Българинът чака месията! Слави, Радев – влизат от раз в НС

Ако сега има избори, ГЕРБ води с 3% пред БСП, "Воля" не влиза
12 сеп 2018 09:00,
571
Българинът чака месията! Слави, Радев – влизат от раз в НС
Колаж: Dnes.bg

Събитията от последния месец (катастрофи с жертви, боричкания в коалицията, оставки във властта – бел.ред.) сериозно са ударили върху авторитета на управляващите, твърдят от соцологическа агенция "Медиана", които разпространиха до медиите експресен сондаж за началото на парламентарния сезон.

Въпреки това ГЕРБ продължава да е първа политическа сила и води на БСП с 3,5%. Резултатите са 23,6% срещу 20,1 на сто.

Кризата във властта от последния месец най-сериозно обаче е усетена при "Обединените патриоти", които са загубили над 3 на сто от електоралния си потенциал в рамките на месец. Сега те получават 6,6%.

Засега ДПС се утвърждава като трета политическа сила, като събира 9 на сто подкрепа сред избирателите.

"Воля" продължава стремглаво да губи симпатизанти и вече е под 2%.

Десните са извън парламентарния борд, но като съвкупност "Демократична България"(2%), Реформаторски блок (1,6 на сто) и СДС (0,6) влизат в НС, при едно условие – да се обединят.

Над половината от избирателите (55%) заявяват, че е възможно да гласуват за хипотетичните "Партия на Слави Трифонов"  и "Партия на президента Румен Радев".

Ако шоуменът влезе в политиката със своя формация, към този момент за него биха гласували 29,3%, а ако държавният глава измени на Столетницата и реши да играе соло, получава подкрепа от 41,8 на сто от избирателите.

"Тези избиратели очевидно търсят политическа алтернатива вън от основните политически играчи и тяхното поведение при едни избори е непредвидимо. В този смисъл твърденията на президента, че едни избори ще възпроизведат съществуващата в момента картина, не почиват на познаването на обществено-политическите нагласи в обществото", настояват социолозите от "Медиана".

От данните им става видно още, че само за три месеца хората, които считат, че е добре кабинетът да изкара пълен мандат, са намалели осезаемо. Към момента разликата между тези, които биха желали пълен мандат за правителството (37%) и желаещите то си отиде предсрочно (29%) е само 8 на сто.

Спада и общата оценка на работата на кабинета ("Среден" – 3.29), като за сравнение през май месец тя е била отново "Среден", но тогава 3,44.

Намаляват и оптимистичните нагласи и се увеличава песимизмът по отношение на непосредственото бъдеще за българина.

"Вероятно, влияние оказват и очакванията за покачването на цените на енергоносителите в зимния период", заключават социолозите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


571
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
399
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Левски е говорил и за демокрация, макар да не е употребил тази дума. Той говорел за СВОБОДА. За свобода лична и за свобода духовна. "Ако ние искаме се борим само за да си сложим цар - то и сега си имаме султан". Също и "ние няма да воюваме против кадъните и децата, а против тези които ни пречат да сме независими". Левски е рзбирал демокрацията като лична човешка свобода - "живей и остави другия да живее"
398
1
 
8
 
! Отговори
Едо преди 5 години
ЯВНО, С ВСЕ ПО-МЪДРИТЕ СИ МНЕНИЯ И ПОДЧЕРТАНО ГОЛЯМАТА АКРИВНОСТ, НИЕ, БЪЛГАРСКИЯТ ЕТНОС ЩЕ ДОКАЖЕМ ПЪРВО НА СЕБЕ СИ, ЧЕ ВЪПРЕКИ ВСИЧКИ ИСТОРИЧЕСКИ НЕСГОДИ И ПРЕВРАТНОСТИ, НАЙ-НАКРАЯ ЩЕ СЕ ВЗЕМЕМ В РЪЦЕ. НИКОГА НЕ ТРЯБВА ДА ЗАБРАВЯМЕ, ЧЕ ЗА ТОВА ПАРЧЕ БЪЛГАРСКА СВЯТА ЗЕМЯ НАШИТЕ ПРЕДЦИ ПРОЛЯХА РЕКИ И МОРЕ ОТ БЪЛГАРСКА ЮНАШКА КРЪВ, ЗА ДА НИ ИМА НАС СЕГА И ТУК! ДЪЛЖИМ НА НАШИТЕ ДЕЦА, ВНУЦИ И ПРАВНУЦИ СЪХРАНЕНИЕТО И ПРОСПЕРИТЕТА НА ТАТКОВИНАТА НИ!
397
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демократите от СДС, ДСБ и всички други от т.нар. "реформаторски блок" излезнаха най-големите продажници и предатели.Трябваше да се казват не "реформаторски блок" , ами "предателски блок".
396
3
 
9
 
! Отговори
да преди 5 години
За Месия палячото Трифонов може да е мислен единствено от сценаристчетата си лакеи..нека се яви на избори ако му стиска и ние българите такъв Месия ще го направим, че и на ДОСТ оскубаните проценти ще му се сторят много:)))
395
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДПС имат много сериозен електорат. това отдавана не е само етничесак, а корпоративна партия, за нея гласуват и мноог българи. ВПрочем ще те помоля да провериш колко изкараха ДПс на предните избори?
394
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Васил Левски е казал "Чиста и свята република".....най-великият българин (заедно с Христо Ботев) не е говорил за демокрация, ами за чиста и свята република!!
393
0
 
2
 
! Отговори
да преди 5 години
Да, точно умрялото ДПС е трето:))))))))
392
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ се финансират от една немска фондация, затова ББ толкова обича баба Меркел.
391
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДПС и ДОСТ са незаконни партии, финансирани от Турция.
390
6
 
5
 
! Отговори
за демократите преди 5 години
Кой измисли тая *** и идиотска дума "демокрация"???Разберете, че няма демокрация, има капитализъм и първоначално натрупване на капитала.Сега тия които ще кажат, че съм комунист , няма да са прави, защото и днес Маркс и Енгелс се изучават в западните университети.............може да проверите, ако не ми вярвате!!
389
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ще да пия напук врагу,напук и вам, патриоти!Аз вече нямам мило, драго, а вий, вий сте *******оти!"Христо Ботев - "В механата"
388
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напомням че само от Турция за Герб ще дойдат 20 процента и за БСП - 15, а з Слави - нито един. От Нова Македония Воеводите могат да разчитат на поне 50 -60 000 гласа, Слави -на нищо. А от САЩ най-много гласуват за десните (обединена десница или в най-лош слуачй ще гласуват за Герб), и едва на второ или трето място ще е Слави.
387
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ще да пия напук врагу,напук и вам, патриоти!Аз вече нямам мило, драго, а вий, вий сте ***!"Христо Ботев - "В механата"
386
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българина дай му все Месии да си избира - то не беше Царя, дето щеше да ни оправи за 800 дни, не беше Боко - дето ни оправя вече 13-та година. Що да не си избере и Славчо или пък Марешки да ни оправят и те
385
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бих се радвал Слави да се яви на избори, за де се види колко са малко действителните му гласове...ама той няма да посмее. Псле като изкарава 7-8 процента ще се оправдава, че ако бил водач той щяло да е друго.
384
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До тонката 389Никаква аванта за ГЕРБ-ерите...................достатъчно разсипаха България 10 години на власт!!!
383
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко и Слави - ходят с по 20 души охрана, защото хората ги обичат.Бойко и Слави - подстригват се късо.Бойко и Слави - държат се арогантно.Бойко и Слави - преди време бяха най-добри приятели, сега го раздават врагове заради бизнес интереси. Именно Слави вкара Бойко в политиката. Постоянно му правеше реклама.Бойко и Слави - рейтинига им постоянно спадаСлави имаше 70 процента, а сега е 3 процентаБойко имаше милиони зад себе си, а сега се мъчи с 1,2 Моткривате ли прилик?
382
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
80-те % отдавна станаха 90 %................пък вие се сърдете на оня професор от БСП като ви казва истината.Истината боли, нали??Вие сте.....................(знаете си какви сте)!!!!
381
1
 
11
 
! Отговори
за демокрацията преди 5 години
Прав е номер 387.................живеем в идиокрация, няма никаква демокрация.Аз откога казвам, че демокрацията е една заблуда и манипулация за простия материал...........навремето ни лъжеха със светлия комунизъм, сега лъжат младите хора с демокрация!!!
380
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Намереет приликите - Любима певица на Бойко - Ивана.Най-добри приятелки на Слави - Софи Маринова, но е близък и с ИванаБойко - прожизхожда от БКПСлави - много блицзък с БСП. спредаването "Хъшове" се излъчваше с подкрепата на Сашо Дончев и бе насочено срещу СДСБойко -бивша мутра, окопал се е във власттаСлави - държи се мутренски, има приятели мутри и мафиотиБойко - започна като главен секретар къпейки се в любовта на народаСлави започна като шоумен къпейки се в любовта на народа