Не спорове, а общи празници! Борисов и Заев заедно в Благоевград

Македонският премиер пък благодари за подадената от България ръка
Обновена: 2 авг 2018 19:31 | 2 авг 2018 18:28,
52
Не спорове, а общи празници! Борисов и Заев заедно в Благоевград
Снимкa: Reuters, архив

С Македония направихме така, че вместо да спорим се радваме и честваме героите си, които не са се делили. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на официалната церемония от честването на годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.

"Успяхме да направим така, че вместо спорове и бой заедно се радваме и честваме героите. Те тогава не са се делели. Били са се рамо до рамо и заедно са загинали", каза премиерът, цитиран от "Фокус".

По думите му това, че на церемонията по повод Илинденско-Преображенското въстание има македонски и български знамена дават пример в Европа. Борисов посочи, че благодарение на всички на съвета темата за Западните Балкани е била поставена и не слиза от европейския дневен ред.

Още по темата


Той отчете, че страната ни е провела най-тежките преговори по време на Българското председателство. По думите му от Балканите се прави проспериращ регион. "Да отдадем почест на тези, които са си дали живота за това да сме днес тук. С цялото си уважение към всички вас. Бог напред и ние с него", каза той на присъстващите на церемонията.

"Македония и България си подадоха ръка, за да развиват отношенията си. Подадената ръка от България дойде в най-значимия момент за Македония", пък заяви македонският премер Зоран Заев. .

"Паралелно с решаването на политическата криза в Македония, имахме силна и важна дипломатическа година. Подкрепата на България и на премиера Борисов беше изключителна и от изключителна важност за Македония. Това е силна подкрепа на истински приятел", обяви той.

"С България поставихме историята и миналото като твърди основи, с които започнахме да градим европейската и евроатлантическа интеграция на страните ни, народите ни и на целия регион", заяви Зоран Заев. "Днес се покланяме пред загиналите за свободно бъдеще и с чиста съвест можем да кажем, че и нашите поколения минаха през предизвикателствата и се бореха за права, за свобода и за човешки живот", каза още македонският премиер.

"Балканите вече не са барутен погреб, а проспериращ регион. Положихме огромни усилия да решим дългогодишни спорове. Даже не спорове, а до бой се стигаше", каза премиерът Бойко Борисов. Колегата му Зоран Заев го допълни, че Балканите вече не са "буре с барут", пише "24часа"

Заев изказа искрената си благодарност на "личния приятел" Борисов да усилията, които е положил да подписване преди година на договора за добросъседство.  "Той ни отвори вратата към ЕС и НАТО. Подадената ръка от България дойде в най-значимия момент", каза премиерът Заев.

Заедно с Борисов положиха венци пред паметника на Годе Делчев на тържествена церемония за 115 г. от Илинденско-Преображенското въстание.

Премиерите на България и Македония честват заедно Илинденско-Преображенското въстание за втори път. Тази година домакин на срещата е Благоевград, като честванията ще се състоят пред паметника на Гоце Делчев, един от символите на града.

Точно преди година двамата се поклониха пред паметника на Гоце Делчев в Скопие.

Това е второто съвместно отбелязване на годишнината, след подписването на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство между България и Република Македония преди година.

В церемонията участват още вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Република Македония Оливер Спасовски, както и кметът на Благоевград Атанас Камбитов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
7
 
8
 
! Отговори
Истината преди 5 години
До трагедияНяма трагедия той е типичен избраник на САЩ,терорист и убиец.
17
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Суджук не се занимавай с глупости , народа тъне в мизерия той с Македония се е захванал
16
7
 
15
 
! Отговори
трагедия преди 5 години
Каква история а,Заев е бивш офицер от Македонската армия,дезертира и бяга при Албанските терористи в Тетово и се сражава срещу Македонската държава,после става депутат от Албанска партия и сега премиер на Македония с помощ от САЩ...
15
4
 
7
 
! Отговори
Алекс Македонски? преди 5 години
Пръднята му тежи повече от съвременна Македония + Гърция...
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
2мил жители застрашени от глад . Мх , браво Ким
13
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С малка Македония имаме по-голям стокообмен отколкото с Русия, така че е добре, че си оправихме отношенията.
12
4
 
19
 
! Отговори
НЕГРАМОТНА МУТРА преди 5 години
Заев се и3плю на българската история пред очите на ББ. Дори не спомена, че българите са участвали в илинденското възстание. Tъпaтa мутра се съгласи с него,прегърна го и апелира за повече общи празници.На това как му се казва... идиотизъм, предателство, сервилност, слугинаж? Що за хора гласуват за мутрата и шайката му ГЕРБ? Явно електората на ГЕРБ е също толкова ***, колкото и вожда.
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КРИВОРАЗБРАНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ!
10
4
 
15
 
! Отговори
скандално преди 5 години
Да прегръщаш бивш Албански терорист и меко казано позор,на такива вяра да нямаш....
9
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И симитлийскио депутатин е бил там.
8
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Умрели държави.
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нема спорове бе Борисов,има фалшфикация на БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ!зЕми малко да се ограмотиш че ми писнА от твоите братсво и единство.
6
0
 
13
 
! Отговори
o0o преди 5 години
ще повърна !
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия като гледам скоро ще помолят Бойко да ги вземе под крилото си. Волим те Бойко хахахха
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Циркът в пълен и понеже е така мазни приказки за сътрудничество.Преди време един черногорец тук в български съд като дошла преводачката и започнала да му превежда той я прекъснал и изискал преводач от черногорски защото не разбирал сръбски ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!!Така сме и ние с "македонците"ЕДИН НЕБЪЛГАРИН ПО УБЕЖДЕНИЕ И ВЪЗПИТАНИЕ идва в денят на националния празник на държавата му който е денят на въстанието на народа от когото "македонците'се отрекоха!Ако не беше тъжно щеше да е смешно.
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много смях и много м.а.з.н.о !
2
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви герои имат макета всички са били българи от Гоце Делчев до Яне Сандански.
1
3
 
25
 
! Отговори
Хм преди 5 години
Щеше да е много смешно,ако не беше тъжно-поредното национално предателство.