Сайтът на НОИ вече работи. Пробитото – запълнено! Докога?

Investor.bg показа, че сайтът на НОИ може да бъде пробит за по-малко от минута
14 сеп 2018 11:15, Джесика Вълчева
43
Сайтът на НОИ вече работи. Пробитото – запълнено! Докога?
Снимка: Investor

Справките по ЕГН и персонален идентификационен код (ПИК) на НАП на Интернет страницата на НОИ отново са достъпни, съобщиха от Националния осигурителен институт. 

Припомняме ви, че след проверка на колегите от сайта Investor.bg стана ясно, че сайтът на НОИ може да бъде пробит за по-малко от минута от всеки технически грамотен гражданин.

Справката показа, че бутонът за искане на валидация за поддомейна за справки по ЕГН и ПИК на НАП може да бъде заобиколен много лесно, след което потребителят получава възможност да вижда данни за всяко едно лице, което разполага с единен граждански номер.

Още по темата

Достъпът до посочените справки беше временно ограничен вчера.

След направените проверки от експертите на института са взети съответните мерки за гарантиране на безпроблемната работа на електронните услуги. Повишено е и нивото на сигурност на достъпа до тях.

Всички други електронни услуги на НОИ не бяха спирани и продължават да функционират нормално.

От НОИ гарантират сигурността на личните данни на гражданите, но времето ще покаже дали това в действителност е вярно.

Припомняме ви, че през последните няколко месеца се случиха сривове на сайтовете на големи институции, сред които страницата на Търговския регистър на Агенцията по вписванията, както и уеб сайта на Министерството на правосъдието.

Припомняме ви също така, че всичко това се случи непосредствено след арестите на групата на Митьо Очите, при което стана ясно, че има връзки между лица от местната власт, бизнеса и фигури от подземния свят. Това излезе на бял свят след поредица от справки на журналисти и медии в Търговския регистър, който след това изведнъж стана технически неизправен, а данните повече не бяха достъпни.

Малко след това се срина и сайта на правосъдното министерство, точно във времето, когато беше повдигнато обвинение на Бенчо Бенчев, отново за връзки с Митьо Очите.

Изглежда дупките в институционалните сайтове са много, а от там и личната информация на хиляди граждани лъсва. Дупките се кърпят. Не е ясно, обаче, дали сигурността на личните ни данни е напълно гарантирана.


43
Още по темата: НАПНОИхакнат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
4
 
3
 
! Отговори
Чужденец преди 4 месеца
Смешна и жалка държава и народ
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ами вижте кой беше шеф и отговаряше за регистъра, от както е създаден. Вижте след оставката кой е шеф сега. Какъв му е ценза за тази работа?
Какво очаквате?
Вижте кой беше шеф на надзора и какъв му е ценза за това. Кой го замести?
Точно такива "удобни" фигури са навряни навсякъде в държавната ни администрация навсякъде. Затова най-голямата в Европа администрация, спрямо броя на населението, едва крета и не върши работа за пет пари.
Тези провали са само върха на айсберга, има много други потулени
29
1
 
1
 
! Отговори
До 26 преди 4 месеца
... пробиват, защото навсякъде на ръководни позиции са все некадърници или негодни за работата хора.
Образователната система бълва некадърници, те сега поемат нещата в свои ръце.
Освен това, корупцията води до робска зависимост от Microsoft, а шуро-баджанащината води до уреждане на проекти, с лошо качество
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не съвсем
27
0
 
0
 
! Отговори
Кръстовден преди 4 месеца
До Констатнин Велики

Въздвижение на Светия Кръст Господен!
26
1
 
11
 
! Отговори
До 22 - НЯМА преди 4 месеца
Подаден е сигнал, че фирма Джи Пи Груп (свързана с Лукойл и Валентин Златев) ще унищожава разобличаващи документи. ГДБОП започва разследване. Поставен е таен пост да следи какво ще се случи с намерените чували. През нощта, 3-ма души се приближават до чувалите и започват да ровят в тях. По сигнал от тайния пост на място пристигат полицейски патрули и задържат тримата.
Те се представят – двама са журналисти и един адвокат.
Отведени са в РПУ за справка и след това са освободени. Няма арести.
25
4
 
2
 
! Отговори
Bat Petko преди 4 месеца
Не бих коментирал срива в НОИ, но виждам коментари за срива на Търговския регистър. Там става дума за изключителната некомпетентност на хората, които се грижат за поддръжката. При изгорял диск този диск се сменя с напълно неподходящ, който е закупен от първата намерена фирма, с ясното съзнание, че това не е диск за сървер с важна информация. Като резултат - всички други дискове буквално изгарят. Е, продължавайте да назначавате "приятели и роднини" - това ще е.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всяко чудо за З дни! ТР 20 дни (20, защото в АВ е имало срив, но все още ТР е работел до окончателното му скапване в петък) има проблем със сигурността, ама ВЕЧЕ журналистите спряха да питат ЗАЩО! Ами информацията била следствена тайна. В сайта на КЛУБ9000 се вижда, че и АВ и 4-те фирми на Литекс са сертифицирани по ИСО27000,по инф. сигурност. Ами питайте одиторите и сертификаторите какво е и какво не е направено по стандарта
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
НОИ СИ ГО ХАКАТ винаги от одавна. Та кой му има доверие.
През 1948г. Го обраха последните" освободители" и все така му върви.
22
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Интересно да ли има арести на журналисти?
21
6
 
8
 
! Отговори
Здравейте преди 4 месеца
12лв на месец задължително здавно осигуряване по 7 милиона души кражбата на века отива в частни компании на герб а не в НЗОК
20
1
 
4
 
! Отговори
ВЛИЗАМ В КОДА преди 4 месеца
ТАЯ ДЪРЖАВА НЕ МОЕ Я ЗАПРЕТЕ АКО ЩЕ ДА ХАКНЕТЕ ПРЕЗИДЕНТА. СПРЕТЕ ДА ПЛАШИТЕ ОРАТА
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всяко чудо за З дни! ТР 20 дни (20, защото в АВ е имало срив, но все още ТР е работел до окончателното му скачване в петък) има проблем със сигурността, ама ВЕЧЕ журналистите спряха да питат ЗАЩО! Ами информацията била следствена тайна. В сайта на КЛУБ9000 се вижда, че и АВ и 4-те фирми на Литекс са сертифицирани по ИСО27000,по инф. сигурност. Ами питайте одиторите и сертификатите какво е и какво не е направено по стандарта
18
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 4 месеца
Я ДА ПРОВЕРЯ ДАЛИ НЕ СА МИ НАЧИСЛИЛИ НЯКОЯ ГОДИНКА СТАЖ ОЩЕ ТА ДА ПОДАВАМ ЗА ПЕНСИЯ.
17
0
 
1
 
! Отговори
man преди 4 месеца
До Честито

любима е, защото връща до 60% от стойността на поръчките там, където трябва
16
3
 
3
 
! Отговори
Констатнин Велики преди 4 месеца
честит празник на всички Християни- "Кръстов ден" първо! Четете защо е така! Възднесение на Светият Кръст, но малцина са тези които го виждат!! Защото "БУРЕНИ И БУРИ ПОСЯХТЕ, БУРЕНИ И БУРИ ЩЕ ЖЪНЕТЕ- това е казал ГОСПОД ИИСУС ХРИСТОС!
Всеки ще си получи заслуженото от НЕГО!
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мен са ме избрали да съдя и за това ми плащат. Да си върша работата и то качествено. Но попадат и такива замърсени, които разчитат с подкупи.
14
2
 
5
 
! Отговори
какво е святост а преди 4 месеца
съдете нечистите покрай вас за да не се омърсят всички и това пише в Библията отлъчете нечестивите от ,,святите,, не виждам такива нито в англия нито в италия нито в австралия нито в църквата на йезуитите ,,католическата,, не че другите монаси от атон тибет са светци нали
13
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Библията пище също - "не съдете за да не бъдете съдени".
12
0
 
23
 
! Отговори
Честито преди 4 месеца
Фирмата, която уж поддържа сриналия търговски регистър, не просто няма да бъде санкционирана, а получава нова отговорна поръчка. Лирекс БГ ще поддържа вече и регистъра на паметниците на културата.Тя ще прибере нови 303 600 лв. от държавата, т.е. от всички нас като данъкоплатци. Фирмата явно е голям любимец на властта – само тази година, която е в деветия си месец, е спечелила цели 7 държавни поръчки за общо 3 120 000 лева.