Нинова не забравя, поздрави за Септемврийското въстание

Зове за почит към загиналите в антифашистката борба
Обновена: 23 сеп 2018 16:46 | 23 сеп 2018 16:20, Камелия Цветанова
198
Нинова не забравя, поздрави за Септемврийското въстание
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Червената шефка Корнелия Нинова не забрави преврата на комунистите от преди 95 години.

"Днес е 23 септември. Почитаме онези мъже и жени, които дадоха живота си в антифашистката борба, които са били водени от чисти идеи и са мечтали за справедливо и солидарно общество, за благоденствието на всеки човек", написа тя в социалната мрежа Facebook, цитирана от пресцентъра на партията.

Още по темата
"Никой не е забравен, нищо не е забравено"- ни задължава да сме непримирими днес към всяка проява на фашизъм, на насилие и на разединение, посочва тя.

Септемврийското въстание от 1923 г. е организирано от Българската комунистическа партия (тесни социалисти) под натиск от Коминтерна, като опит за сваляне на режима на Демократическия сговор, установен с Деветоюнския преврат.

В него се включват също така леви земеделци и анархисти. Въстанието е насочено към "установяване на работническо-селско правителство“ в България.

Септемврийско въстание като понятие е наложено от българската марксистка историография.

Съвременната историография, като отчита организацията, мащабите и резултатите, характеризиращи септемврийските събития от 1923 г., ги окачествява като Септемврийски бунтове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето защо като наследник престъпна и терористична организация БСП е извьн закона.
34
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
какво възстание бе, каква антифашистка борба ? и то 1923 година, тогава фашизма въобще не е бил познат, червени метежници и превратджии, само Пиночет за вас
33
9
 
15
 
! Отговори
Да знаем преди 5 години
Какво въстание, срещу кого, кой искаше това,причините за тази луда авантюра? Алчните за власт комунисти излъгаха простият и доверчив народ, и ги накараха с вили и брадви да се бият срещу редовна армия! Поредната глупост! Не напразно , след атентата 1925 год, тази партия е забранена! Жалко, че в последствие пак се възродила, и нанесла нови поражения на българският народ!
32
9
 
17
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Май само тя го помни септемврийското въстание.
31
8
 
16
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Април 1923 година - БЗНС печели изборите и има 212 депутати в парламента от общо 240. БКП има 17, а 15 депутати има дясноцентристкия Конституционен блок. Резултатът е, че на монарха, фашистите и ВМРО не им хареса вота на народа и свалиха с преврат законно избраното правителство на БЗНС. Последвалите въстания са последица от този преврат и са опит да се върне властта на законно избрано правителство. Сега "демократите" са против това изборите да определят правителството, а не преврата., защо ли?!
30
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не лъжете,възстанието е на целия български народ - селяни,граждани,анархисти, комунисти,земеделци и всички останали!https://youtube/watch?v=KhdEPs3d3jMНека почетем паметта на българския народ,загинал в тази неравна борба!
29
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От глад, след Ньоиския договор, срещу мръсния кобурггот, затова е било!Митю Ганев - Национален герой!!!
28
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Било е наши срещу ваши. Идеологията е била без значение, стига масите да вярват в нея. И не ми се правте на българолюбци. Ако бяхте таквиа, нямаше да избивате хора. Едните и другите бяха убийци и разбойници. И до ден днешен сте готови да линчувате нацията и да я потъчете, ако ще спомогне за интересите ви. Може би Г.Р.Р Мартин, трябва да си напише пследната книга с мотиви не от англисйото средновековие, а от България през първата половина на 20 век - Повече драма и двуличие има.
27
7
 
9
 
! Отговори
бубо преди 5 години
Др Нинова, като социалист, кога планира да организира възстание, превземе пощата, телеграфа и пр и смени социално-икономическата система с такава, построена на базата на идеите на Маркс и Енгелс? Ленин все още ли е признат или вече отречен? Ако е валиден още, то Нинова трябва да работи за създаването на група професионални революционери, които да организират революция, ако не е валиедн - как смята да подпомогне тя назряването на революционна ситуация? Или нейният социализъм е накакъв друг тип?
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Хан КрумЗащо лъжеш бе ***
25
12
 
17
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Голяма част от историята ни, ТРЯБВА да бъде пренаписана. Крайно време е , поне децата ни да знаят истината за такива събития, и за глупостите и терорът на комунистите ни! Да не забравяме най- големият терористичен акт в световната история по онова време- опитът за покушение срещу царя в църквата Света Неделя
24
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре, съгласен съм, за почит към Септемврийците, намерили смелост да въстанат срещу несправедливостите от онова време. Били са комунисти по идея, приемам.Какво общо обаче имат днешните капиталисти от БСП, които даже нямат "комунисти" в името на партията си, с онези хора.И ако мога да разбера готовите да умрат за идеите си, не очаквайте да приема, готовите да прегърнат всяка идея, само и само да оцелеят. А и не само за оцеляване а и за власт се готвят, въпреки всичко.
23
12
 
14
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Дрогарко ***:1. Септемврийският метеж е организиран от Гошко Митков и Васко Коларя защото държавата отказва да признае брака им.2. Какъв фашизъм през 1923 г.?Камелийче, пропуснала си да уточнил кои са десните земеделци. Освен това, на 23-ти септември 1923 г. избухва метеж, а не бунтове. Не става ясно и защо Гошко и Васко бягат при гнилия капитализъм във фашистка Австрия, а не при светлия социализъм в любимата им червенотухлена Москва.
22
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да речем, че са били прави.Я ми кажете, кой чества очеизвадни провали ?!?
21
11
 
18
 
! Отговори
Ники преди 5 години
кУрнело- престъпленията на партията ти не са забравени, твойте също!
20
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ще ги почете, зер! ако не бяха те, сега щяха (бсп) да си пасат говедцата и овчиците и през ум нямаше да им мине да се занимават с политика! не че ги бива!
19
5
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 1 преди 5 години
не е важно да ги оглави! така и господ нищо няма да направи! трябва да ги обедини, което е невъзможно! така че, мечтай си! бойко ще изкара поне още един мандат!
18
15
 
21
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Това е времето, когато фашистите свалиха с преврат законно избраното правителство на земеделеца АлександърСтамболийски, отрязоха му главата и избиха много земеделци. Тогавашното БКП малко късно се усети и се опита да се противопостави на фашистите, но бяха изпуснали момента. Това трябваше да го направят по време на фашисткия преврат, заедно със земеделците. Вместо това, фашистите първо избиха земеделците, а три месеца по-късно фашистите избиха и комунистите.
17
16
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега пък величаем терористи избивали хиляди българи по заповед на кремъските им господари?
16
15
 
30
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
По голям фашизъм от комунизма няма...