Тънки сметки за НС: Кои партии подкрепяте? Как бихте гласували!

Доверието в институциите продължава да се руши, отбелязват от "АФИС"
Обновена: 25 сеп 2018 06:49 | 24 сеп 2018 13:00, Златко Желев
141
Тънки сметки за НС: Кои партии подкрепяте? Как бихте гласували!
Снимка: архив, Булфото

Краят на българското председателство и нетипично горещо политическо лято не останаха без последствия. Оценките и самооценките на българските граждани за заобикалящата ги действителност са се влошили в сравнение с предходните месеци.

С два пункта за последния месец е спаднал делът на хората, които преценяват, че живеят по-добре в сравнение с другите, което се съчетава с един пункт нарастване на дела на онези, които смятат, че живеят по-зле. Спада и оптимизмът за бъдещето, без да се променят оценките за живота през миналата година.

Като основна причина за всичко това, наред с нестихващите скандали и разправии във властта, се откроява нарастващото масово безпокойство за развитието на икономиката, независимо от оптимистичните статистически оценки и прогнози.

В класацията на Социологическа агенция "АФИС" на важните въпроси за България, интервюираните са посочвали: "Доходите и пенсиите" (23,9%), "Развитието на икономика" (13,8%), "Безработицата" (10,7%) и "Финансовата стабилност" (10,2%), съответно на първо, второ, четвърто и пето място в подреждането.

Между тези проблеми в челото се нарежда единствено въпросът за здравеопазването, което заема третото място с 11,5 на сто. В сравнение юли цитираните стойности са били общо с 4 пункта по-ниски.

Не по-различна е класацията на проблемите, които хората обозначават като лични.

Проблемите на "Бедността", "Неясните перспективи", "Безработицата" и "Пенсиите" се подреждат съответно на първо, трето, четвърто и пето място със стойности от 15,2; 13,2; 11,0 и 10,8 на сто. Тук проблемите на здравето са на второ място с 14,9%, отбелязват социолозите.

"Всичко това, заедно с повишаващите се цени на стоките от първа необходимост, както и очакванията за по-високи сметки за ток, парно, вода и други влияе на тенденцията към ръст на обществените тревоги и съвсем логично дава отражение върху отношението към управлението на държавата и върху оценката за политическата обстановка като цяло", коментират от "АФИС".

Ситуацията, според тях, влияе пряко и на доверието в основните институции на властта. За първи път се случват две неща: първо, местната власт е с негативен рейтинг (доверието е по-ниско от недоверието) и, второ, недоверието в парламента е по-високо, отколкото в съда и прокуратурата, които обичайно заемаха последните две места в общото подреждане. През септември рейтингът на Народното събрание е затворил дъното на класацията.

"Предлаганото "лекарство" – смяна на министри, макар в началото да предизвика временни позитивни очаквания, сега бележи низходяща тенденция. Може би и заради това, че въпреки шумния спектакъл около трите оставки, не бяха сменени министрите, които хората биха освободили от постовете им, ако зависеше от тях, а именно: Валери Симеонов (46,0%), Цецка Цачева (44,2%) и Румен Порожанов (36,8%)", отчитат от агенцията.

Води ли всичко това до размествания в електоралната картина?

Категоричен отговор не може да се даде, а по-точно отговорът е и "Не", и "Да". Не, защото няма промяна в реда, по който се подреждат основните политически сили, а Да, защото промяна в този ред може да настъпи във всеки следващ момент.

От една страна, налице е ясно изразен отлив на активни избиратели от всички парламентарно представени партии и коалиции, а от друга страна, растат дяловете на потенциалните негласуващи и на онези, които при евентуални нови избори не биха подкрепили никого.

Означава ли това обаче, че избирателят за пореден път се оглежда и търси активно нови политически проекти?

И тук отговорът е и "Да", и "Не". Да, защото готовността за гласуване на евентуални нови избори остава сравнително висока – около 60%, а настоящите парламентарно представени партии не могат да уплътнят такъв висок процент. А Не, защото нито една от извънпарламентарните партии, включително и онези, които не съществуват, и към този момент са единствено продукт на слухове и догадки, не могат да разчитат на самостоятелен успех.

Според социолозите свободно разпознаваемите партии от електората са едва четири партии – ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака".

И така: Ако сега има вот за кого бихте гласували?
ГЕРБ - 21,3%
БСП - 20,9%
ДПС - 7,4%
Обединени патриоти - 5,5%
Воля - 1,2%
Не подкрепям никого - 8,5%
Колебая се - 16,7%
Няма да гласувам - 13,6%

-------------------------------------

Коментарът на социолозите е въз основа на данни от национално представително проучване на общественото мнение, осъществено от Агенция "АФИС" в периода 14-19 септември 2018 година. Интервюирани пряко в домовете им са 1010 пълнолетни български граждани.


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
2
 
! Отговори
Кой финансира... преди 5 месеца
въпросната агенция е очевАдно! Тези, които денонощно бленуват за кокала.
120
0
 
1
 
! Отговори
ЙОРДАН ИВАНОВ преди 5 месеца
Моята парти за която бих гласувал се казва Политическа Партия АЗ! Аз съм на първо място след мен се нареждат всички горепосочени Политически Партии щом аз съм този които трябва да даде гласа си за някоя от тези партии ОТКАЗВАМ! Защото нито една от тези Партии не защитава интереса на хората не работи за хората А за собствените си интереси за това е време ние хората да ОТКАЗВАМЕ като знак за несъгласие и да подаваме сигнали към Европейската Комисия за всяка манипулация
119
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Искаме БСП обратноооооооооооо във властта да управлява!
118
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Искаме си БСП и Станишев обраноооооооооооо,може и Корнелия,може и ДПС с Доган и БСП.Абе всичко да е,само да не е тази диктатура!
117
1
 
5
 
! Отговори
postradal pasi преди 5 месеца
До Край

Няма да стане по мирен път
116
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
общата сума на процентите цитирани по-горе е с 4,9 пункта по-малко от 100
115
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Невероятно вчера в стария тук пишеше че над 55 процента не искат да гласуват а сега вече са 13 процента.Или някой получи пари за да лъже или репресивния апарат добре работи.Кой да е ли едно съм сигурен нито един от тия.Леле какъв избор ГЕРБ трети мандат, турци, комунисти, олигарси и нацисти уникално ши.бана комбинация.За цялата тая *** революция.И после истински народен съд за тях.
114
5
 
12
 
! Отговори
Само ДСБ преди 5 месеца
Явно в България са останали хора де не са прочели и една книга. Щом премиер ни е човек който е еднокнижен, а може само филма за Винету да е гледал. И вицепремиери са дърпачи на бабички. Българският премиер трябва да е с висше икономическо и да знае поне един западноевропейски език. В противен случай само ще го галят по кратунката. И какво му преведат това ще знае.
113
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Избори се купуват.
Герб никога няма да захюгуби избори, защото има безкрайни пари вече
112
8
 
2
 
! Отговори
Ун Чен Ким преди 5 месеца
До Ким Чен Ун
Аз пък ще гласувам за най новата партия Работническа партия -Отечествен Фронт . .Партия която найстина ще защитава народът от крадливите и либерални крадци и мошеници .
-

а за мен пък ше гласуват тия, дето "ше се борят срещу теб" и твойта диктатура.
гуд гейм ше стане, а, за ужас на двете породи офце!
111
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ТОВА ОЗНАЧАВА, ЧЕ ЦЕЦО ТРЯБВА ДА ЗАДЕЛИ ДВОЙНО ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА КАФ-ЕВИЯ ЕЛЕКТОРАТ.
110
6
 
3
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 месеца
Аз пък ще гласувам за най новата партия Работническа партия -Отечествен Фронт . .Партия която найстина ще защитава народът от крадливите и либерални крадци и мошеници .
109
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
СлавитууУуУууууууу!
108
9
 
4
 
! Отговори
Ташко Ерменко@ преди 5 месеца
Е сега се връщам от протеста пред НС срещу шайката Герб.Бяхме много хора,всички недоволни от статуквото.Аз,жена ми,Жаблянката,Йоло Денев,Босия и на президента Радев булката.И да,лъжа е,че сега по магистралите имало километрични задръствания,това къде ще го дават по-късно по новините е старо,от кабинета Орешарски е.Че то народа няма какво да яде сега,а откъде пари за гориво?Само ние другарите можем да оправим нещата.Палци горе ребята.
107
7
 
10
 
! Отговори
seira преди 5 месеца
ИСТИНАТА Е ЕДНА:

140 ГОДИНИ СТИГАТ!

ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА НАРОДА!
106
4
 
19
 
! Отговори
seira преди 5 месеца
ОТНОВО ЛЪЖИ!

ЕВЕНТУАЛНОТО "ПАДАНЕ" НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НЕ Е НИКАКВА ДРАМА!

ДРУГ Е ВЪПРОСЪТ ЗА ЛЕГИТИМНОСТТА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ И НА ПАРЛАМЕНТА.

% ОТ ИМАЩИТЕ ПРАВО НА ГЛАС:

ГЕРБ: 16,85 %
БСП: 14,03 %
ОП: 4,68 %
ДПС: 4,64 %
ВОЛЯ: 2,14 %

ОБЩО ПАРЛАМЕНТ: 42,34 % ОТ ИМАЩИТЕ ПРАВО НА ГЛАС!

ИЗПЪЛНИТЕЛНА ВЛАСТ: 21,53 % ОТ ИМАЩИТЕ ПРАВО НА ГЛАС!

МОЖИ ЛИ НЯКОЙ ДА НИ ОБЯСНИ: ИМАТ ЛИ ПАРЛАМЕНТА И ПРАВИТЕЛСТВОТО НУЖНАТА ЛЕГИТИМНОСТ?!

ВЪОБЩЕ ИМА ЛИ "ДЕМОКРАЦИЯ" В Р БЪЛГАРИЯ?!
105
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Най-важното е страната да бъде спасена от болшевишката помия и разложението на русофилската зараза!
104
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ко стана с Боко и Тръмп? Снимчици, статийка? А?
103
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Гласувам за ДСБ. Всички интелигентни и образовани хора гласуват за ДСБ, но понеже са малцинство и повечето емигрираха не знам дали ще имат шанс.
102
3
 
8
 
! Отговори
Еее преди 5 месеца
Мойте хора не са направили партия - доц. Христов и доц. Стела Банкова и Кольо Босия.
Язък, пак се разминах с гласуването!