериозна стъпка - реализирането на трите основни проекта", коментира ген. Константин Попов.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пък настоя, че не трябва да се тръгва със съмнения, че ще има корупционни схеми.

"Не бих приел нито вътрешно, нито външно лобиране по проекта за ВМС", отсече той.


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аз съм православен и нямам угризения да трепя кадировци, шойгувци, шаманисти, будисти и безбожни москали.
То други май няма в ***.
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На старо Жигули, всесезонни гуми... а ген. Попов дори не можи да говори правилно.
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ще се бием с Русия.. Във Военно-Морското Училище за офицери приемат само деца от Баптиски и Мормонски семейства. Ако стане война да се бият с Русия без православни угризения на съвестта за братство.
46
0
 
2
 
! Отговори
Емо преди 7 месеца
Сега го погледнах по-внимателно - 1 млрд. за 9 години - смях в залата. многофункционален патрулен кораб - разбирай - не става нищо. Нито сонара му сонар, (за борба с подводници), малък тонаж, недостатъчно въоръжение и защита, противокорабни ракети най-много от среден клас. Такъв кораб, ако може да оцелее при атака - въздушна или подводна, ще е много добре, но е малко вероятно.
45
0
 
2
 
! Отговори
Емо преди 7 месеца
Едва ли някой ще е против модернизацията по принцип, но има неща, които навеждат към съмнение:
1. Не се казва какъв ще е класът на корабите, какво въоръжение ще имат, автономност на плаване и пр.;
2. С 1 милиард оттук-оттам, от време на време не става модернизация. Тя става с добавяне на постоянно поне 1-2 млрд. отгоре на военния бюджет и това - всяка година;
3. съмнително е, защото ГЕРБ досега рушаха армията, а сега извендъж - на 180 градуса?
4. какви нови опер. способности ще донесе модернизац
44
1
 
3
 
! Отговори
к преди 7 месеца
Когато евреина Соломон Паси продаде България на НАТО, казваше на всички,
че като влезем в НАТО вече няма да се налага да харчим пари за 300 000 армия, понеже НАТО ще ни пази
това беха еврейските лъжи по 0нова време !!!

сега същите еврей ни казват ще трябва да харчим милиярди за да хрантутим еврейските оръжейни монополи на САЩ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
43
1
 
1
 
! Отговори
юбералес преди 7 месеца
FREMM фрегата европейска мултифункционална). За тази фрегата става въпрос. Цената е около 600 млн евро. При производство във Варна може да падне до въпросните 984млн. лева. Фрегатата има 127 мм. оръдие, 8 ПКР или ракети ''земя-земя'' и 16 ракети ''земя-въздух'', 6 торпеда, както и други дребни оръжия. Площадка за два тежки хеликоптера. В Черно море трябва да има поне 24 такива кораба плюс 120 патрулни и десантни, ако искаме екпанзия към Кавказ и излаз на Каспийско море.
42
0
 
3
 
! Отговори
бивш офицер преди 7 месеца
ами ако министъра хапва по-малко ще може и за два да направим - инак загуба на пари , ние кораб нямаме та да модернизираме а и за какво ни е - да се наведем на някой - крадци 240
41
0
 
6
 
! Отговори
Тъпи преди 7 месеца
Къде отидоха парите от тайните продажби на изоставените военни поделения ,.
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
С един 1 млрд. ЛЕВА не може да се модернизира което и да е военно звенно, пък и ако някой реши да ни нападне - нали сме в НАТО?!
Но за 1 млрд. лева доста деца ще се бъдат излекувани. Ама там няма комисионни.
39
0
 
4
 
! Отговори
Тъпи преди 7 месеца
Държавата нямала пари пък за армията имала ,това правителство е лъжливо и по тоя начин унищожава населението в България.
Ще модернизират армията защото някой ще прибере част от сумата 1 милиарда и затова не им пука за пенсиите,инвалидите,ниските заплати и др. .Да си духат супите .Писна ми от циркови интриги и спящия и сремежливия български народ
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И за 50 милиарда да я модернициате - все тая. В Крим има военноморска база, Русия владее Черно море. Някой само ще нагуши парите.
37
1
 
9
 
! Отговори
(-_-) преди 7 месеца
Армия..военноморски сили!? Вие сериозно ли?

България отдавна няма нито армия,нито каквито и да било сили..за техника въобще няма смисъл да се говори.
36
1
 
1
 
! Отговори
ПЕНКО преди 7 месеца
КАКВО ОБЩО ИМА ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА / ПА И ТУРЦИЯ / -СЪС СЕВЕРНИЯ АТЛАНТИК... И КОМБИНАЦИЯТА НА ЗАВЛАДЕЛИТЕ САЩ ЕВРЕИ -СЕМИТИ-ПАРАЛИО -ФИНАНСИТО -БАНКЕРИ / НО САМО В ДОЛАРИ ЕКВИВАЛЕНТИ /- ПЕЧАТАТ ЛИ ПЕЧАТАТ /!!! САДАМ ГИ "ОТБИЧИ" И ГО АТАКУВАХА !?!? КАЖИ МИ ХИТЛЕР, ЗАЩО АТАКУВАХТЕ СССР ???
35
3
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 7 месеца
Хайде на комисионните, това е единствената полза. Полза за обединените И ди оти.
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пенко абе много точно си го казал ама каква връзка има президента бе ? Тези въпроси не се ли задават на премиера ? Или сакън ГЕРБ не се пипа.Пенко КАКЪВТО НИ Е ПРЕМИЕРА И НЕГОВАТА УПРАВРЯВАЩА ПАРТИЯ, ТАКАВА НИ Е И ДЪРЖАВАТА.НИЕ ОТДАВНА НЕ СМЕ ДЪРЖАВА А ТЕРИТОРИЯ, БЛАГОДАРЕНИЕ НА СЕГАШНОТО УПРАВЛЕНИЕ.
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
nali vsi4ki sme v nato s koi chte se srajavame,pari na viatara.
32
7
 
1
 
! Отговори
ПЕНКО преди 7 месеца
КАКЪВТО Е ПРЕЗИДЕНТА -ТАКИВА СА " МОДЕРНИЗАТОРИТЕ" !!!АКО ОСИГУРИМ 50 РАКЕТОНОСНИ- 40 МЕТРОВИ -БЪРЗОХОДНИ КАТЕРА-70 ВЪЗЕЛА - С 8 ЧЛЕНЕН ЕКИПАЖ -ВМС/ КОЙ ЩЕ НАПАДНЕ/ , ТЕ ЩЕ ИМАТ ПО 4 РАКЕТИ ; СКОРОСТРЕЛНО ОРЪДИЕ НА 170 ГРАДУСА- КАЛИБЪР-100 /ЗА ДА НЕ ЗАСТРАШАВА ПРОТИВОВЪЗДУШНАТА УСТАНОВКА НА БАКА/ ...2 ТОРПЕДА -"НЮ -ЕКШЪН"!!! НЛО-МОЛЯ, НАПРАВИ ПЕСЕН ЗА ГРАЖДАНИНА ПРЕЗИДЕНТ !?!?!?
31
1
 
9
 
! Отговори
Мюмюн преди 7 месеца
До до 19
Абе швестер, с катери ли ще ги спираш тия бежанци, или с изтребители които един завой не могат да направят над малката ни изстрадала родина. Бежанци се спират с АК-47, който си го правим пре-добре в Казанлък, имаме достатъчно все още от тях и направата на нови няма да струва почти нищо на фона на 1 милиард лева.
30
0
 
9
 
! Отговори
До до 19 преди 7 месеца
"Родолюбецо", като искаш национална сигурност купи С 400, а не две катерчета за патрулиране, които след 15 г. са остарели.
два катера за 1 милиард е псевдопатриотизъм описан от Ботев - трапезно патриотарче, подводница на живо не си виждал.
Срещу кого за тези катери, а? Нали Турция е член на НАТО - виж кво пише ал. 5
Кой ще те нападне бе ревльо в Ч. море, Турция ли, Румъния ли, Украйни ли, Русия, Грузия - кой ще те нападне?
войнолюбците все някой ви напада, комари, бръмбари, скрипали, хлебарки.