В НС: Липса на доклад отложи коланите в автобусите

Текстовете са на ГЕРБ, депутатите ги приемат идната седмица
Обновена: 5 сеп 2018 09:46 | 5 сеп 2018 09:45, Камелия Цветанова
4
В НС: Липса на доклад отложи коланите в автобусите
Архив: БУлфото

Поправките в Закона за пътищата, с които се въвежда тол системата, а коланите в автобусите стават задължителни, останаха за следващата седмица. Според програмата за работата на парламента депутатите трябваше да ги обсъдят днес, но се оказа, че няма доклад на Комисията за регионално развитие, което я водеща.

За спешните поправки в закона даде заявка премиерът Бойко Борисов след пътния ад край Своге, който отне живота на 17 души.

Още по темата

Той поиска парламентът да задължи превозвачите да оборудват с колани всички превозни средства.

В момента поставянето на колани в автобусите и микробусите е задължително, само когато превозните средства са снабдени с такива. Много от автобусите обаче са стари и нямат колани. Такъв беше и автобусът, който се преобърна край Своге.

Според разследващите, ако пътниците имаха колани, жертвите и ранените щяха да са доста по-малко.

Текстовете, с които коланите стават задължителни, са внесени от депутатите от ГЕРБ Станислав Иванов и Александър Ненков.

Промените предвиждат превозвачите да плащат глоба от 3000 лева, ако допуснат извършването на превози на пътници с автобус, без да е оборудване с обезопасителни колани.

Същата глоба ще бъде налагана и при липсата на видеорегистратор.

Изискването за колани няма да се прилага при изпълнение на специализиран превоз по маршрути с еднопосочна дължина до 30 км, когато маршрутът не включва движение по републиканската пътна мрежа.

Глоба от 500 лв. ще се налага на водач, който управлява моторно превозно средство, което не е оборудвано с колани и видеорегистратор. При неспазване на изискванията за съхранение на записите от записващото устройство ще се налага санкция 1500 лева на превозвачите.

Депутатите са вкарали в закона и определение що е то видеорегистратор. Това е "техническо устройство, което позволява да се заснеме пътнотранспортната обстановка пред превозното средство и водача по време на движение".

Поне 7000 автобуса трябва да преминат през оборудване с колани, показва сметката на ИА "Автомобилна администрация". Повечето машини с регистрация преди 2006 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде, бе! Ние взехме, че повярвахме. Липса на доклад. Ха-ха. То това предложение за коланите е пълна глупост.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега да уволнят Московски, и да назначат Ангелкова по туризма, а Цецка Цачева да смени аматьорът център нападател и шеф на БДЖ - Вл. Владимиров. А Вл.Вл. може да го преместят на място където да манипулира по-качествено по-големи поръчки, я за газовия хъб, я за Белене. Все пак има опит в нагласяването и даването им на когото трябва
1
1
 
7
 
! Отговори
абсурдистан преди 5 години
Липсата на Колани отложи доклада , Няма колани в автобусите , а големите фирми са на наши хора и те тека - българската "държава" .