Меркел притисна Борисов: Върнете си бежанците! Той пак отказа

До дни у нас идват лидерът на ЕНП и вътрешният министър на Германия
Обновена: 20 авг 2018 11:13 | 20 авг 2018 07:00,
238
Меркел притисна Борисов: Върнете си бежанците! Той пак отказа
Снимка: архив Reuters

Канцлерът на Германия Ангела Меркел е поискала от премиера Бойко Борисов България да приеме обратно бежанци по примера на Гърция. Борисов обаче е отказал.

Канцлерът и българският министър-председател са провели тежкия телефонен разговор преди дни, информират запознати правителствени източници пред "Труд".

По време на разговора Меркел в прав текст поискала от Борисов България да приема отново бежанци.

Премиерът обаче отказал категорично с мотива, че страна ни има позиция за обратното, която е изразена многократно.

Още по темата

Борисов припомнил на Меркел и че не веднъж е настоявал ЕС да дава средства за организиране на hotspot-ове - горещи точки, с временни центрове в държавите, близки до района на конфликт.

Германия вече подписа споразумение с Гърция, според което ще връща кандидатите за убежище и южната ни съседка ще приема обратно мигрантите, влезли в ЕС от нейна територия.

Според действащите правила за миграцията на Европейския съюз молбата за убежище трябва да се разглежда от властите на страната, в която първо е влязъл бежанецът.

До дни предстои у нас да пристигнат европейски лидери, които да инспектират сигурността на границата ни, която е външна на ЕС. Очаква се в България да дойдат председателят на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент Манфред Вебер и експерти на федералния министър на вътрешните работи Ханс Зеехофер.

Именно Зеехофер и неговата партия Христоянсоциалният съюз като част от властта в Германия настоява Германия да търси начини да връща бежанците в страните, от които са влезли на територията на ЕС.

От Министерски съвет не коментират дали очакват нов натиск по време на визитите за приемане на бежанци в България.

Днес от управляващата коалиция у нас отново заявиха, че България има изготвена рамкова позиция по реформата за регламент Дъблин, като част от общата реформа на европейската система за убежище.

А на срещата на върха в Брюксел в края на юни премиерът Борисов предложи сключване на споразумения като договореността с Турция, и с Тунис и Йордания, където бягащите от война да бъдат подслонявани и подпомагани в изнесени центрове. Пак тогава българският министър-председател заяви, че ЕС трябва да приложи строга система за охрана на външните си граници и отчете нулев натиск по българските.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
1
 
1
 
! Отговори
Ylamaz преди 5 години
Anka natiska Boykoto da si pribira bulgarskite unaci migranti ot amerikite, europata, asiata, afrikata, australiata...a toy sa darpa...ne gi iska...rahat i shiroko mu e okolo vrata bez bg migrantite.... :-)....na vseki kilometar borche, peyka, toi, borche, peyka, toi...toi, toi, toi...
195
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И що упреквате правителството, когато това е целта на Новия Светоен Ред! Вероятно и това е крайната цел финансирана от световните масони( илюминати), за унищожаване на християнска Европа. Дано по-скоро всички членки на ЕС се събудят и напуснат този псевдохуманен съюз!!!
194
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евала! Само дето, който не играе по свирката на Великите сили се наказва с ... външно-политически натиск или климатично оръжие.
193
0
 
3
 
! Отговори
Читател преди 5 години
ББ няма какво да прави освен да ги приеме.Тогава обаче ще стане за смях-ще си подаде за трети път оставката.
192
1
 
3
 
! Отговори
ееххх преди 5 години
Не вярвам ББ да има такава смелост
191
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще ни ги върнат!
190
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересен начин за вдигане на рейтинга на Бат Бойко.
189
0
 
8
 
! Отговори
Гост 321 преди 5 години
БАБО МЕРКЕЛ ГДЕ ТАКА - НА ДЖАМИЯ С МУСТАФА :-) АМИ ИНТЕГРИРАЙТЕ ГИ ПОКАЖЕТЕ НИ КАК СТАВА ЩО СВАЛИТЕ ГАЩИТЕ :-)
188
0
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Какво направил ББ!?Гледам,и не вярвам на ушите си!
187
0
 
17
 
! Отговори
Некъф преди 5 години
Който ги е канил той да си ги гледа. Ние брадати не сме канили.
186
2
 
4
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...sega seshtate li se za "trika" s izdavane na dokumenti ot stranata v koiato sa vlezli ?!?...a seshtate li se onazi vatreshna ministarka deto se izkaza ,che tezi "bejantsi " shteli da ni pomognat s demografskia problem ?!??...tezi neshta sa gotveni ot mnogo ot dalech I vsichko se e znaelo I ochakvalo !!!...Sledva se plan !!! Borisov se " opava " za pred matriala !!! Kolko pati tozi chovek se e otmiatal ot dumite si ?!! Niamam prichina da mu viarvam za kakvoto I da bilo !!! medien PR!
185
5
 
16
 
! Отговори
True преди 5 години
Е,това е премиер,не като Ципрас,де за някое евро продаде бъдещето на гърците!
184
3
 
16
 
! Отговори
Конкретно преди 5 години
Браво на Борисов .Дано удържи фронта.
183
0
 
28
 
! Отговори
seira преди 5 години
"ДРУГАРКО" МЕРКЕЛ,КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ ВСЕ ПОВЕЧЕ ПОЛИТИЦИ ОТ ЕС ЩЕ ВИ ОТКАЗВАТ НЕ САМО ПО "БЕЖАНСКИЯ" ВЪПРОС, НО Й ПО ОЩЕ МНОГО ДРУГИ!ИСКАТЕ ИЛИ НЕ, НО ОБСТАНОВКАТА В ЕС СЕ ПРОМЕНЯ, А "ДРУГАРЯ" БОРИСОВ НАЙ-ПОСЛЕ ТРЯБВА ДА ПОКАЖЕ ПРИНЦИПНОСТ, ХАРАКТЕР И ДА ЗАЩИТИ НАЦИОНАЛНИЯ ИНТЕРЕС!
182
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те само са преминали през България за да отидат при нея защото тя ги покани ,а сега иска друг да и чисти ***,няма как да стане.Да си ги гледа като ги кани
181
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Споко, Бойко. От върнатите нито един няма да остане у нас. Ако не вярваш, пробвай първо със стотина. С първите стотина ще осигуриш работа на трима каналджии.
180
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е редно това, в страната през която били влезли. Хем сме като европейски щати, хем пък страни с отговорности и т.н. Ми то по тая логика в Испания и Гърция след 10 години ще трябва да са с по 10 милиона бежанци, а България с да речем 5 милиона, а в Норвегия и Швеция ще са по стотина бройки, ми няма как да стане. А че медиите преекспонирате и изкарвате Тиквата като некакъв мъжкар, ние всички знаем каква е истината. Няма смисъл да се пънете толкова, то верно е, че вече стана предизборно.
179
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ясно е кои бежанци /мигранти/ трябва да приемем обратно. Тези, които са необразовани, не им се работи и искат само социални помощи. Другите "не искат" да ги приемаме обратно. Другите остават в Германия. Това беше призива на Меркел: "Елате при нас".
178
16
 
6
 
! Отговори
Ти да видиш... преди 5 години
До Рошко шпендела 179 Аз съм му казал и е така.Падне ли Бойко идва Костов , единствения истински държавник по наше време.Ти да не искаш жалката Корделка?
177
7
 
9
 
! Отговори
дядо Соци преди 5 години
Най после нещо за което Нинова да поиска оставката на Борисов. Как може да отказва да приеме обратно бежанци? Безобразие. Оставка! Оставка !