ВМРО с идея - фалшивите новини да се борят със закон

Експертна група търси правни рамки и бариери за създаване на fake news
26 юли 2018 13:00,
42
ВМРО с идея - фалшивите новини да се борят със закон
Снимка: Bulgaria On Air

ВМРО влиза в битка с фалшивите новини. До това се стигна след огромното количество дезинформация, която беше разпространена в България около кризата с чумата по дребните преживни животни.

"Темата не е само българска, но започваме дебат сега по повод последните събития в Странджа, свързани с изключително тежката епидемия от чума, която ни заплашва.“, каза в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR  доц.д-р Милен Михов от "Обединени патриоти".

По думите му фалшивите новини са изиграли много голяма роля върху формирането на обществените нагласи. В момента се сформира експертна група, която да потърси правни рамки и законови бариери за създаването на фалшиви новини.

Идеята на управляващите е за нов самостоятелен закон, а не поправка на вече съществуващ такъв. Михов сподели още, че е важно да се създаде умение за разпознаване на фалшивата информация от страна на потребителите.

"Фалшивата новина представлява неистина облечена в достоверност. Тя винаги има проекция и цел - това може да е генериране на поток от посещения към сайт или формиране на обществени нагласи", обясни Михов и добави, че ще разчитат на експертно отношение по темата.

Според PR експерта Александър Христов начините за борба с фалшивите новини са образование и умение на хората да разпознават фалшивата информация, но това също така зависи и от отговорна комуникация от страна на институциите.

"В интернет много хора от профилите си споделят мнение, че това не може да се регулира. Ние можем да се борим само срещу източника на тези новини - хора или институции", добави още Христов в "България сутрин".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
6
 
! Отговори
Фалшивите червени преди 5 години
Червените *** са жалки и пускащи фалшиви новини. Тук отново са се развихрили да пишат глупости.Те много добре знаят, че през 2017 г. ГЕРБ и Бойко Борисов заведоха дело срещу братя Домусчиеви, за изплащане на 58 млн. заради неспазен приватизационен договор на българския морски флот. Но за това троловете си траят, защото не им е изгодно и трябва да пускат лъжите си, че ГЕРБ защитавал братята. Непрекъснато се опровергават лъжите им и затова са в паника, че ще има закон срещу фалшивите новини
35
0
 
7
 
! Отговори
Благодарим ти, БКП! преди 5 години
Докато БКП/БСП беше 10 г. на власт, всичко се подобри - мин.заплати - 2000 лв., пенсии - 1000 лв., помощи - 1000 лв. Построиха всички магистрали, обещани преди 65 г. от соц. време, положиха нови водопроводи и канализация във всички квартали на София, ремонтираха всичко - улици, пътища, построиха спортни зали, училища, детски градини, пречиствателни станции и т.н.Всичко естествено е шега и го направи ГЕРБ за 6.5 г. Само намали заплатите, дадени от БКП/БСП.
34
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фалшива новина ли е,че Бойко купил къща на любовницата си с откраднати от народа пари?Нима е лъжа,че преди да са ясни резултатите от пробите вие пратихте армия от роми които изклаха добитъка.А колкото до опасенията че *** ще заселват Странджа,еми то от вас *** всичко може да се очаква.
33
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А фейк "патриоти" няма ли да съдите?! Султанка е изключително патриотично има - сральовци. Клекнало БКП-то и снесло патриотите!
32
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БТВ СИ Е АЧИК ПРАВИТЕЛСТВЕНА ТЕЛЕВИЗИЯ. БОРИСОВ Е ДАЛ ТАМ МИЛИОНИ ЗА ПРАВИТЕЛСТВЕНИ РЕКЛАМИ НА РАЗНИ ЕВРОПРОГРАМИ И ТЕ НЕ СМЕЯТ ДА КАЖАТ ДУМА СРЕЩУ ГЕРБ.
31
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕДНА МНОГО ФАЛШИВА НОВИНА БЕШЕ, ЧЕ ВМРО ЩЯЛА ДА НАПРАВИ МИНИМАЛНИТЕ ПЕНСИИ 300 ЛЕВА.КОЙ БЕШЕ АВТОРА И?
30
6
 
3
 
! Отговори
Диди преди 5 години
Какво да правим с фалшивите телевизионни реклами? Тях кой ще ги спре? Не ли по-добре тях да забраним със закон. Това разбира се ще доведе до фалит на доста от изключително ненужния брой телевизии у нас. Типично по български обаче редуцираме със закон качествените журналисти, ако не се моделират по образ и подобие на медийните магнати, за да могат последните да парфюмират отношенията си с управляващи политици и други олигарси.
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди два месеца от господарите бяха пуснали клип където се подиграваха на Шамара че незнае бг история.Шамара беше казал верни факти, но шоуто го изкара че е необразован.Има много такива примери. Важното е хората да мислят и ще ги забележат.
28
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анти ГЕРБДа закриват БТВ.
27
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вемерео - Важна Менте Ромска Организация.
26
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези прикрити диктаторчета повече не могат да се пазят. Не издържат на демокрацията, гласността и свободното слово. Пречи им на парламентария живот. Само Пейовски дава истинските новини за малката и голямата коалиция.
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До НЕбългаринВ България журналистите се отстраняват а не се вкарват в затвора или другия вариант съответните медии не им пускат материала понеже засяга интереса на спонсора.
24
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целта не е да се борят фалшивите новини, а да се бори критиката.Така ако се приеме този закон и ако напиша статия критикуваща определини хора и институции то те могат да кажат да сваля статията понеже за тях е фалшива
23
8
 
8
 
! Отговори
СУПЕР!!! преди 5 години
Вижда се как червените *** бълващи фалшиви новини, много се развълнуваха и се юрнаха едновременно да пишат, че това ще бъде цензура. Горките те!!!Вижда се, че една телевизия бълва фалшиви новини и казва, че ги е взела от Интернет - това е Евроком. Водещите коментатори повтарят по 100 пъти фалшивите новини и даже, когато има опровержение и се виждат лъжите, не си правят труда да ги опровергаят. Има един червен сайт, който бълва фалшиви новини и троловете ги пишат тук. Няма да кажа кой е.
22
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз съм с идея: фалшивите патриоти да се борят със закон.
21
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А когато един политик излъже и журналиста отрази в репортаж лъжата, след това като не се изпълни обещанието, новината фалшива ли става?
20
1
 
7
 
! Отговори
Иван Пешев преди 5 години
Нищо няма да направят, без фалшиви новини няма да има политически новини нито светски новини нито реклама. Кой ги знае какъв законодателен *** ще сътворят и ще си покажат авторитарните муцуни нещо от сорта на ако идва от нас не е фалшиво ако идва от друг и не ни изнася е фалшиво Е такива са патриотите действат като нацистите жалка работа.
19
1
 
5
 
! Отговори
Новина истинска бе преди 5 години
Немият казал на глухия как кьоравия видял сакатия да прави световен рекорд на висок скок!
18
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абсурда на управляващата коалиция продължава. Живеем в 21-век господа управляващи? Под понятието "фалшива новина" могат да бъдат вкарани много достоверни новини. Ако една новина в нея казаното е 99,9% истина и 0,01% неистина каква новина ще е ? Пример:Станала катастрофа и загиналите са 10 човека, а в последствие се окаже, че са 9. Това прави ли новината фалшива, или ще е според това угоден ли е на властта журналиста?
17
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Супер идея!По този закон трябва да избесим путинските ***, а повечето полуруснаци да затворим в концлагери. От тях излизат само лъжи и клевети.