Арда и Марица може да прелеят, Турция и Гърция знаят

Има опасност от преливане и на язовир Ивайловград
12
Арда и Марица може да прелеят, Турция и Гърция знаят
Снимка: Булфото, архив

Министерството на външните работи на България предупреди с вербални ноти властите в Гърция и Турция за очаквано опасно покачване на водите на реките Арда и Марица.

В предупреждението към гръцките власти се обръща внимание на вероятността от преливане на язовир "Ивайловград“ заради очаквани интензивни валежи по целия водосбор на река Арда в следващите дни.

С цел сработване на постъпващия приток ВЕЦ "Ивайловград“ преминава на 24-часов режим на работа, поради което дебитът на река Арда след язовира ще надвиши  300 кубични метра в секунда.

Турските власти са предупредени, че макар нивото на Марица около Свиленград да е под прага на предупреждение съгласно Системата за ранно предупреждение, има вероятност в сряда и четвъртък водното количество да премине жълтия и оранжевия праг и да стигне червения праг на тревога.

В нотите се подчертава, че МВнР поддържа постоянна връзка с представителите на Министерството на околната среда и водите и при необходимост ще информира посолствата на двете страни в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
13
 
! Отговори
Тато из Правец преди 5 години
Тия язовири съм ги строил с военна цел-а нещо малаките и мохамеданите се правят на велики ,а цяла Беломорска Тракия под вода !!!
7
12
 
10
 
! Отговори
Водолей Наводняков преди 5 години
Пускайте водата към Гърция да гасят пожарите .
6
3
 
13
 
! Отговори
док преди 5 години
До ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААА: *** оди си у Турция и не не занимавай с глупости!!
5
6
 
7
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
До ХА-ХА-ХА-ХА-ХАААААААВярвам ти. Аз дори инвестирах в турски облигации. Плащат 17% лихва. Гарантирано от държавата. Супер са дано Ердоган още поне 5 години ги стиска за вратовете здраво. А аз ще си удвоя паричките. ГО го го мен :)
4
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТОВА ИМ Е НАЙ-МАЛКИЯ ПРОБЛЕМ!!!ТУРЦИЯ Е ПРЕД ХИПЕРИНФЛАЦИЯ ЗА 2018-ТА ГОДИНА!!!АКО СЕ ЗАПАЗИ ПАДАНЕТО ОТ НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА ДО КРАЯ ТАМ ПЕНСИЯТА СРЕДНАТА ЩЕ Е ПО-МАЛКА ОТ ТАЗИ В БЪЛГАРИЯ ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ЗАПЛАТИТЕ !!!ФИПЕРИНФЛАЦИЯТА В ТУРЦИЯ Е ЕДИНСТВЕНОТО РЕШЕНИЕ :D
3
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не може ли да се използва за да потуши пожара в гърция?
2
6
 
20
 
! Отговори
Плни мърлячи преди 5 години
След като знаете че идват дъждове защо вец Ивайловград не е пуснат да източи язовира?
1
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
PRELIVA.SAGLASEN SAM.DAI BOGE.