Тънки сметки за НС: Кои партии подкрепяте? Как бихте гласували!

Доверието в институциите продължава да се руши, отбелязват от "АФИС"
Обновена: 25 сеп 2018 06:49 | 24 сеп 2018 13:00, Златко Желев
141
Тънки сметки за НС: Кои партии подкрепяте? Как бихте гласували!
Снимка: архив, Булфото

Краят на българското председателство и нетипично горещо политическо лято не останаха без последствия. Оценките и самооценките на българските граждани за заобикалящата ги действителност са се влошили в сравнение с предходните месеци.

С два пункта за последния месец е спаднал делът на хората, които преценяват, че живеят по-добре в сравнение с другите, което се съчетава с един пункт нарастване на дела на онези, които смятат, че живеят по-зле. Спада и оптимизмът за бъдещето, без да се променят оценките за живота през миналата година.

Като основна причина за всичко това, наред с нестихващите скандали и разправии във властта, се откроява нарастващото масово безпокойство за развитието на икономиката, независимо от оптимистичните статистически оценки и прогнози.

В класацията на Социологическа агенция "АФИС" на важните въпроси за България, интервюираните са посочвали: "Доходите и пенсиите" (23,9%), "Развитието на икономика" (13,8%), "Безработицата" (10,7%) и "Финансовата стабилност" (10,2%), съответно на първо, второ, четвърто и пето място в подреждането.

Между тези проблеми в челото се нарежда единствено въпросът за здравеопазването, което заема третото място с 11,5 на сто. В сравнение юли цитираните стойности са били общо с 4 пункта по-ниски.

Не по-различна е класацията на проблемите, които хората обозначават като лични.

Проблемите на "Бедността", "Неясните перспективи", "Безработицата" и "Пенсиите" се подреждат съответно на първо, трето, четвърто и пето място със стойности от 15,2; 13,2; 11,0 и 10,8 на сто. Тук проблемите на здравето са на второ място с 14,9%, отбелязват социолозите.

"Всичко това, заедно с повишаващите се цени на стоките от първа необходимост, както и очакванията за по-високи сметки за ток, парно, вода и други влияе на тенденцията към ръст на обществените тревоги и съвсем логично дава отражение върху отношението към управлението на държавата и върху оценката за политическата обстановка като цяло", коментират от "АФИС".

Ситуацията, според тях, влияе пряко и на доверието в основните институции на властта. За първи път се случват две неща: първо, местната власт е с негативен рейтинг (доверието е по-ниско от недоверието) и, второ, недоверието в парламента е по-високо, отколкото в съда и прокуратурата, които обичайно заемаха последните две места в общото подреждане. През септември рейтингът на Народното събрание е затворил дъното на класацията.

"Предлаганото "лекарство" – смяна на министри, макар в началото да предизвика временни позитивни очаквания, сега бележи низходяща тенденция. Може би и заради това, че въпреки шумния спектакъл около трите оставки, не бяха сменени министрите, които хората биха освободили от постовете им, ако зависеше от тях, а именно: Валери Симеонов (46,0%), Цецка Цачева (44,2%) и Румен Порожанов (36,8%)", отчитат от агенцията.

Води ли всичко това до размествания в електоралната картина?

Категоричен отговор не може да се даде, а по-точно отговорът е и "Не", и "Да". Не, защото няма промяна в реда, по който се подреждат основните политически сили, а Да, защото промяна в този ред може да настъпи във всеки следващ момент.

От една страна, налице е ясно изразен отлив на активни избиратели от всички парламентарно представени партии и коалиции, а от друга страна, растат дяловете на потенциалните негласуващи и на онези, които при евентуални нови избори не биха подкрепили никого.

Означава ли това обаче, че избирателят за пореден път се оглежда и търси активно нови политически проекти?

И тук отговорът е и "Да", и "Не". Да, защото готовността за гласуване на евентуални нови избори остава сравнително висока – около 60%, а настоящите парламентарно представени партии не могат да уплътнят такъв висок процент. А Не, защото нито една от извънпарламентарните партии, включително и онези, които не съществуват, и към този момент са единствено продукт на слухове и догадки, не могат да разчитат на самостоятелен успех.

Според социолозите свободно разпознаваемите партии от електората са едва четири партии – ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака".

И така: Ако сега има вот за кого бихте гласували?
ГЕРБ - 21,3%
БСП - 20,9%
ДПС - 7,4%
Обединени патриоти - 5,5%
Воля - 1,2%
Не подкрепям никого - 8,5%
Колебая се - 16,7%
Няма да гласувам - 13,6%

-------------------------------------

Коментарът на социолозите е въз основа на данни от национално представително проучване на общественото мнение, осъществено от Агенция "АФИС" в периода 14-19 септември 2018 година. Интервюирани пряко в домовете им са 1010 пълнолетни български граждани.


141
Още от Коли
Три нарушения на пътя – без книжка за цели 2 години. Дали?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
2
 
! Отговори
Кой финансира... преди 2 седмици
въпросната агенция е очевАдно! Тези, които денонощно бленуват за кокала.
127
0
 
1
 
! Отговори
ЙОРДАН ИВАНОВ преди 2 седмици
Моята парти за която бих гласувал се казва Политическа Партия АЗ! Аз съм на първо място след мен се нареждат всички горепосочени Политически Партии щом аз съм този които трябва да даде гласа си за някоя от тези партии ОТКАЗВАМ! Защото нито една от тези Партии не защитава интереса на хората не работи за хората А за собствените си интереси за това е време ние хората да ОТКАЗВАМЕ като знак за несъгласие и да подаваме сигнали към Европейската Комисия за всяка манипулация
126
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Искаме БСП обратноооооооооооо във властта да управлява!
125
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Искаме си БСП и Станишев обраноооооооооооо,може и Корнелия,може и ДПС с Доган и БСП.Абе всичко да е,само да не е тази диктатура!
124
1
 
5
 
! Отговори
postradal pasi преди 2 седмици
До Край

Няма да стане по мирен път
123
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
общата сума на процентите цитирани по-горе е с 4,9 пункта по-малко от 100
122
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Невероятно вчера в стария тук пишеше че над 55 процента не искат да гласуват а сега вече са 13 процента.Или някой получи пари за да лъже или репресивния апарат добре работи.Кой да е ли едно съм сигурен нито един от тия.Леле какъв избор ГЕРБ трети мандат, турци, комунисти, олигарси и нацисти уникално ши.бана комбинация.За цялата тая *** революция.И после истински народен съд за тях.
121
5
 
12
 
! Отговори
Само ДСБ преди 2 седмици
Явно в България са останали хора де не са прочели и една книга. Щом премиер ни е човек който е еднокнижен, а може само филма за Винету да е гледал. И вицепремиери са дърпачи на бабички. Българският премиер трябва да е с висше икономическо и да знае поне един западноевропейски език. В противен случай само ще го галят по кратунката. И какво му преведат това ще знае.
120
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Избори се купуват.
Герб никога няма да захюгуби избори, защото има безкрайни пари вече
119
8
 
2
 
! Отговори
Ун Чен Ким преди 2 седмици
До Ким Чен Ун
Аз пък ще гласувам за най новата партия Работническа партия -Отечествен Фронт . .Партия която найстина ще защитава народът от крадливите и либерални крадци и мошеници .
-

а за мен пък ше гласуват тия, дето "ше се борят срещу теб" и твойта диктатура.
гуд гейм ше стане, а, за ужас на двете породи офце!
118
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ТОВА ОЗНАЧАВА, ЧЕ ЦЕЦО ТРЯБВА ДА ЗАДЕЛИ ДВОЙНО ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА КАФ-ЕВИЯ ЕЛЕКТОРАТ.
117
6
 
3
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 2 седмици
Аз пък ще гласувам за най новата партия Работническа партия -Отечествен Фронт . .Партия която найстина ще защитава народът от крадливите и либерални крадци и мошеници .
116
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
СлавитууУуУууууууу!
115
9
 
4
 
! Отговори
Ташко Ерменко@ преди 2 седмици
Е сега се връщам от протеста пред НС срещу шайката Герб.Бяхме много хора,всички недоволни от статуквото.Аз,жена ми,Жаблянката,Йоло Денев,Босия и на президента Радев булката.И да,лъжа е,че сега по магистралите имало километрични задръствания,това къде ще го дават по-късно по новините е старо,от кабинета Орешарски е.Че то народа няма какво да яде сега,а откъде пари за гориво?Само ние другарите можем да оправим нещата.Палци горе ребята.
114
7
 
10
 
! Отговори
seira преди 2 седмици
ИСТИНАТА Е ЕДНА:

140 ГОДИНИ СТИГАТ!

ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА НАРОДА!
113
4
 
19
 
! Отговори
seira преди 2 седмици
ОТНОВО ЛЪЖИ!

ЕВЕНТУАЛНОТО "ПАДАНЕ" НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НЕ Е НИКАКВА ДРАМА!

ДРУГ Е ВЪПРОСЪТ ЗА ЛЕГИТИМНОСТТА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ И НА ПАРЛАМЕНТА.

% ОТ ИМАЩИТЕ ПРАВО НА ГЛАС:

ГЕРБ: 16,85 %
БСП: 14,03 %
ОП: 4,68 %
ДПС: 4,64 %
ВОЛЯ: 2,14 %

ОБЩО ПАРЛАМЕНТ: 42,34 % ОТ ИМАЩИТЕ ПРАВО НА ГЛАС!

ИЗПЪЛНИТЕЛНА ВЛАСТ: 21,53 % ОТ ИМАЩИТЕ ПРАВО НА ГЛАС!

МОЖИ ЛИ НЯКОЙ ДА НИ ОБЯСНИ: ИМАТ ЛИ ПАРЛАМЕНТА И ПРАВИТЕЛСТВОТО НУЖНАТА ЛЕГИТИМНОСТ?!

ВЪОБЩЕ ИМА ЛИ "ДЕМОКРАЦИЯ" В Р БЪЛГАРИЯ?!
112
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Най-важното е страната да бъде спасена от болшевишката помия и разложението на русофилската зараза!
111
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ко стана с Боко и Тръмп? Снимчици, статийка? А?
110
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Гласувам за ДСБ. Всички интелигентни и образовани хора гласуват за ДСБ, но понеже са малцинство и повечето емигрираха не знам дали ще имат шанс.
109
3
 
8
 
! Отговори
Еее преди 2 седмици
Мойте хора не са направили партия - доц. Христов и доц. Стела Банкова и Кольо Босия.
Язък, пак се разминах с гласуването!