При парламентарни избори днес: 4 партии в НС, ГЕРБ с 3% пред БСП

Президентът Радев с най-висока оценка за работата си
Обновена: 19 сеп 2018 13:47 | 19 сеп 2018 12:30, Красимир Ангелов
198
При парламентарни избори днес: 4 партии в НС, ГЕРБ с 3% пред БСП
Снимка: Булфото

Всеки втори българин е твърдо убеден, че на страната не са необходими предсрочни парламентарни избори, сочи социологическо проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа". В допитването са участвали 1006 пълнолетни българи.

Точно 50% от запитаните са посочили, че не виждат необходимост от нов предсрочен вот, а на обратното мнение са 30% от хората. Други 20% пък се колебаят в своя отговор.

При парламентарни избори днес: 4 партии в НС, ГЕРБ с 3% пред БСП
Графика: Тренд

На фона на това, 53% от анкетираните смятат, че кабинетът на Бойко Борисов ще изкара пълен мандат, срещу 25%, които смятат, че това няма да се случи. Процентът на колебаещите се в своя отговор е 22.

И ако все пак изборите бяха днес?

Макар и подкрепата към двете най-големи политически сили – ГЕРБ и БСП, да намалява леко спрямо месец по-рано, партийните предпочитания на българите се запазват сходни с предишните месеци. Дистанцията между двете основни партии се запазва на около 3%. ДПС и Обединени патриоти остават с разлика в рамките на един процент.

Така ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 22.9% от участниците във вота, а за БСП – 19.7%. Още 2 партии са сигурни за парламента при предсрочен вот – ДПС се очертава трета политическа сила с 6.4%, а Обединените патриоти събират подкрепата на 5.7% от гласуващите.

При парламентарни избори днес: 4 партии в НС, ГЕРБ с 3% пред БСП
Графика: Тренд

Според проучването, извън НС на този етап остава Воля с 1.5%, Демократична България с 2.2% и Реформаторския блок с 1.3% подкрепа. Цели 34.9% пък отбелязват, че няма да гласуват.

Как върви рейтингът на институциите?

Скандалите през месец август и високият градус на политическо напрежение не оставят незасегната нито една институция, отчита проучването на "Тренд".

Така например, положителната оценка за работата на парламента ерозира в последните четири месеца с по няколко процента всеки месец, като през септември едва 20% от анкетираните декларират, че имат положителна оценка за работата на институцията срещу 69%, които не я одобряват.

При парламентарни избори днес: 4 партии в НС, ГЕРБ с 3% пред БСП
Графика: Тренд

Спад има и в оценката за работата на правителството, но тя е само за този месец. Така например 61% от хората дават отрицателна оценка на кабинета, срещу 28% положителна.

В оценката за работата на президента също се отбелязва негативна динамика, като отрицателните оценки се повишават с 5%, а положителните падат с 3%. Въпреки това, цели 59% оценят положително действията на президента Румен Радев, срещу едва 28%, които смятат работата му за отрицателна.

При парламентарни избори днес: 4 партии в НС, ГЕРБ с 3% пред БСП
Графика: Тренд

А след оставките?

Според 55% от всички запитани, оставките на министрите на вътрешните работи, регионалното развитие и транспорта няма да внесат промяна в работата на кабинета. 15% пък смятат, че правителството ще се подобри след кадровите смени, а 9% остават скептични. 21% от анкетираните пък не могат да дадат отговор.


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
3
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИ ПЕНСИОНЕР преди 6 месеца
ИЗВИНЯВАЙТЕ ДРУГАРИ,АМА КАК ДА ГЛАСУВА НАРОДА
ПАК ЗА СЪЩИЯ ПАРЛАМЕНТ СЪСТОЯЩ СЕ ОТ 30 ГОДИШНИ БАНДИТИ.НАРОДА НЕ МОЖЕ ВЕЧЕ ГО ИЗЛЪГА.
191
3
 
2
 
! Отговори
СОРОС преди 6 месеца
АКО ИМА ИЗБОРИ ДНЕС КОМУНИСТИТЕ ЩЕ ГО ДУХАТ
БСП,ГЕРБ,ДПС,ВОЛЯ,АТАКА,ВМРО,НАЦИОНАЛИСТИ РУСОФИЛИ.ЩЕ ИЗГРЕЕ НА НОВО ИСТИНСКАТА ДЕМОКРАТИЧНА ПРОЕВРОПЕЙСКА ПАРТИЯ.
190
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Някакъв трол е написал, че хората пенсионери били богати щото изхвърляли пари на измамниците. А знаеш ли ти троле, че при всеки втори случай тези пари измамените и заплашени хора са ги теглили с кредит, и то при положение, че банките са длъжни да разясняват на хората да не ги дават на телефонните измамници - ама във всяка втора банка всеки втори клон и да разберат че става въпрос за измамници, пак отпускат кредита щото шефовете искат кредите да се отпускат а не хората да не страдат. Спестили са0
189
1
 
5
 
! Отговори
Жиб. преди 6 месеца
Ако същите тези избори се проведат още днес в Донецк,Бесепе ще има 99% повече гласове от ГЕРБ! Ако пък се проведат в Анкара,ДОСТ ще има 99% повече от ГЕРБ и Бесепе,взети заедно!
188
8
 
8
 
! Отговори
Край преди 6 месеца
В България няма никаква реална демокрация. Властта тук се самоназначава.
Борисов реди едни листи с послушковци които вие "изибирате" а те после го назначават за премиер. И така до безкрай.
В Турция и Русия властта се ИЗБИРА пряко и мажоритарно от народа.
В Унгария повече от половината депутати се избират МАЖОРИТАРНО.
Тук истинските избори са ни забранени - чакайте някой да ни оправи.
Аз във фарсове не участвам.
187
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
АМА ЗАЩО МНЕНИЕТО НА ХОРАТА СЕ РАЗЛИЧАВА ОТ ПЛАТЕНИТЕ "ПРОУЧВАНИЯ"
186
3
 
11
 
! Отговори
глас от народа преди 6 месеца
значи по-изгодно е да има избори за да намалеят хрантутниците в парламента требва да се опразни хранилката оти много станаха и скъпо ни излиза
185
2
 
18
 
! Отговори
seira преди 6 месеца
ОТНОВО ЛЪЖИ!

ЕВЕНТУАЛНОТО "ПАДАНЕ" НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НЕ Е НИКАКВА ДРАМА!

ДРУГ Е ВЪПРОСА ЗА ЛЕГИТИМНОСТТА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ И НА ПАРЛАМЕНТА.

% ОТ ИМАЩИТЕ ПРАВО НА ГЛАС:

ГЕРБ: 16,85 %
БСП: 14,03 %
ОП: 4,68 %
ДПС: 4,64 %
ВОЛЯ: 2,14 %

ОБЩО ПАРЛАМЕНТ: 42,34 % ОТ ИМАЩИТЕ ПРАВО НА ГЛАС!

ИЗПЪЛНИТЕЛНА ВЛАСТ: 21,53 % ОТ ИМАЩИТЕ ПРАВО НА ГЛАС!

МОЖЕ ЛИ НЯКОЙ ДА НИ ОБЯСНИ:

ИМАТ ЛИ ПАРЛАМЕНТА И ПРАВИТЕЛСТВОТО НУЖНАТА ЛЕГИТИМНОСТ?!

ВЪОБЩЕ ИМА ЛИ "ДЕМОКРАЦИЯ" В Р БЪЛГАРИЯ?!
184
32
 
13
 
! Отговори
Див русофил преди 6 месеца
Винаги съм гласувал за руските партии БСП и ДПС, но сега дори аз виждам, че руснака само краде, а ГЕРБ направиха толкова много за България и българите. Русия е всичко за мен, но следващия път ще гласувам за ГЕРБ.
183
15
 
8
 
! Отговори
ГОЛЯМ ЧЕПАТ преди 6 месеца
А къде са в класацията кресльовците от "Възраждане" на Коце Фашагата? Къде е любителят на порносайтове Велизар Енчев?.. Той освен да да плюе злобно срещу Обединени Патриоти и по-точно по Атака и Сидеров с нищо друго не се занимава..
182
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ако след Бойко дойде Слави, направо да погребем държавата! Политиката изисква ерудирани и морални хора, не палячовци. Заставам зад мнението, че Слави ще е патерица на ГЕРБ, той е бил винаги зависим и безкрайно прозд. А ГЕРБ скоро няма да сдадат, за десет години се бетонираха с помощта на милиция и местна власт. Навсякъде гъмжи от техни мутри.
181
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ВМЕСТО ОБЩЕСТВЕН ДЕБАТ ПО РЕАЛНИТЕ ПРОБЛЕМИ ГЕРБАВИТЕ МЕДИИ И ТРОЛОВЕ ОТПРАВЯТ НА ВСЕКИ АРГУМЕНТ ЛИЧНИ НАПАДКИ - ТЕХНОИМПЕКСОВА 1 МИЛИОН ПЪТИ, *** ЗА ПРЕЗИДЕНТА... АМИ ДАВАЙТЕ ЩОМ ЧОВЕК ДА Е БИЛ СТАРШИНА - *** Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СЪДЕТЕ ГО. СЪДЕТЕ Я ЗА ТЕХНОИМПЕКС. НО СИ ПОКОЖЕТЕ ЖЕНИТЕ МИЛИАРДЕРКИ ВСЕ ПАК.
180
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
По свобода на словото при Станишев е на 36 о място, днес Шайката е довела нещата до 111-0. Евала тролове и вие сте заработили десетина от местата към дъното. Последни сме в ЕС, последни на Балканите.
179
2
 
21
 
! Отговори
двоен мутростандарт преди 6 месеца
Честито на ГЕРБ - ровете ми в профила, това доказва че са прави репортери без граници че сме на последно място по медийна свобода на Балканите и изостанахме и от ... Ердоганова Турция. Честитоооооооооо! Очаквам скалъпения си арест както журналистите подоли сигнала за престъпление от радомирската премудра полиция.
178
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Четеме новини, писани от сайтове, които са част от дезинформационна среда с троловете им барабар, че са на 120 о място по медийна свобода в света.
177
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До КурНи е вече
Добре бе щом е виновна я я осъдете, а не с тоя черен пиар. Вашия личен ерген жена си няма крие я във вили Барселонски, ама испанския нотариат посочи социалнослабия им купувач. .
176
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Бесипету
Един от БСП се е пошегувал с вашите троления.
Но вие доста добре мъчите целия народ десет години. Вие сте най-дълга управлявалата партия за прехода. Вие в един Шенген не може да вкарате България а само в предателски договор признаващ че м Македония няма българи а македонци. Това сте вие, сега искате с еврото да ни стопите и валутните резерви и да ни набълбукате стотици милиарди дългове че да ви стигне. Добре че бисиепету ви вкара в ЕС сега да лап ате фондове 90 процента за олигархи
175
8
 
8
 
! Отговори
Ще се пробват ли преди 6 месеца
За трети път да ни направят азиатска република червените гслфони?
174
11
 
10
 
! Отговори
КурНи е вече преди 6 месеца
Мултимилионеркс от кражбата на Техноимпекс

Защо и. Е власт?

Иска да става милиардерка ли?
173
6
 
8
 
! Отговори
Бесипету преди 6 месеца
Ще мъчат ли дядовци пак?

Щото младите им имат мераци както видяхме