Нинова не забравя, поздрави за Септемврийското въстание

Зове за почит към загиналите в антифашистката борба
Обновена: 23 сеп 2018 16:46 | 23 сеп 2018 16:20, Камелия Цветанова
198
Нинова не забравя, поздрави за Септемврийското въстание
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Червената шефка Корнелия Нинова не забрави преврата на комунистите от преди 95 години.

"Днес е 23 септември. Почитаме онези мъже и жени, които дадоха живота си в антифашистката борба, които са били водени от чисти идеи и са мечтали за справедливо и солидарно общество, за благоденствието на всеки човек", написа тя в социалната мрежа Facebook, цитирана от пресцентъра на партията.

Още по темата
"Никой не е забравен, нищо не е забравено"- ни задължава да сме непримирими днес към всяка проява на фашизъм, на насилие и на разединение, посочва тя.

Септемврийското въстание от 1923 г. е организирано от Българската комунистическа партия (тесни социалисти) под натиск от Коминтерна, като опит за сваляне на режима на Демократическия сговор, установен с Деветоюнския преврат.

В него се включват също така леви земеделци и анархисти. Въстанието е насочено към "установяване на работническо-селско правителство“ в България.

Септемврийско въстание като понятие е наложено от българската марксистка историография.

Съвременната историография, като отчита организацията, мащабите и резултатите, характеризиращи септемврийските събития от 1923 г., ги окачествява като Септемврийски бунтове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жертвите на юнските и септемврийските събития от 1923 г, са точно 876, немалка част от тях са жертви на така наречената Оранжава гвардия на Стамболийски, които убиват и обезобразяват селяни които са отказали да се присъединят към бунтувете от юни месец, не случайно когато е бил заловен Стамболийски селяни от селата около Пазарджик са искали да се саморазправят с него и да го линчуват, убит е от ВМРО, след това във вилата му са намерени огромнни суми пари, около 24 млн. лева, откраднати от хазнат
94
10
 
6
 
! Отговори
ь преди 5 години
Подред са избивани участници във въстанието, комунисти(без значение дали са участвали),земеделци(без значение дали са участвали),анархисти,дори и хора, които са стоели настрани от бунта.По цели нощи размирните села са били огласяни от виковете на измъчваните и убивани хора. Жертвите са хиляди.Хората с очите си виждат как тяхната собствена държава започва да ги избива, как хората, които трябва да се грижат за благоденствието се опиват от насилието и запращат страната в ужаса на репресиите. За
93
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 83Каква френска революция бе !В България още след Освобождението се провеждат избори и в Парламента (с изключение на фашисткия период 1944 - 1989 г.) са представени по няколко партии включително и комунистите.Но те - комунистите - решават по съветски образ и с помоща на Кремъл непременно да вземат властта...чрез организиран тероризъм, наречен от тях "възстание".Тава "фашизъм", комунистите и Кремъл и до ден днешен го ползват за изтривалка !
92
7
 
8
 
! Отговори
ь преди 5 години
Всъщност 1923 година а и последвалите я години отключват една огромна кървава вакханалия. След превратът от 9 юни 1923 година, с който се сваля легитимното и демократично избраното правителство на БЗНС земеделците вдигат деветоюнското въстание. Това въстание е потопено в кървав погром. Няма и три месеца по-късно земеделците отново се надигат търсейки справедливост за престъпленията на Цанковата клика. Този път БКП решава да се включи,включват се и анархисти, граждани,интелигенция,селяни.
91
2
 
12
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Деветоюнският преврат и Септемврийското въстание са двата най-мрачни момента в българската история. Защо? Защото две чужди на Българина, вносни политически идеологии, успяват да разделят българският народ на 2 половини и успешно да ги противопоставят една на друга. Това е началото на краят на Българите.
90
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Джендърчета и меки китки са в стихията си само на гей-паради. За друго не ги търси.
89
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мечтата на Борисов е някой ден да се събуди и да му кажат, че е сънувал кошмар и Нинова я няма. Да ама не. И без Нинова ще го стигне ръката на закона или проклятието на народа.
88
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кървавата вакханалия от 1923 година.Със зверствата на "законната" власт преди и след Септемврийското въстание могат да се сравнят само два епизода от съвременната световна история - хитлеристките концлагери и ГУЛаг.
87
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може да сравнявате френската революция и Великият октомврийски преврат! Това си беше един еврейски преврат дори според ленин. По лошото е че болшевишките чеда все още са стъпили на вратовете ни. Целта на болшевишкият преврат през 17 година беше същата като на западните "демокрации" - просто по малко по заобиколен път. И как иначе, нали всички ги командори Ротшилд! И ето, двата пътя се сляха в един - мракобесие и терор...
86
14
 
4
 
! Отговори
Панталей Партизанина преди 5 години
Нинова е перфектната комбинация между тяло и душа, но също ум и мъдрост!
85
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ще ми е кеф на джендърчетата и меките китки да им спретнем една революция. Да ги погледам как чупят световния рекорд по бягане.
84
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Техноимпекс забрави ли го ?
83
3
 
13
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 5 години
Нинова не забравя да проведе манифестация и на 9-ти септември, не забравя и да поднесе китки на паметника на Тошо, какво друго може да очаквате от г-жа Импексова ... ?!
82
3
 
8
 
! Отговори
Калашников преди 5 години
Не бих я ярил,въпреки че е милионерка,защото е столетница.
81
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименСтига писа глупости,моя дядо е бил военен преди девети Септември 1944г. и е бил 100% кореняк гражданин,дори по-гражданин от софиянчетата,защото града ни е доста по-стар от София.И въпреки,че е бил с монархистите,не искам да повтаряме нацизма или фашизма.Да убиваш собственото си население е най-голямото престъпление.Не отричам и някои престъпления на комунистите,но са били само в началото и след това са спрели,а такива фашисти са избивани много повече и в другите страни след ВСВ,т
80
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Организирана въоръжена съпротива срещу каквото и да е управление се нарича революция.Ако питате французите кое е най-значимото събитие във френската история, няма да се замисли и секунда и ще отговори, че това е Великата френска революция.Само за разни *** и либерали това е тероризъм.
79
7
 
4
 
! Отговори
До Додо преди 5 години
Пълна подкрепа за казаното, трябва и да се приложи, иначе БГ ще бъде заличена като нация!
78
11
 
20
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Девето поколение комунисти, какво друго да каже? Нима ще спомене за червеният терор след 1944 год?НИКОГА! Защото те не са научени да се извиняват, а само да управляват !
77
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не зная колко е светец Стамболов, но цялата идея на първата световна е, да унищожи българското село, и така да генерира работническа класа. За целта се задействат финансови, данъчни и основно армията е от селяни. Всеки род, загубил работна сила от мъжкото си поколение, е обречен, да работи като наемник в големите градове, на зараждащата се индустриална класа. Е такива процеси са били фактор в основата на недоволството на Българина.
76
4
 
6
 
! Отговори
голем смех преди 5 години
Тази "журналистка" защо не я скриете. В главата й има повече идеология, отколкото знания по история. Няма да е учила в СУ. Същата пусна наскоро смешката "Бурята "Флосънс" продължава да излива монументални количества дъжда". О, свещена простота.