На Балканите сме преживели конфликти, но пак живеем заедно

Йотова: Силата на един народ е в паметта за неговата история
19
На Балканите сме преживели конфликти, но пак живеем заедно
Снимка: Булфото, архив

"Силата на един народ е в паметта за неговата история. Тук, на Балканите, сме преживели доста конфликти, но сме научили най-важното - как да живеем заедно, как да уважаваме миналото си и да го предаваме на идните поколения. Едновременно с това сме отправили поглед към бъдещето и си подаваме ръце в името на децата ни". С тези думи в двора на българската православна църква "Св. Вмчк Георги" в Одрин вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към събралите се да отбележат два знакови юбилея Българското читалище "Просвета" към църквата "Св. Георги" чества 10 години от създаването си, а българската православна църква "Св. св. Константин и Елена" отбелязва 10 години от възстановяването си, съобщи прессекретариатът на президентството.

"Да построиш духовен храм, където се стича мало и голямо, за да се просвещава и да пази традициите - това е пример за родолюбиво дело", заяви вицепрезидентът и поднесе своите благодарности за дейността на фамилията Чъкърък, която поддържа българския дух жив. Илияна Йотова специално поздрави за създаването на първия клон на читалище извън границите на България инициативния комитет. Ден по-рано вицепрезидентът присъства на отбелязването на юбилея в читалище "Просвета - 1870" в Свиленград.

"Когато има мир и добросъседство, всичко се постига", отбеляза вицепрезидентът. По думите й хората от двете страни на границата доказват, че могат да имат успешни съвместни проекти за доброто на всички.

"Убедена съм, че всеки проблем може да бъде решен, когато има диалог и активна работа", подчерта Илияна Йотова. "Тук в дълг са институциите от двете страни на границата. Все още стои въпросът с обезщетенията на тракийските бежанци. Но съм сигурна, че съвместната българо-турска комисия скоро ще заработи активно, за да се постигне справедливост и решения, които не ощетяват никого. Да следваме благородния и мъдър завет на дедите ни тракийци: Не забравяйте, но не отмъщавайте", заяви вицепрезидентът.

Приветствието си Илияна Йотова завърши със словата на отец Чъкърък: "Най-важното е да работим заедно и който на какъвто език иска, на такъв да се моли. Молитвата звучи по един и същи начин".

В двора на църквата Илияна Йотова и кметът на Одрин Гюнай Йоздемир засадиха дърво - дар от Балчишката църква, осигурено от Съюза на народните читалища в България. Представителите на българските и турските официални власти прерязаха лентата на новосъздадената мултифункционална сграда на читалището.

Тържеството бе последвано от "Тракийска среща" и шествие на български и турски фолклорни състави. С фолклорен концерт с участието на ансамбли от Самоков, Любимец, Елхово, Харманли и Одрин бе отбелязана 10-годишнината от възстановяването на българската православна църква "Св. св. Константин и Елена".

В Академия по изкуствата "Сезай Ърмак" вицепрезидентът разговаря с деца и родители от неделния курс по български език в град Одрин и с представители на изселническите дружества в Турция. Те изразиха благодарност, че за първи път български вицепрезидент е поискал среща с тях.

По-рано Илияна Йотова проведе срещи с представители на регионалните и местните власти в Република Турция, на които бяха обсъдени въпроси от двустранен характер, както и по-глобални теми като мигрантската криза. При разговорите си вицепрезидентът настоя за възстановяване работата на съвместната българо-турска комисия по нерешените въпроси. Фиали от Рогозенското съкровище Илияна Йотова подари на областния управител Гюнай Йоздемир и кмета на Одрин Реджеп Гюркан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: одринИлияна Йотова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Коментатор преди 5 години
- Какъв ден е днес? - попитал Пух.- Днес - казал Прасчо.- Ах! - отвърнал Пух - любимият ми ден.Запомнете го! Днес липсваме, вторачени сме или назад, или в бъдещето, но днес ни няма. Въпросът е да сме днес тук, заедно, всички. И президентът най-накрая да разбере, че е президент на всички.
14
1
 
0
 
! Отговори
анимен преди 5 години
Румен Радев един от качестествените президенти на България .Той винаги мисли за народа Лично аз го харесвам и като президент и като човек който мисли за държавата
13
2
 
1
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Йотова го раздава евтино на брашното, и скъпо на триците! Одрин е Български град, заграбен от анадолците, и подлизурковщината й е дразнеща!
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Конфликти Йотова е преживявала всякакви. Даже е преживяла най-голямата геополитическа катастрова умирачката на СССР, само едно нещо не можа да преживее и преодолее въпросната дама, клекавицата пред назначения от КГБ руски патриарх с позивна Кирил.
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напълно съм съгласен силата на един народ е в паметта му, другарке Йотова, помним как вашата партия екзекутира целия истински елит на България и качи на власт кръгли, но послушни ***.Що се отнася до живеенето, вие комунистите живеете, с парите, които ни откраднахте, а ние оцеляваме засега.
10
4
 
2
 
! Отговори
Да си го кажем право преди 5 години
Радев е най-качественият държавен глава след Борис III. Ако не съм прав,моля поправете ме и дайте пример.Казвам го защото се вижда че е човек с Граждански Дълг,не случайно бесепарите са се спряли на него.Той щеше да бъде избран и като кандидатура от всяка една Бг-политическа групировка.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анускоп преди 5 години
Аааа другарко Йотова,тук вече не познахте че живеем заедно.Вие и ,,другарете''още живеете в ,,Светлото Бъдеще''.И ще живеете там,докато има кой да плаща.В случаят ...народа.За това е големият бой,за кокала.Та вие като застанете пред публика,чувате ли се какви глупости плещите на старите бабички ? Цял свят ви се смее.Едни никакви и нищо избори не можете да спечелите.Единственият ви опонент от години е един същ,дори си има и ,,славно минало'' и всеки говори против него,и го хули.А вие все губите
8
1
 
4
 
! Отговори
контра преди 5 години
да заедно сме щото нема как да преместим държавата
7
1
 
7
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Прекалено много живеем с миналото. Не можем някак си да се отърсим и да вървим напред. Всеки народ трябва да уважава миналото си, разбира се, но много ни пречи това, че сме злопаметни. Невъзможно е да променим миналото, но не правим нищо да променим себе си. На поколенията трябва да предадем обич, толерантност и прошка, тогава България ще тръгне напред.
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коя история? Тази комунистическата, която под диктовката на Русия промиваше мозъците на българите ли? Тази история, която сипеше лъжи за някакви " братя" на които ние до края на света трябва да се кланяме ли? Онази история която целенасочено променяше съзнанието на българинът и култ на тези, които постоянно ни нападаха, откъсваха земи и правеха всичко за да няма България ли?
5
5
 
3
 
! Отговори
Nzz преди 5 години
До 4: Хора като теб ми дават надежда да съм тук и да не напускам! Искаш ли да пием бира да се запознаем?
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тази е претърпяла частичен катарзис. Думичка не казва за 100 години от Дойранската епопея, когато сме нанесли най-разгромната победа на чърчилите, която победените признават. И не бяха идеите на въртоглавите, че историята трябва да остане само оново, което трябва. За ген. Иван Колев взе да се говори отскоро, щото изклатил сумати руснаци, вкл. и казаци.
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Определено изобщо не сме се научили да живеем заедно. Просто си имаме държавни граници и големи батковци, които ни казват какво да правим. Явно вицето и то си живее в някаква паралелна вселена или се опитва да се прави на "политик".
2
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има , няма и се изказва. Народа за нейното мнение не опрял. Да си взима парата и бели да не прави.
1
14
 
8
 
! Отговори
Камата преди 5 години
Госпожо Йотова, не съм от БСП,но мокте уважения към хубавите слова.Вие трябваше да сте президент,а не онзи,който плещи само глупости.