Тол полиция следи по пътищата за платена такса

Издръжката на новото звено ще струва на държавата 1,3 млн. лева
41
Тол полиция следи по пътищата за платена такса
Снимка: Булфото, архив

Тол полиция ще следи за плащане на винетки и пътни такси по републиканските пътища от шофьорите. Това обяви регионалният министър в оставка Николай Нанков пред "Монитор“.

За целта ще бъдат назначени 600 души, които ще патрулират по пътищата. За да изпълняват те службата си, от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) ще закупят 100 нови автомобила.

Още по темата
Преди дни регионалното министерство предложи промяна на структурата в пътната агенция.

Под нейната шапка ще бъде създадено ново звено „Национално тол управление“. В него ще бъдат назначени нови 921 служители, които да управляват тол системата за плащане на пътни такси по републиканските пътища. Част от тази бройка ще бъдат и новите тол полицай. Издръжката им ще струва на държавата 1,3 млн. лева на година, обяви Нанков и допълни, че сумата е два пъти по-малко от тази, предложена им от вътрешното министерство за същата дейност. Около 3 млн. лева са поискали от Пътна полиция, за да следят дали шофьорите са изрядни.

Нанков твърди, че корупцията в работата им ще бъде невъзможна, защото всичко ще бъде „дигитализирано“.

"Освен от камери контрол трябва да има и от хора. Новите служители ще бъдат назначавани на трудово правоотношение чрез конкурси. Само 10 човека от целия щат от новото звено ще бъдат в общата административна дирекция“, коментира промените в институцията министърът в оставка.

От документите става ясно, че за новото звено ще са необходими близо 3.7 млн. лева на година.

Новото звено "Национално тол управление" ще подготвя издаването на разрешителни, събиране таксите за движение на тежки и извънгабаритни превозни средства и за рекламните съоръжения в обхвата на пътя и в обслужващите зони, ще поддържа съоръженията и системите на системата. Първоначално е имало идея цялата дейност да се извършва от външна фирма, но по настояване на двама министри – Горанов и Нанков, работата ще се извършва в рамките на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Към нея ще бъде създаден център за обработване на данни, в който ще се извършват всички дейности, свързани със събиране на данните за целите на пътното таксуване, изчисляване на пътните такси и тяхното събиране.

Отделно се предвижда създаването на кол център, в който да се получава информация за нередности, запитвания на ползватели на платените пътища и да бъде предоставяна информация и отговори на запитвания. Предвижда се до края на 2018 г. да бъдат назначени до 393 служители, като поетапно през следващата година ще се назначат и останалите служители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Yes? No. Maybe sex? I don`t know...Пригответе се за стригане. Нали са отдали ТОЛ на концесия и е проблем на спечелилия държавната поръчка да контролира? Нали затова ще прибира тлъстата печалба?!?Сега излиза, че ще плащаме с държавни пари за това. И какви разходи ще има "концесионера"? За счетоводител, да си отделя процента или и това ние ще го платим?
16
1
 
17
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
А сега се и досещайте, защо Цецо Цвичката и половината кметове на ГЕРБ:))) искат да спасят министъра Нанков;)))
15
0
 
18
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Няма гербаджия, който да не се стреми да уреди сина си или дъщерята си, за полицай. Тъй, че тази структура, ще обслужва Молодьожи-ГЕРБ или младият ешалон на европейската БКП. Иначе, отде ще дойдат парите? ГЕРБ не са способни да създадът реална икономика, парите, ще се вземат от емигрантите, които ги внасят тук, от страните от ЕС в бюджетя. Затова ГЕРБ гледа да прогони, колкото се може население извън България, за да може то да работи навън и да плаща тук, масрафа на "народняците". Хитра схема...
14
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
После се чудим къде отиват парите от винетки...
13
1
 
32
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
1,3 милиона за заплати. Ама после като се почне - доставка на униформи, палки, храна, коли, радиостанции и накрая 20 заплати при пенсиониране. Важното е да има държавни поръчи, за да доставят наши фирми на цени по-високи и от западняшките. Далавера да има. Такова глупаво управление не сме имали досега. Хаос и далаверки.
12
1
 
28
 
! Отговори
Пипи преди 5 години
Пари за коли, пари за електроника, пари за хора - полицаи, а за пътищата - каквото остане. Ако остане изобщо нещо. Браво на ГЕРБ. Уникални са. Ще се наложи пак да измислят нови методи за събиране на пари от раята.
11
2
 
36
 
! Отговори
Тоз е луд преди 5 години
Гръб са многоооо слабо умна партия. Сметките ги правят само за % и саниране. На този му куца математиката. 1000 нови по 1300 заплата + осогуровки 400 лв + ДМС 300 на месец за един пар цал 2000 лв по 1000 човека са 2 милиона на месец. Още колите безлимитно гориво интернет в колите по 300 лв на кола???? Става 40 милиона на година. Абе..гръб са с усещане за света на 10 год дете. Срамота
10
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още хрантутници,само тия ни липсваха...........а схемата още не е стартирала,считай!
9
2
 
30
 
! Отговори
ББ преди 5 години
Докато сме на власт ще назначаваме още и още хора на държавна хранилка... Утре кой ще гласува за нас? Ще измисляме и нови данъци,,глоби и други такива за да пълним хазната. Производството го оставяме за другите държави. Ни сме по внос ,износ и далаверка с ДДС . С настъпването на есента ще окапят не само листата,но и голяма част от народа. Честито!!!
8
1
 
31
 
! Отговори
Фалш преди 5 години
Ухааа още пари за заплати та даже и нови коли ще взимат да има с какво да се движат. Тъпо тъпо ама много тъпо. То *** хора друго немогат да измислят или така им изнася пак да се вземат парички
7
1
 
29
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Абе дебилоиди от управлението, отидете в Зимбабве, Сомалия или някоя друга африканска страна и вижте как са го направили (защото вече сме по зле и от тия страни). Какви ви нови *** ще назначавате? МВР и без това е най разплутия и безполезен държавно хъхрекски орган. Стига вече! ЕЛЕКТРОННИ СИСТЕМИ, ЕЛЕКТРОННО ПРАВИТЕЛСТВО и ЕЛЕКТРОННО ПОДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ И СЪКАЩАВАЙТЕ ВСИЧКИ ТЕЗИ НИЩО НЕПРАВЕЩИ ***! 1 КОМПЮТЪР МОЖЕ ДА ЗАМЕНИ 90% ОТ ЦЯЛАТА АДМИНИСТРАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ!
6
0
 
36
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
На запад плащането на тол таксите се следи автоматично. Камерите чатат номерата на автомобилите и софтуерът проверява всичко - платен данък, издирва ли се, тол такса и т.н. тука трупаме нови фуражки, които да клечат в храстите по 1 час на ден, а през останалото време да пият кафе на някое капанче. Абсолютно безумие. Вери ги, печи ги, ГЕРБ все към полиция и нови данъци ги тегли. Друго не могат.
5
0
 
29
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
А в нормалните африкански страни са го измислили къде къде по лесно и евтино - Бариера на входа и изхода на магистралата и камери. Толкова ли никой в правителства и парламент не разбра, че работата на КАТ може да се изпълнява от *** и камера? До кога ще се създават безполезни държавно хъхрекски структури пълни с батко и братко и ще са на заплатополучателни длъжности? Във всички страни като се качваш на пътя си взимаш билетче и като слизаш просто има бариера на която си даваш билетчето и пари
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Системата за ТОЛ таксите трябва да е така измислена и построена,че да няма възможност за влизане и злизане по магистралите,без съответното таксуване!
3
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Извън България по пътищата и магистралите,независимо дали са платени или не кьорав полицай не можеш да видиш,тука ново звено ще се създава?!Как така там може,а тука не ? Правилно са казали: Хубава работа,ама Българска!
2
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно това КАТ да е само "регистриращ орган" тихомълком се е утвърдило.
1
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Майко мила, Родино скъпа поредната герберска глупост! Създава се поредната безсмислена структура много ми е интересно защо сегашните катаджии да не могат да следят и за тол винетките и пътните такси нали уж всичко ще е по електронен път.